Connect with us
He Komaan

Nieuws

Meerdere smaakjes voor Gele Rijdersplein

Gele Rijdersplein

Het College van Burgemeester en Wethouders licht maandag zijn plannen voor het Gele Rijdersplein toe aan de gemeenteraad. Hiervoor hebben ze een viertal scenario’s uitgewerkt.

Scenario 1: Restauratie of beperkte aanpassing

De gemeente legt uit in haar voorstel: “Een allereerste scenario is restauratie van het monument (de AKU-fontein) in oorspronkelijke staat. Met enkele aanpassingen met respect voor het monument zoals het beter beloopbaar maken van de bestrating rondom de fontein, het verwijderen van muurtjes en het aanbrengen van een verhoogde vloer in de fontein waardoor de fontein in de winter als schaatsbaan en bij festiviteiten als podium of vloer te gebruiken is, kan de fontein een nieuwe betekenis krijgen.”

“Belangrijkste nadeel is echter dat er geen geloof is dat de patio met de pergola bij enkel restauratie een nieuwe functie kan krijgen. Door de jaren heen zijn er meerdere pogingen gedaan, zoals een terrasfunctie voor omliggende horeca of evenementenruimte, maar deze hebben nooit geleid tot een goed functioneren van de plek.”

“Ook aanpassingen van de pergola, door hem bijvoorbeeld te verhogen, geven onvoldoende vertrouwen bij zowel initiatiefnemer JMA als gemeente dat hier tot een volwaardige exploitatie kan worden gekomen. De vele kolommen van de pergola en het feit dat hij niet volledig overdekt is, maken dat de ruimte vrijwel niet te programmeren is voor bijvoorbeeld een muziekbandje of boekenmarkt.’

 Scenario 2. Bebouwing voor op het plein (HBS-variant)

Een ander voorstel is er eentje uit de oude doos. “Een ander scenario is herstel van de singelwand door verwijdering van het monument en toevoegen van bebouwing. Deze variant is stedenbouwkundig een goede oplossing. Naast complete verwijdering van het monument geeft deze variant minder ruimte voor een verblijffunctie aan het Willemsplein en zicht op de Janspoort.”

Scenario 3. met een roomdivider tussen de pleindelenDeze heeft de voorkeur van het College van Burgemeester en Wethouders. “Er zijn diverse scenario’s onderzocht met een ‘roomdivider’ tussen de twee pleindelen. In deze varianten wordt de reuring aan de Willemspleinzijde-kant gescheiden van de luwteplek aan de achterzijde van het plein. Hier is ook meer woonruimte denkbaar door bebouwing.”

“Aan de achterzijde ontstaat een intiem plein waar met groen of een parkachtige invulling een sfeervol luwteplein kan worden ingericht. Aan de voorzijde krijgt de fontein een decor of achterwand waardoor de fontein ook een bepaalde intimiteit krijgt die het plein tot een volwaardig horecaterras in dynamische invulling kan omvormen. In deze varianten kan de fontein worden gerestaureerd, evenals het beeld van Tajiri.”

“De aanpassingen zoals omschreven bij de eerste variant om de fontein het hele jaar door interessant te maken, kunnen ook bij deze scenario’s worden uitgevoerd. Aan de Willemspleinzijde kan het plein mogelijk worden vergroot door een herschikking van de busperrons en de voorruimte rondom de fontein met meer bomen aan te kleden, waardoor de fontein beter in de ruimte komt te liggen en de entree naar de Janspoort meer zichtbaar kan worden. Dit is afhankelijk van (on-)mogelijkheden vanuit Openbaar vervoer die hier niet strijdig mee mogen zijn. De fietsroute wordt gastvrijer vormgegeven om de verschillende verkeerstromen beter te begeleiden en onderling te kruisen.”

Scenario 4 met bebouwing achterop het plein

Het laatste scenario dat het College neerlegt bij de gemeenteraad: “Bij restauratie van het monument in enige vorm kan achterop het plein een bouwvolume worden toegevoegd. Dit volume, dat bijvoorbeeld uit woningen kan bestaan, maakt het totale plein kleiner en geeft het daardoor meer intimiteit. Nadeel hiervan is dit geen oplossing geeft om de pergola een nieuwe betekenis te geven en doet het minder recht aan het uitgangspunt van reuring en luwte gebied.”

Welk scenario het uiteindelijk gaat worden, bepaalt de meerderheid van de gemeenteraad.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo en Rijnstate willen aardgas vrij

foto: Burgers Zoo
Vrijdag 16 maart om 15.15 uur hebben diverse betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend die het startsein vormt voor een gedegen onderzoek naar een lokaal open warmtenet. De ondertekening vond plaats voor de zeekoeienruit in de Mangrove van Koninklijke Burgers’ Zoo. Het Arnhemse dierenpark onderzoekt de mogelijkheid van een biomassacentrale, die zowel Burgers’ Zoo als Rijnstate van warmte moet voorzien. In de toekomst zouden andere partijen ook kunnen worden aangesloten op het lokale open warmtenet.
Koninklijke Burgers’ Zoo, Rijnstate, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO), ZON participaties en Inenergie spreken gezamenlijk de intentie uit om de mogelijkheden uitgebreid en gedegen te onderzoeken. Deze volgende onderzoeksfase duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met de aanvraag voor SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie).
Haalbaarheidsonderzoek 2017 krijgt officieel vervolg
Inenergie heeft in 2017 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een eventueel lokaal open warmtenet in Arnhem-Noord. Een open warmtenet betekent dat meerdere aanbieders gebruik kunnen maken van de infrastructuur, zodat in de nabije toekomst desgewenst extra partijen kunnen worden aangesloten. Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem ondersteunen het initiatief om alternatieve, CO2-neutrale energiebronnen te onderzoeken.
Koninklijke Burgers’ Zoo en Rijnstate hebben de intentie om de aardgasvrije energie te gaan gebruiken. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) is de netwerkbeheerder en ondersteunt graag initiatieven op basis van CO2-neutrale energieopwekking, terwijl ZON participaties de biomassacentrale kan leveren en installeren en Inenergie de haalbaarheidsstudie heeft uitgevoerd.

Hoe een biomassacentrale in de praktijk werkt en waarom het een milieuvriendelijke wijze van het opwekken van energie betreft, wordt helder en duidelijk geïllustreerd in deze educatieve animatievideo: https://www.mpdgroeneenergie.nl/het-groene-warmtenet-ede/.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeente wijst 61 wederopbouwpanden aan als gemeentelijk monument

Looierstraat
In de Looierstraat is de veelzijdigheid van wederopbouwarchitectuur goed te zien. - Foto: Google StreetView

De Hema aan de Rijnstraat, flats aan de Rodenburgstraat en bouwwerken aan het Gele Rijdersplein moeten worden bewaard voor de komende generaties. Dat vindt de gemeente Arnhem. Alles bij elkaar 61 gebouwen uit de Wederopbouwperiode komen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Veelzijdig

“Het is bijzonder dat er zo’n grote aanwijzing plaatsvindt van gebouwen uit één periode”, stelt de gemeente. Wederopbouwarchitectuur is volgens de gemeente verrassend veelzijdig, maar door de veelal onbeschermde status dreigen deze waardevolle panden voor de stad verloren te gaan.

Het gaat niet alleen om individuele gebouwen. “Soms geeft een hele straat als ‘ensemble’ een duidelijk beeld van hoe er tijdens de wederopbouw over architectuur werd gedacht. Dat is vooral te zien bij de markt, het Gele Rijdersplein, de Looierstraat en de Bakkerstraat.”

Ondergewaardeerd

Wederopbouwarchitectuur wordt ondergewaardeerd, stelt cultuurwethouder Gerrie Elfrink. “Dat is onterecht. De inzet van die generatie wordt wel veel geroemd, ook nu nog. Er zitten echt veel parels tussen, veel zijn nog bijna in oorspronkelijke staat. Ik vind het dan ook passend, zeker in Arnhem, dat een groot aantal panden de status van monument krijgt.”

Met de toewijzing staan er nu 900 gemeentelijke monumenten in de stad. Daarnaast zijn er ook nog 450 rijksmonumenten.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Trainer Vitesse: “Alleen winst telt zaterdagavond!”

Hofs
Foto: Vitesse

Vitesse neemt het zaterdagavond in GelreDome op vs Heracles Almelo. Hoofdtrainer Henk Fraser kan in ieder geval weer een beroep doen op Alexander Büttner. De 29-jarige linkervleugelverdediger keert, na een periode van afwezigheid, weer terug in de wedstrijdselectie. Fraser: “Büttner heeft er zelf hard voor gewerkt dus hij heeft het verdiend om weer deel uit te mogen maken van de selectie.”

Vitesse ging afgelopen weekend hard onderuit op bezoek bij FC Utrecht. Of de nederlaag invloed heeft op welke spelers zaterdag gaan starten, laat de hoofdtrainer vooralsnog in het midden. Fraser: “Voetbal is topsport en dan weet je dat topprestaties leveren en fouten maken soms heel dicht bij elkaar liggen. Dat hoort bij de sport. Je hebt veel concurrentie en ik als trainer moet daar een keuze in maken.”

Kersverse winteraankoop Kara laat de laatste weken duidelijk van zich horen. Met goede invalbeurten lijkt de verdediger steeds meer aanspraak te maken op speelminuten. Kara: “Ik voel me fit en ben klaar om meer te spelen. Het belangrijkste is dat we zaterdag tegen Heracles winnen. Niet alleen voor ons, maar ook voor de supporters.”

De vierde plek lijkt na de nederlaag tegen FC Utrecht voorlopig niet meer aan de orde. Fraser: “Het behalen van de play-offs voor Europees voetbal is de prioriteit. Na afgelopen weekend is de vierde plek voorlopig ver weg, maar met nog zeven wedstrijden te gaan is nog alles mogelijk. Ondanks dat we wisselvallig presteren.”

Tegenstander Heracles is bezig aan een goede reeks. De ploeg uit Almelo won haar laatste drie wedstrijden waardoor de zevende plek, daarmee ook een ticket voor de play-offs, steeds verder in zicht komt. Fraser: “De ploegen onder ons, waaronder Heracles, komen door onze wisselvalligheid steeds dichterbij. Uiteindelijk gaat het om de punten dus we moeten zaterdag winnen om deze afstand te kunnen vergroten.”

We moeten zaterdag onze rug rechten en met de borst vooruit de wedstrijd in gaan. Fraser: “We moeten positief blijven. We hebben aardig wat tikjes gehad maar iedere keer staan we er de volgende wedstrijd wel weer gewoon. Daarbij hebben wij de steun van de supporters hard nodig.”

Wegens blessureleed ontbreekt Arnold Kruiswijk in elk geval op het wedstrijdformulier

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair