Connect with us

Nieuws

Meerdere smaakjes voor Gele Rijdersplein

Gele Rijdersplein

Het College van Burgemeester en Wethouders licht maandag zijn plannen voor het Gele Rijdersplein toe aan de gemeenteraad. Hiervoor hebben ze een viertal scenario’s uitgewerkt.

Scenario 1: Restauratie of beperkte aanpassing

De gemeente legt uit in haar voorstel: “Een allereerste scenario is restauratie van het monument (de AKU-fontein) in oorspronkelijke staat. Met enkele aanpassingen met respect voor het monument zoals het beter beloopbaar maken van de bestrating rondom de fontein, het verwijderen van muurtjes en het aanbrengen van een verhoogde vloer in de fontein waardoor de fontein in de winter als schaatsbaan en bij festiviteiten als podium of vloer te gebruiken is, kan de fontein een nieuwe betekenis krijgen.”

“Belangrijkste nadeel is echter dat er geen geloof is dat de patio met de pergola bij enkel restauratie een nieuwe functie kan krijgen. Door de jaren heen zijn er meerdere pogingen gedaan, zoals een terrasfunctie voor omliggende horeca of evenementenruimte, maar deze hebben nooit geleid tot een goed functioneren van de plek.”

“Ook aanpassingen van de pergola, door hem bijvoorbeeld te verhogen, geven onvoldoende vertrouwen bij zowel initiatiefnemer JMA als gemeente dat hier tot een volwaardige exploitatie kan worden gekomen. De vele kolommen van de pergola en het feit dat hij niet volledig overdekt is, maken dat de ruimte vrijwel niet te programmeren is voor bijvoorbeeld een muziekbandje of boekenmarkt.’

 Scenario 2. Bebouwing voor op het plein (HBS-variant)

Een ander voorstel is er eentje uit de oude doos. “Een ander scenario is herstel van de singelwand door verwijdering van het monument en toevoegen van bebouwing. Deze variant is stedenbouwkundig een goede oplossing. Naast complete verwijdering van het monument geeft deze variant minder ruimte voor een verblijffunctie aan het Willemsplein en zicht op de Janspoort.”

Scenario 3. met een roomdivider tussen de pleindelenDeze heeft de voorkeur van het College van Burgemeester en Wethouders. “Er zijn diverse scenario’s onderzocht met een ‘roomdivider’ tussen de twee pleindelen. In deze varianten wordt de reuring aan de Willemspleinzijde-kant gescheiden van de luwteplek aan de achterzijde van het plein. Hier is ook meer woonruimte denkbaar door bebouwing.”

“Aan de achterzijde ontstaat een intiem plein waar met groen of een parkachtige invulling een sfeervol luwteplein kan worden ingericht. Aan de voorzijde krijgt de fontein een decor of achterwand waardoor de fontein ook een bepaalde intimiteit krijgt die het plein tot een volwaardig horecaterras in dynamische invulling kan omvormen. In deze varianten kan de fontein worden gerestaureerd, evenals het beeld van Tajiri.”

“De aanpassingen zoals omschreven bij de eerste variant om de fontein het hele jaar door interessant te maken, kunnen ook bij deze scenario’s worden uitgevoerd. Aan de Willemspleinzijde kan het plein mogelijk worden vergroot door een herschikking van de busperrons en de voorruimte rondom de fontein met meer bomen aan te kleden, waardoor de fontein beter in de ruimte komt te liggen en de entree naar de Janspoort meer zichtbaar kan worden. Dit is afhankelijk van (on-)mogelijkheden vanuit Openbaar vervoer die hier niet strijdig mee mogen zijn. De fietsroute wordt gastvrijer vormgegeven om de verschillende verkeerstromen beter te begeleiden en onderling te kruisen.”

Scenario 4 met bebouwing achterop het plein

Het laatste scenario dat het College neerlegt bij de gemeenteraad: “Bij restauratie van het monument in enige vorm kan achterop het plein een bouwvolume worden toegevoegd. Dit volume, dat bijvoorbeeld uit woningen kan bestaan, maakt het totale plein kleiner en geeft het daardoor meer intimiteit. Nadeel hiervan is dit geen oplossing geeft om de pergola een nieuwe betekenis te geven en doet het minder recht aan het uitgangspunt van reuring en luwte gebied.”

Welk scenario het uiteindelijk gaat worden, bepaalt de meerderheid van de gemeenteraad.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Vitesse maakt zeeperd in Breda

foto: Vitesse

Vitesse is vanavond tegen een zure nederlaag aangelopen in Breda. Door doelpunten van Mitchell te Vrede en Arno Verschueren ging NAC Breda met de winst aan de haal. Bryan Linssen wist het net te vinden namens Vitesse. Vitesse verloor met 2-1 van NAC Breda.

Vitesse begon de wedstrijd in Breda hoopvol. Na drie minuten werd een inzet van Rasmus Thelander op de doellijn weggewerkt. Na bijna een half uur spelen was een kopbal van Oussama Darfalou het volgende gevaar van Vitesse. Tussendoor beet NAC ook een aantal keer van zich af.

image

Het venijn van de eerste helft zat hem echter in de staart. In de veertigste minuut werd Alexander Buttner op het randje van het zestienmetergebied naar beneden getrokken. Na overleg met de VAR besloot arbiter Allard Lindhout dat de overtreding binnen het strafschopgebied was begaan. Navarone Foor ging achter de bal staan, maar zijn stiftje ging over het doel. Op slag van rust werd een doelpunt van de thuisploeg in eerste instantie afgekeurd. Nadat scheidsrechter Lindhout contact had met Zeist stond er alsnog 1-0 op het scorebord. Te Vrede schoot van dichtbij raak nadat een vrije trap op het randje van buitenspel was doorgekopt.

image

Het begin van de tweede helft was ook voor de thuisploeg, die de wedstrijd als hekkensluiter begon. Eerst kopte linksback Greg Leigh naast en daarna redde Eduardo uitstekend op een inzet van Giovanni korte.

image

Daarna begon Vitesse meer pressie uit te oefenen. Martin Ødegaard was twee keer gevaarlijk. Beide keren vuurde hij een schot af vanaf de rand van het strafschopgebied. Zijn eerste poging ging naast en de tweede keer werd het schot geblokt.

image

In de 72ste minuut kopte Linssen de 1-1 binnen. Een voorzet van Kara werd door de linksbuiten bij de tweede paal op waarde geschat en tegendraads binnengekopt. Na de gelijkmaker ging Vitesse nadrukkelijk op zoek naar meer. Eerst weer een schot van Ødegaard geblokt en daarna kopte Foor bijna een voorzet van Kara binnen.

image

In het slotakkoord wist NAC de winst te behalen ten koste van Vitesse nadat Arno Verschueren van dichtbij kon binnenwerken na verlengen van Te Vrede. Het doelpunt betekende de genadeklap voor Vitesse, die daarna geen vuist meer kon maken. Bero moest in de allerlaatste minuut van de wedstrijd vroegtijdig naar de kant nadat hij zijn tweede gele kaart ontving toen hij te gretig doorging toen hij de bal te ver voor zich uitspeelde. Vitesse kwam de late tegentreffer niet meer te boven en liep zodoende tegen een zeperd aan in Breda.


Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Oostpool speelt People, Places & Things

Foto: Oostpool

Vanaf 4 januari 2019 tot en met 12 januari 2019 speelt Toneelgroep Oostpool People, Places & ThingsEen actuele, aangrijpende voorstelling over verslaving, falen en een tweede kans, met een topcast bestaande uit o.a. Hannah Hoekstra en Ariane Schluter, Loek Peters en André Dongelmans. 

Toneelgroep Oostpool haalt People, Places & Things (2014) van Duncan Macmillan naar Nederland en Marcus Azzini regisseert het actuele, aangrijpende stuk over succes, verslaving, falen en een tweede kans. Tweevoudig Gouden Kalf winnares Hannah Hoekstra speelt Emma; jong, intelligent, knap en succesvol, maar in een schijnbaar maakbare wereld waarin alles mogelijk is, ben je zelf je grootste vijand. Emma houdt zich staande op een cocktail van drugs en alcohol. In een afkickkliniek
gaat ze het gevecht aan met zichzelf en met de waarheid. People, Places & Things is vanaf januari te zien met een topcast bestaande uit o.a. Hannah Hoekstra, tweevoudig Theo d’Or winnares Ariane Schluter, Loek Peters (Penoza) en André Dongelmans (De Luizenmoeder). People, Places & Things speelt van 4 januari t/m 23 maart in theaters in heel Nederland. Première in Huis Oostpool in Arnhem op vrijdag 11 januari 2019.

Kwetsbaar, herkenbaar en persoonlijk

In een wereld waarin de waarde van het leven wordt bepaald door succes  gaat People, Places & Things over de gevolgen van alsmaar meer, harder en intenser willen leven. Over het je terugvechten in de maatschappij en het leven omarmen zoals het is. Een voorstelling over hoe belangrijk het is een tweede kans te krijgen én te geven. ‘De grootste existentiële kwestie die het stuk in zich draagt is voor mij dat we het niet alleen kunnen. Dat de groep noodzakelijk is. Het gaat over verbinden. Verbinden met jezelf, met je
omgeving, met de mensen in je leven, met de wereld. Die verbinding is essentieel.’ | Marcus Azzini

Een ongekend succes

Duncan MacMillan is er als geen ander in geslaagd een stuk te schrijven in de taal die we nu spreken, over de tijd waarin we nu leven. Met daarin een ijzersterke rol voor een jonge vrouw, gespeeld door Hannah Hoekstra die de hele voorstelling op de vloer aanwezig is. In Londen was People, Places & Things (2014) al een ongekend succes en trok het internationale aandacht. Speciaal voor People, Places & Things heeft Marcus Azzini naast
een topcast ook een talentvolle Nederlandse crew om zich heen verzameld. Hannah van Wieringen vertaalde het stuk, het decorontwerp is in handen van Studio Dennis VanderBroeck en de getalenteerde modeontwerper David Laport neemt de kostuums voor zijn rekening. “Powerful.  Provocative. Thrilling.” | * TIME OUT


Meer nieuws?

G

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Brouwerij Bronckhorster ontwikkel bier voor Taphuys

foto: Pixabay

Speciaal voor Taphuys ontwikkel brouwerij Bronckhorster een eigen biertje voor aan de tapwand genaamd Huysbaas. 

In Taphuys zijn ze al anderhalf jaar bezig om de meest unieke en bijzondere bieren op de tapwand te zetten, waar de meeste mensen nog nooit van hebben gehoord. Maar toch waren er altijd beergeeks die het biertje al eens eerder hadden gedronken. Hier gaan ze nu verandering in brengen. Met de Huysbaas hebben ze een eigen bier in samenwerking met de Bronckhorster die nog nooit iemand heeft geproefd. Hij is namelijk speciaal voor en door Taphuys ontworpen en zal pas vanaf 9 december voor het eerst te tappen zijn.

Bronckhorster

Bronckhorster is een brouwerij uit Rha op steenworp afstand van Arnhem (dan moet je wel ver gooien). Daarnaast staan ze garant voor diverse mooie bieren en kwalitatieve ingrediënten. Onze bierspecialist Daan is vorige maand naar Rha gefietst om samen met brouwer Steve het bier te ontwikkelen. Samen hebben zij gekozen voor een gangbaar blondbiertje met Engelse hoppen. Het biertje is voor eenieder lekker doordrinkbaar, want de Huysbaar staat in ’t Taphuys voor iedereen klaar!

Kickoff

Wil je de Huysbaas zelf ook proberen? 9 december zal de officiële kickoff zijn van huisbier tijdens de tap-takeover van Bronckhorster Brewery. Om 14:00 zal het eerste glas Huysbaas worden getapt. En dit zal vast niet de laatste zijn

Meer nieuws?

chico's place

G

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair