Beginpagina Nieuws Winkelcentrum Presikhaaf krijgt opknapbeurt van 25 miljoen

Winkelcentrum Presikhaaf krijgt opknapbeurt van 25 miljoen

6 min leestijd
0
Presikhaaf - Plein

Eigenaar Wereldhave wil 25 miljoen euro uittrekken om Winkelcentrum Presikhaaf op te knappen. Volgens het vastgoedbedrijf is het bouwwerk hard toe aan een oppepper. Wel is de verwachting dat de gemeente Arnhem aan dit project meewerkt. De gemeenteraad buigt zich over het voorstel.

Bij het winkelcentrum is achter het Hema-pand bouwrijpe grond beschikbaar. Het vastgoedbedrijf wil dat van de gemeente kopen voor een miljoen euro. Voorwaarde is wel dat het stadsbestuur dit geld steekt in de verbetering van onder meer de verkeersstroom in de omgeving. Het College van B. en W. staat tot nu toe positief tegenover de plannen van Wereldhave.

Achteruit

Winkelcentrum Presikhaaf is in de afgelopen jaren in kwaliteit en omzet achteruit gegaan, stelt ook de gemeente vast. De inrichting en uitstraling voldoen niet meer aan de eisen van de tijd. Er is volgens de betrokken partijen sprake van achterstallig onderhoud, zowel van het winkelcentrum als van de omliggende openbare ruimte. Het omliggende gebied, bestaande uit parkeerterreinen en toeleidende wegen, is in eigendom en beheer van de gemeente.

De gemeente heeft al 700.000 euro gereserveerd om onder meer de afgeschreven riolering rondom Winkelcentrum Presikhaaf te vervangen. Voor een opknapbeurt van de infrastructuur is dat nog niet genoeg. Wereldhave ziet daarnaast graag dat de gemeente de aansluiting van het parkeerterrein op de doorgaande weg Lange Wal verbetert. Ook dat kan betaald worden uit de opbrengst van de grond achter de Hema.

Entrees en gevels

Wereldhave heeft grootse plannen met het nu nog verpauperde winkelcentrum. Het Hilversumse architectenbureau Van der Goes heeft nieuwe entrees en gevels bedacht voor het winkelgebied. Zo moet het oorspronkelijke ontwerp uit de jaren 60 beter tot zijn recht komen. De nieuwbouw moet daarbij aansluiten.

De pleinen in het winkelcentrum krijgen natuursteen en andere duurzame materialen. Ook de winkelpuien worden hiermee beter afgewerkt. Op de parkeerterreinen worden lopers aangebracht. Deze moeten de bezoekers van het parkeerterrein naar het winkelcentrum leiden en omgekeerd.

Overleg

Een definitieve beslissing over dit plan moet nog door de gemeenteraad. Wereldhave zegt de plannen uit te willen voeren in overleg met ondernemers, bewoners en gemeente. Of de huren voor de winkeliers stijgen, kan een woordvoerder nog niet zeggen. “Dat is iets tussen ons en de individuele ondernemers.”

Update: Wereldhave heeft laten weten dat de plannen enigszins zijn aangepast. Zo komt er op het paviljoenplein geen podium, in tegenstelling tot wat eerder was gemeld. “De tekeningen dateren alweer van een jaar geleden. Tijdens de ontwikkeling van zo’n project kan er veel veranderen.”

Meer nieuws uit Arnhem?


kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…