Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

‘Steeds vaker wijkactiviteiten in Arnhem’

Moestuin

Arnhemmers organiseren steeds vaker activiteiten voor de wijk of de buurt. Volgens de gemeente verhoogt dat de leefbaarheid van de stad. De stimuleringsregeling ‘Burgerkracht’, die voor zulke initiatieven in het leven is geroepen, werd in 2016 meer dan drie keer zoveel gebruikt dan in 2015.

Dit komt volgens de gemeente vooral doordat de regels om subsidie voor zo’n initiatief aan te vragen versimpeld zijn. Ook zijn steeds meer Arnhemmers bekend met de stimuleringsregeling. Dat blijkt uit de evaluatie van de regeling, aldus de gemeentewoordvoering.

Moestuintjes en straatcarnaval

Voorbeelden van dit soort activiteiten een initiatief voor stadslandbouw en moestuinen in onder meer Rijkerswoerd, Vredenburg en Kronenburg of straatcarnaval Presikhaaf. Zulke initiatieven komen in aanmerking voor de stimuleringsregeling Burgerkracht. Voorwaarde is wel dat bewoners zelf ook een bijdrage leveren in tijd of geld.

“We willen bewoners zelf aan het roer laten om te bedenken wat er aan activiteiten in hun wijk nodig is”, zegt wethouder Welzijn Anja Haga. “Zij weten immers het beste wat er nodig is in hun buurt, en kunnen dat samen met de teams leefomgeving van de gemeente vormgeven.”

Makkelijker

In 2015 werd aan 19 verzoeken subsidie toegekend van in totaal 111.000 euro. In 2016 waren dit er al 60 met een totale waarde van ruim 450.000 euro. De toename is vooral het gevolg van een veel makkelijker aanvraagproces, minder regels en een simpel toetscriterium. Het initiatief moet door zeker drie Arnhemmers genomen worden, eventueel geholpen door een organisatie uit de wijk of stad.Die kijkt naar de toegevoegde waarde van een activiteit voor de stad.

Voor 2017 kunnen Arnhemmers die een idee hebben voor een activiteit extra hulp krijgen van twee zogenoemde ideeënmakelaars. Er komt immers nogal wat bij kijken om een goed idee ook daadwerkelijk uit te voeren. Een ideeënmakelaar helpt een plan concreter te maken en daardoor wordt het makkelijker het ook uit te voeren.

Meer nieuws uit Arnhem?

kijkalles-blog

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair