Connect with us
He Komaan

Nieuws

Winkelcentrum Presikhaaf krijgt opknapbeurt van 25 miljoen

Presikhaaf - Plein

Eigenaar Wereldhave wil 25 miljoen euro uittrekken om Winkelcentrum Presikhaaf op te knappen. Volgens het vastgoedbedrijf is het bouwwerk hard toe aan een oppepper. Wel is de verwachting dat de gemeente Arnhem aan dit project meewerkt. De gemeenteraad buigt zich over het voorstel.

Bij het winkelcentrum is achter het Hema-pand bouwrijpe grond beschikbaar. Het vastgoedbedrijf wil dat van de gemeente kopen voor een miljoen euro. Voorwaarde is wel dat het stadsbestuur dit geld steekt in de verbetering van onder meer de verkeersstroom in de omgeving. Het College van B. en W. staat tot nu toe positief tegenover de plannen van Wereldhave.

Achteruit

Winkelcentrum Presikhaaf is in de afgelopen jaren in kwaliteit en omzet achteruit gegaan, stelt ook de gemeente vast. De inrichting en uitstraling voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Er is volgens de betrokken partijen sprake van achterstallig onderhoud, zowel van het winkelcentrum als van de omliggende openbare ruimte. Het omliggende gebied, bestaande uit parkeerterreinen en toeleidende wegen, is in eigendom en beheer van de gemeente.

De gemeente heeft al 700.000 euro gereserveerd om onder meer de afgeschreven riolering rondom Winkelcentrum Presikhaaf te vervangen. Voor een opknapbeurt van de infrastructuur is dat nog niet genoeg. Wereldhave ziet daarnaast graag dat de gemeente de aansluiting van het parkeerterrein op de doorgaande weg Lange Wal verbetert. Ook dat kan betaald worden uit de opbrengst van de grond achter de Hema.

Entrees en gevels

Wereldhave heeft grootse plannen met het nu nog verpauperde winkelcentrum. Het Hilversumse architectenbureau Van der Goes heeft nieuwe entrees en gevels bedacht voor het winkelgebied. Zo moet het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren 60 beter tot zijn recht komen. De nieuwbouw moet daarbij aansluiten.

De pleinen in het winkelcentrum krijgen natuursteen en andere duurzame materialen. Ook de winkelpuien worden hiermee beter afgewerkt. Op de parkeerterreinen worden lopers aangebracht. Deze moeten de bezoekers van het parkeerterrein naar het winkelcentrum leiden en omgekeerd.

Overleg

Een definitieve beslissing over dit plan moet nog door de gemeenteraad. Wereldhave zegt de plannen uit te willen voeren in overleg met ondernemers, bewoners en gemeente. Of de huren voor de winkeliers stijgen, kan een woordvoerder nog niet zeggen. “Dat is iets tussen ons en de individuele ondernemers.”

Update: Wereldhave heeft laten weten dat de plannen enigszins zijn aangepast. Zo komt er op het paviljoenplein geen podium, in tegenstelling tot wat eerder was gemeld. “De tekeningen dateren alweer van een jaar geleden. Tijdens de ontwikkeling van zo’n project kan er veel veranderen.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo en Rijnstate willen aardgas vrij

foto: Burgers Zoo
Vrijdag 16 maart om 15.15 uur hebben diverse betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend die het startsein vormt voor een gedegen onderzoek naar een lokaal open warmtenet. De ondertekening vond plaats voor de zeekoeienruit in de Mangrove van Koninklijke Burgers’ Zoo. Het Arnhemse dierenpark onderzoekt de mogelijkheid van een biomassacentrale, die zowel Burgers’ Zoo als Rijnstate van warmte moet voorzien. In de toekomst zouden andere partijen ook kunnen worden aangesloten op het lokale open warmtenet.
Koninklijke Burgers’ Zoo, Rijnstate, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO), ZON participaties en Inenergie spreken gezamenlijk de intentie uit om de mogelijkheden uitgebreid en gedegen te onderzoeken. Deze volgende onderzoeksfase duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met de aanvraag voor SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie).
Haalbaarheidsonderzoek 2017 krijgt officieel vervolg
Inenergie heeft in 2017 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een eventueel lokaal open warmtenet in Arnhem-Noord. Een open warmtenet betekent dat meerdere aanbieders gebruik kunnen maken van de infrastructuur, zodat in de nabije toekomst desgewenst extra partijen kunnen worden aangesloten. Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem ondersteunen het initiatief om alternatieve, CO2-neutrale energiebronnen te onderzoeken.
Koninklijke Burgers’ Zoo en Rijnstate hebben de intentie om de aardgasvrije energie te gaan gebruiken. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) is de netwerkbeheerder en ondersteunt graag initiatieven op basis van CO2-neutrale energieopwekking, terwijl ZON participaties de biomassacentrale kan leveren en installeren en Inenergie de haalbaarheidsstudie heeft uitgevoerd.

Hoe een biomassacentrale in de praktijk werkt en waarom het een milieuvriendelijke wijze van het opwekken van energie betreft, wordt helder en duidelijk geïllustreerd in deze educatieve animatievideo: https://www.mpdgroeneenergie.nl/het-groene-warmtenet-ede/.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeente wijst 61 wederopbouwpanden aan als gemeentelijk monument

Looierstraat
In de Looierstraat is de veelzijdigheid van wederopbouwarchitectuur goed te zien. - Foto: Google StreetView

De Hema aan de Rijnstraat, flats aan de Rodenburgstraat en bouwwerken aan het Gele Rijdersplein moeten worden bewaard voor de komende generaties. Dat vindt de gemeente Arnhem. Alles bij elkaar 61 gebouwen uit de Wederopbouwperiode komen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Veelzijdig

“Het is bijzonder dat er zo’n grote aanwijzing plaatsvindt van gebouwen uit één periode”, stelt de gemeente. Wederopbouwarchitectuur is volgens de gemeente verrassend veelzijdig, maar door de veelal onbeschermde status dreigen deze waardevolle panden voor de stad verloren te gaan.

Het gaat niet alleen om individuele gebouwen. “Soms geeft een hele straat als ‘ensemble’ een duidelijk beeld van hoe er tijdens de wederopbouw over architectuur werd gedacht. Dat is vooral te zien bij de markt, het Gele Rijdersplein, de Looierstraat en de Bakkerstraat.”

Ondergewaardeerd

Wederopbouwarchitectuur wordt ondergewaardeerd, stelt cultuurwethouder Gerrie Elfrink. “Dat is onterecht. De inzet van die generatie wordt wel veel geroemd, ook nu nog. Er zitten echt veel parels tussen, veel zijn nog bijna in oorspronkelijke staat. Ik vind het dan ook passend, zeker in Arnhem, dat een groot aantal panden de status van monument krijgt.”

Met de toewijzing staan er nu 900 gemeentelijke monumenten in de stad. Daarnaast zijn er ook nog 450 rijksmonumenten.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Trainer Vitesse: “Alleen winst telt zaterdagavond!”

Hofs
Foto: Vitesse

Vitesse neemt het zaterdagavond in GelreDome op vs Heracles Almelo. Hoofdtrainer Henk Fraser kan in ieder geval weer een beroep doen op Alexander Büttner. De 29-jarige linkervleugelverdediger keert, na een periode van afwezigheid, weer terug in de wedstrijdselectie. Fraser: “Büttner heeft er zelf hard voor gewerkt dus hij heeft het verdiend om weer deel uit te mogen maken van de selectie.”

Vitesse ging afgelopen weekend hard onderuit op bezoek bij FC Utrecht. Of de nederlaag invloed heeft op welke spelers zaterdag gaan starten, laat de hoofdtrainer vooralsnog in het midden. Fraser: “Voetbal is topsport en dan weet je dat topprestaties leveren en fouten maken soms heel dicht bij elkaar liggen. Dat hoort bij de sport. Je hebt veel concurrentie en ik als trainer moet daar een keuze in maken.”

Kersverse winteraankoop Kara laat de laatste weken duidelijk van zich horen. Met goede invalbeurten lijkt de verdediger steeds meer aanspraak te maken op speelminuten. Kara: “Ik voel me fit en ben klaar om meer te spelen. Het belangrijkste is dat we zaterdag tegen Heracles winnen. Niet alleen voor ons, maar ook voor de supporters.”

De vierde plek lijkt na de nederlaag tegen FC Utrecht voorlopig niet meer aan de orde. Fraser: “Het behalen van de play-offs voor Europees voetbal is de prioriteit. Na afgelopen weekend is de vierde plek voorlopig ver weg, maar met nog zeven wedstrijden te gaan is nog alles mogelijk. Ondanks dat we wisselvallig presteren.”

Tegenstander Heracles is bezig aan een goede reeks. De ploeg uit Almelo won haar laatste drie wedstrijden waardoor de zevende plek, daarmee ook een ticket voor de play-offs, steeds verder in zicht komt. Fraser: “De ploegen onder ons, waaronder Heracles, komen door onze wisselvalligheid steeds dichterbij. Uiteindelijk gaat het om de punten dus we moeten zaterdag winnen om deze afstand te kunnen vergroten.”

We moeten zaterdag onze rug rechten en met de borst vooruit de wedstrijd in gaan. Fraser: “We moeten positief blijven. We hebben aardig wat tikjes gehad maar iedere keer staan we er de volgende wedstrijd wel weer gewoon. Daarbij hebben wij de steun van de supporters hard nodig.”

Wegens blessureleed ontbreekt Arnold Kruiswijk in elk geval op het wedstrijdformulier

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair