Connect with us
he kom aan

Nieuws

Meerdere smaakjes voor Gele Rijdersplein

Gele Rijdersplein

Het College van Burgemeester en Wethouders licht maandag zijn plannen voor het Gele Rijdersplein toe aan de gemeenteraad. Hiervoor hebben ze een viertal scenario’s uitgewerkt.

Scenario 1: Restauratie of beperkte aanpassing

De gemeente legt uit in haar voorstel: “Een allereerste scenario is restauratie van het monument (de AKU-fontein) in oorspronkelijke staat. Met enkele aanpassingen met respect voor het monument zoals het beter beloopbaar maken van de bestrating rondom de fontein, het verwijderen van muurtjes en het aanbrengen van een verhoogde vloer in de fontein waardoor de fontein in de winter als schaatsbaan en bij festiviteiten als podium of vloer te gebruiken is, kan de fontein een nieuwe betekenis krijgen.”

“Belangrijkste nadeel is echter dat er geen geloof is dat de patio met de pergola bij enkel restauratie een nieuwe functie kan krijgen. Door de jaren heen zijn er meerdere pogingen gedaan, zoals een terrasfunctie voor omliggende horeca of evenementenruimte, maar deze hebben nooit geleid tot een goed functioneren van de plek.”

“Ook aanpassingen van de pergola, door hem bijvoorbeeld te verhogen, geven onvoldoende vertrouwen bij zowel initiatiefnemer JMA als gemeente dat hier tot een volwaardige exploitatie kan worden gekomen. De vele kolommen van de pergola en het feit dat hij niet volledig overdekt is, maken dat de ruimte vrijwel niet te programmeren is voor bijvoorbeeld een muziekbandje of boekenmarkt.’

 Scenario 2. Bebouwing voor op het plein (HBS-variant)

Een ander voorstel is er eentje uit de oude doos. “Een ander scenario is herstel van de singelwand door verwijdering van het monument en toevoegen van bebouwing. Deze variant is stedenbouwkundig een goede oplossing. Naast complete verwijdering van het monument geeft deze variant minder ruimte voor een verblijffunctie aan het Willemsplein en zicht op de Janspoort.”

Scenario 3. met een roomdivider tussen de pleindelenDeze heeft de voorkeur van het College van Burgemeester en Wethouders. “Er zijn diverse scenario’s onderzocht met een ‘roomdivider’ tussen de twee pleindelen. In deze varianten wordt de reuring aan de Willemspleinzijde-kant gescheiden van de luwteplek aan de achterzijde van het plein. Hier is ook meer woonruimte denkbaar door bebouwing.”

“Aan de achterzijde ontstaat een intiem plein waar met groen of een parkachtige invulling een sfeervol luwteplein kan worden ingericht. Aan de voorzijde krijgt de fontein een decor of achterwand waardoor de fontein ook een bepaalde intimiteit krijgt die het plein tot een volwaardig horecaterras in dynamische invulling kan omvormen. In deze varianten kan de fontein worden gerestaureerd, evenals het beeld van Tajiri.”

“De aanpassingen zoals omschreven bij de eerste variant om de fontein het hele jaar door interessant te maken, kunnen ook bij deze scenario’s worden uitgevoerd. Aan de Willemspleinzijde kan het plein mogelijk worden vergroot door een herschikking van de busperrons en de voorruimte rondom de fontein met meer bomen aan te kleden, waardoor de fontein beter in de ruimte komt te liggen en de entree naar de Janspoort meer zichtbaar kan worden. Dit is afhankelijk van (on-)mogelijkheden vanuit Openbaar vervoer die hier niet strijdig mee mogen zijn. De fietsroute wordt gastvrijer vormgegeven om de verschillende verkeerstromen beter te begeleiden en onderling te kruisen.”

Scenario 4 met bebouwing achterop het plein

Het laatste scenario dat het College neerlegt bij de gemeenteraad: “Bij restauratie van het monument in enige vorm kan achterop het plein een bouwvolume worden toegevoegd. Dit volume, dat bijvoorbeeld uit woningen kan bestaan, maakt het totale plein kleiner en geeft het daardoor meer intimiteit. Nadeel hiervan is dit geen oplossing geeft om de pergola een nieuwe betekenis te geven en doet het minder recht aan het uitgangspunt van reuring en luwte gebied.”

Welk scenario het uiteindelijk gaat worden, bepaalt de meerderheid van de gemeenteraad.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

OM eist celstraf voor onaangekondigd ‘kinderen meenemen voor vakantie’

Openbaar Ministerie Arnhem
Foto: Michiel Verbeek (CC)

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft maandag voor de rechtbank in Arnhem een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist tegen een 32-jarige Afghaanse man uit Arnhem. De man wordt ervan verdacht vorig jaar zijn twee kinderen van destijds 5 en 7 jaar te hebben onttrokken aan het ouderlijk gezag.

De man heeft op 4 november 2016 de kinderen zonder toestemming van hun moeder meegenomen naar het buitenland, naar een voor haar onbekende bestemming. Hij heeft volgens het OM die dag de kinderen zonder medeweten van de vrouw eerder van school, omdat ze een afspraak bij de tandarts zouden hebben. Uit onderzoek zou blijken dat daar geen sprake van was.

Europees aanhoudingsbevel

Toen de moeder dit ontdekte, vermoedde zij dat de man de kinderen mee wilde nemen naar zijn geboorteland Afghanistan. Twee dagen later werd de vader aangehouden in Hongarije, waar hij met de kinderen in een trein richting Roemenië zat. Tegen de verdachte was op dat moment een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Na de aanhouding van de man zijn de kinderen in Hongarije weer met moeder herenigd.

De verdachte heeft in een verhoor beweerd dat hij de kinderen niet heeft willen onttrekken aan het gezag. Hij zou in plaats daarvan als verrassing een korte vakantie met het gezin hebben gepland. De officier noemt dat scenario volkomen ongeloofwaardig, mede omdat de moeder op geen enkel moment door de man op de hoogte is gesteld van vakantieplannen.

Spanningen

Volgens de officier liggen spanningen in de echtelijke relatie en tussen de families van de man en de vrouw ten grondslag aan de onttrekking. “Verdachte heeft met de onttrekking het ouderlijk gezag van de moeder ernstig ondermijnd. Hij heeft haar in grote angst en onzekerheid achtergelaten in Nederland.” Volgens de officier hebben adequaat optreden van politie en justitie in Nederland en Hongarije er voor gezorgd dat de situatie niet erger is geworden.

Het recidiverisico is groot, aldus de officier. Hij acht daarom een deels voorwaardelijke straf met een proeftijd van drie in plaats van twee jaar passend. Daarnaast zou de man volgens de officier reclasseringstoezicht met meldplicht en een ambulante behandeling voor agressie- en relatieproblematiek moeten krijgen. De rechtbank doet op 8 januari 2018 uitspraak.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgerlijke Stand Gemeente Arnhem 11-12-2017 tot en met 17-12-2017

geboren

Deze publicatie vindt plaats met toestemming van betrokkenen.

Geboren:

Jaso., zoon van J.P.H. Wiggers en C.M.W. Bouter
Isabella B., dochter van G.V. van Til en K. Janssen
Simon S., zoon van C.G.J. Janssen en M. Simon
Jocelyn C.M., dochter van M.H.W.A. Smink en B. de Man
Its B., zoon van K. Koers en E.M. Janssen
Wouter G., zoon van P.G. Monden en H.P. Oosterveld
Maud A., dochter van F.G. Swaagstra en S. van Veldhuijzen
Suze, dochter van J.W.P. van Meel en N. Scharrenberg
Nova T.C., dochter van J.R. Dalgliesh en T.J. Raayen
Lowis., dochter van M.T.G.M. Berns en M.J. Kuijer
Edwin., zoon van E. Scheper en J.E. van der Zee
Vinn N., zoon van L. Hese en M.J.A.E. van Ottele
Juliette W.L., dochter van J.C. Klein en S.M. Akerboom
Almira B., dochter van I. Arikan en A. Özdemir
Liz N.E., dochter van M.J.A. Fonteijn en R. Dorrepaal
Yelena E.F.B., dochter van J.B.A. Elemans en B.W.M.I. Hessing
Mees T., zoon van F.K. Mud en C. van Hutten
Job., zoon van R. Janssen en F. Tijnagel
Jaap, zoon van H.J. Aardema en J.A. Kaptein
Annelie., dochter van G.H.G. Verhaag en M. Müller
Siem J., zoon van M. Jongkind en J. Mateman
Romeo E., zoon van F. Farzin en S.Rahmati
Pavel, zoon van B. Calle en M.I. Popova
Manoa F.F.J.E., dochter van W.S.E. Wesstrik
Jaylinn E., dochter van W. Minks en M. ter Mors
Stijn, zoon van G.S.D. Kits en M. Kroes
Julia M., dochter van P.P.M.E. Putman en L.A.J.M. de Kinkelder
Lena N., dochter van C. Mbaziira en C.R. Maatman
Roland J.W., zoon van G.J. van Hassel en J.A. van Straten
Lieke I., dochter van J.E. de Man en S.H. Hagenbeek

Huwelijk:

A.C.P. Evers en C. Andriessen

Overlijden:

J.T. Duijts, 90 jaar

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

17de Nieuwjaarsduik in Arnhem

foto: Nieuwjaarsduik Arnhem Facebook

Traditiegetrouw vindt op 1 januari op verschillende plekken in Nederland de nieuwjaarsduik plaats. Zo ook in Arnhem, want op 1 januari zal dan in de Rijkerswoerdse Plassen de Nieuwjaarsduik Arnhem plaatsvinden.

De allereerste Nederlandse Nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1960 in Zandvoort en de eerste duik in Arnhem vond al plaats in 2002.  Dit jaar gaat de organisatie van de Nieuwjaarsduik Arnhem zich klaarmaken voor de 17e duik in 2018 en ze hopen jullie dan ook graag te zien op het strand bij de Rijkerswoerdse Plassen. Meedoen kost €3,50 maar dan krijg je een mooie Unox muts, kop erwtensoep en een certificaat van deelname zodat je thuis kan laten zien dat je het ijskoude water bent ingesprongen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair