Beginpagina Blog Wereldwijde aandacht voor Hand in Hand-manifestatie

Wereldwijde aandacht voor Hand in Hand-manifestatie

6 min leestijd
0
Gele Rijdersplein

De Arnhemmer Jasper Vernes – Sewratan heeft een zware week achter de rug. Met zijn echtgenoot Ronnie werd hij het slachtoffer van geweld. Ronnie raakte daarbij een aantal tanden kwijt. Het koppel voelde zich geweldig gesteund door de manifestatie Hand in hand, afgelopen zaterdag in Arnhem. “Jullie hebben ons door deze zware week heen gesleept”, dankte Vernes de 2.500 deelnemers.

Dat vond zijn weerklank in onnoemelijk veel media. “You have pulled us through this terrible week“, was in de Engelstalige wereld op veel plekken te lezen. “Vous nous aidez Ă  sortir de cette terrible semaine“, zo klonk het in de Franstalige pers. “Ihr helft uns aus dieser schrecklichen Woche heraus“, is in Duitse kranten te zien. En de zin van de Arnhemmer is in veel andere talen vertaald.

Positief

Van San Francisco tot Hongkong is er aandacht besteed aan hoe Arnhem en de rest van Nederland positief heeft gereageerd op een geweldsmisdrijf tegen een homostel. Overal ter wereld is de afgelopen dagen te zien geweest hoe in een stralend lentezonnetje de regenboogvlag wapperde op het Gele Rijdersplein, waar de manifestatie zaterdag heeft plaatsgevonden.

Twee fotomomenten zijn in de wereldpers vaak overgenomen. De eerste is die van D66-leider Alexander Pechtold die met zijn partijgenoot Wouter Koolmees over het Binnenhof in Den Haag loopt. De andere is die van wapperende regenboogvlaggen op het Gele Rijdersplein.

Geniaal

Media hebben niet alleen het nieuws gebracht, maar ook commentaar gegeven. “Een geniaal antwoord”, noemt de Franse uitgave van Newsmonkey de reactie. “En deze uiting van solidariteit heeft vervolgens de hele wereld geraakt.” Media in andere landen geven soortgelijke commentaren.

Columnist Matthew Todd zegt in de Britse krant The Guardian tot tranen toe geroerd te zijn geweest.  “LHBT’ers hebben hetero-bondgenoten nodig die ze een helpende hand bieden”, vindt hij. Dat gebeurt volgens hem nog te weinig, maar de Hand in handacties in Nederland hebben laten zien dat het kan. “Het breekt het graniet van de homofobie.”

Nauwelijks negatief

Negatieve buitenlandse reacties op de Hand in hand-manifestatie zijn niet of nauwelijks te vinden. Wel valt op dat er in landen buiten de westerse wereld duidelijk een stuk minder belangstelling is geweest voor de gebeurtenissen in Arnhem. De Turkse krant HĂŒrriyet schrijft bijvoorbeeld liever over de Eusebiuskerk.

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Restaurant Osteria Vicini sluit deuren

Na anderhalf jaar heeft ondernemer Robert Wittenberg besloten zijn horecazaak Osteria Vici…