Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Steeds vaker wijkactiviteiten in Arnhem’

Moestuin

Arnhemmers organiseren steeds vaker activiteiten voor de wijk of de buurt. Volgens de gemeente verhoogt dat de leefbaarheid van de stad. De stimuleringsregeling ‘Burgerkracht’, die voor zulke initiatieven in het leven is geroepen, werd in 2016 meer dan drie keer zoveel gebruikt dan in 2015.

Dit komt volgens de gemeente vooral doordat de regels om subsidie voor zo’n initiatief aan te vragen versimpeld zijn. Ook zijn steeds meer Arnhemmers bekend met de stimuleringsregeling. Dat blijkt uit de evaluatie van de regeling, aldus de gemeentewoordvoering.

Moestuintjes en straatcarnaval

Voorbeelden van dit soort activiteiten een initiatief voor stadslandbouw en moestuinen in onder meer Rijkerswoerd, Vredenburg en Kronenburg of straatcarnaval Presikhaaf. Zulke initiatieven komen in aanmerking voor de stimuleringsregeling Burgerkracht. Voorwaarde is wel dat bewoners zelf ook een bijdrage leveren in tijd of geld.

“We willen bewoners zelf aan het roer laten om te bedenken wat er aan activiteiten in hun wijk nodig is”, zegt wethouder Welzijn Anja Haga. “Zij weten immers het beste wat er nodig is in hun buurt, en kunnen dat samen met de teams leefomgeving van de gemeente vormgeven.”

Makkelijker

In 2015 werd aan 19 verzoeken subsidie toegekend van in totaal 111.000 euro. In 2016 waren dit er al 60 met een totale waarde van ruim 450.000 euro. De toename is vooral het gevolg van een veel makkelijker aanvraagproces, minder regels en een simpel toetscriterium. Het initiatief moet door zeker drie Arnhemmers genomen worden, eventueel geholpen door een organisatie uit de wijk of stad.Die kijkt naar de toegevoegde waarde van een activiteit voor de stad.

Voor 2017 kunnen Arnhemmers die een idee hebben voor een activiteit extra hulp krijgen van twee zogenoemde ideeënmakelaars. Er komt immers nogal wat bij kijken om een goed idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Een ideeënmakelaar helpt een plan concreter te maken en daardoor wordt het makkelijker het ook uit te voeren.

Meer nieuws uit Arnhem?

kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair