Beginpagina Nieuws Legendarische Arnhemse kunstkenner Pierre Janssen centraal in Museum Arnhem

Legendarische Arnhemse kunstkenner Pierre Janssen centraal in Museum Arnhem

4 min leestijd
0
Vlaggen Mandelabrug

Museum Arnhem staat de komende tijd in het teken van het vroegere media-fenomeen Pierre Janssen. Dat is een dubbeltentoonstelling in samenwerking met een museum in Schiedam. Janssen was een Arnhemse kunstkenner, die op tv moderne kunst voor een breed publiek toegankelijk wist te maken.

In de jaren dat het Nederlandse mediabestel nog twee zenders had, zat half Nederland aan de buis gekluisterd als Pierre Janssen gepassioneerd vertelde over (beeldende) kunst in het AVRO programma Kunstgrepen (1959-1972). Janssen deed dit vanuit de absolute overtuiging dat hij kunst bij de mensen moest brengen.

Geloof

Hij had een geloof in een vrije en tolerante wereld waarin iedereen kansen heeft en zich kan ontwikkelen. Voor veel generaties zal het tv-moment met Pierre Janssen de eerste kennismaking met kunst zijn geweest. Maar Janssen deed meer dan televisie over kunst maken. Hij was onder andere conservator in het Stedelijk Museum Schiedam (1956-1962) en directeur van Museum Arnhem (1969-1982).

Hij voerde een levendig gesprek over kunst, waarin hij bezoekers liet praten en vertellen wat ze vonden. Deze aanpak was een totaal andere die tot dan toe gebruikelijk was: namelijk waarin experts vanuit de kunstgeschiedenis mensen uitlegden hoe het zat.

Nieuwe groepen

Pierre Janssen’s aanpak was buitengewoon effectief en duurzaam. Hij wist daadwerkelijk nieuwe groepen mensen te bereiken en naar het museum te halen, aan zich te binden Ă©n te inspireren. En juist dat gedachtegoed is nu – jaren na dato – de aanleiding voor Stedelijk Museum Schiedam en Museum Arnhem om een tentoonstelling aan deze ‘kunstverteller’ te wijden.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…