Beginpagina Blog Droombankje laat thuislozen weer in zichzelf geloven

Droombankje laat thuislozen weer in zichzelf geloven

6 min leestijd
0
Angelique Anouk Droombankje

Wie Het Droombankje binnenstapt, komt terecht in een eenvoudige, maar gezellige huiskamer. Alleen een brandslang aan de muur en de zware deuren herinneren eraan dat het geen gewoon woonhuis is. “Het is een thuislozenhuis”, vertelt beheerder Angelique van den Berg. Samen met haar vriendin Anouk van Gellicum runt zij dit opvanghuis aan de Doelenstraat.

Donderdag heeft Gerrit Breman van Volkshuisvesting het pand officieel geopend. Met steun van onder andere hem en de liefdadigheidsinstelling Dullert-stichting is de droom van Van den Berg waargemaakt. Het ‘thuis’ is bedoeld voor mensen die dakloos zijn, maar geen verslavingsproblematiek of psychische stoornissen hebben. Maandag verwacht het beherende duo de eerste bewoonster.

Alles kwijt

Iedereen kan op straat terecht komen, weet Van den Berg uit ervaring. “Zo ken ik een verhaal van een miljonair met een bloeiende zaak, die na een depressie alles verloren heeft. Die kwam bij het Leger des Heils terecht.”

En er is helemaal niets mis met de zorg die dat soort instellingen bieden, benadrukt Van den Berg. “Maar mensen die verder geen psychiatrische problemen of verslaving hebben, voelen zich vaak niet thuis tussen diegenen die dat wel hebben”, vertelt ze. “Ook anderen, die van hun verslaving af zijn gekomen, komen ze in dat grijze gebied terecht.”

Grijs gebied

Juist voor dit grijze gebied is Het Droombankje bedoeld. Van den Berg en Van Gellicum bieden dan ook geen verslavingszorg of iets dergelijks.  “Wij zijn twaalf uur per dag aanwezig. ‘s Nachts slapen we gewoon thuis. Alleen voor uiterste noodgevallen zijn we dan bereikbaar.”

Gerrit Breman
Gerrit Breman van Volkshuisvesting heeft het Droombankje donderdag geopend.

Hoe komen ze aan die naam voor de instelling? Van den Berg had enkele jaren lang een tv-programma op lokale zender RTV Arnhem. Dat heette Het Bankje. Daar merkte ze dat ze goed kon praten met allerlei mensen. Daar kwam ze tijdens een interview met Gerrit Breman erachter dat er in Arnhem behoefte was aan een initiatief als Het Droombankje.

Dromen

De vraag kwam al snel: waarom ga je dat zelf niet doen? “En voor je het weet sta je met een plattegrond met twintig kamers in je hand! In Het Droombankje kun je weer dromen over een betere toekomst voor jezelf. Je kunt het kind in jezelf weer aanraken.”

Behalve onderdak bieden Van den Berg en Van Gellicum steun aan de bewoners. “Vaak geloven mensen in deze situatie niet meer in zichzelf. Ik kan ze dan vertellen: iemand gelooft weer in jou!” Ze hoopt dat Arnhem het Droombankje omarmt. Want ze blijft benadrukken: “Iedereen kan dit overkomen.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…