Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Meerdere smaakjes voor Gele Rijdersplein

Gele Rijdersplein

Het College van Burgemeester en Wethouders licht maandag zijn plannen voor het Gele Rijdersplein toe aan de gemeenteraad. Hiervoor hebben ze een viertal scenario’s uitgewerkt.

Scenario 1: Restauratie of beperkte aanpassing

De gemeente legt uit in haar voorstel: “Een allereerste scenario is restauratie van het monument (de AKU-fontein) in oorspronkelijke staat. Met enkele aanpassingen met respect voor het monument zoals het beter beloopbaar maken van de bestrating rondom de fontein, het verwijderen van muurtjes en het aanbrengen van een verhoogde vloer in de fontein waardoor de fontein in de winter als schaatsbaan en bij festiviteiten als podium of vloer te gebruiken is, kan de fontein een nieuwe betekenis krijgen.”

“Belangrijkste nadeel is echter dat er geen geloof is dat de patio met de pergola bij enkel restauratie een nieuwe functie kan krijgen. Door de jaren heen zijn er meerdere pogingen gedaan, zoals een terrasfunctie voor omliggende horeca of evenementenruimte, maar deze hebben nooit geleid tot een goed functioneren van de plek.”

“Ook aanpassingen van de pergola, door hem bijvoorbeeld te verhogen, geven onvoldoende vertrouwen bij zowel initiatiefnemer JMA als gemeente dat hier tot een volwaardige exploitatie kan worden gekomen. De vele kolommen van de pergola en het feit dat hij niet volledig overdekt is, maken dat de ruimte vrijwel niet te programmeren is voor bijvoorbeeld een muziekbandje of boekenmarkt.’

 Scenario 2. Bebouwing voor op het plein (HBS-variant)

Een ander voorstel is er eentje uit de oude doos. “Een ander scenario is herstel van de singelwand door verwijdering van het monument en toevoegen van bebouwing. Deze variant is stedenbouwkundig een goede oplossing. Naast complete verwijdering van het monument geeft deze variant minder ruimte voor een verblijffunctie aan het Willemsplein en zicht op de Janspoort.”

Scenario 3. met een roomdivider tussen de pleindelenDeze heeft de voorkeur van het College van Burgemeester en Wethouders. “Er zijn diverse scenario’s onderzocht met een ‘roomdivider’ tussen de twee pleindelen. In deze varianten wordt de reuring aan de Willemspleinzijde-kant gescheiden van de luwteplek aan de achterzijde van het plein. Hier is ook meer woonruimte denkbaar door bebouwing.”

“Aan de achterzijde ontstaat een intiem plein waar met groen of een parkachtige invulling een sfeervol luwteplein kan worden ingericht. Aan de voorzijde krijgt de fontein een decor of achterwand waardoor de fontein ook een bepaalde intimiteit krijgt die het plein tot een volwaardig horecaterras in dynamische invulling kan omvormen. In deze varianten kan de fontein worden gerestaureerd, evenals het beeld van Tajiri.”

“De aanpassingen zoals omschreven bij de eerste variant om de fontein het hele jaar door interessant te maken, kunnen ook bij deze scenario’s worden uitgevoerd. Aan de Willemspleinzijde kan het plein mogelijk worden vergroot door een herschikking van de busperrons en de voorruimte rondom de fontein met meer bomen aan te kleden, waardoor de fontein beter in de ruimte komt te liggen en de entree naar de Janspoort meer zichtbaar kan worden. Dit is afhankelijk van (on-)mogelijkheden vanuit Openbaar vervoer die hier niet strijdig mee mogen zijn. De fietsroute wordt gastvrijer vormgegeven om de verschillende verkeerstromen beter te begeleiden en onderling te kruisen.”

Scenario 4 met bebouwing achterop het plein

Het laatste scenario dat het College neerlegt bij de gemeenteraad: “Bij restauratie van het monument in enige vorm kan achterop het plein een bouwvolume worden toegevoegd. Dit volume, dat bijvoorbeeld uit woningen kan bestaan, maakt het totale plein kleiner en geeft het daardoor meer intimiteit. Nadeel hiervan is dit geen oplossing geeft om de pergola een nieuwe betekenis te geven en doet het minder recht aan het uitgangspunt van reuring en luwte gebied.”

Welk scenario het uiteindelijk gaat worden, bepaalt de meerderheid van de gemeenteraad.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Blog

Konijnenvoer; vegan is nu ook nog lekker

Huibert Veth

Burgerjournalist Huibert Veth ging eten bij vegan pop-up restaurant Konijnenvoer en sprak met eigenaar Demian Parasmo over zijn onderneming en zijn idealen.

‘Ik ben toch zeker geen konijn’, één van de gevleugelde uitspraken van een toenmalige vriend, jaren geleden, waarna het ene blaadje sla dat op zijn vlezige hamburger te vinden was theatraal in de prullenbak werd gedeponeerd. Het was een tijd waarin vega nog niet zo sterk ingeburgerd was en van vegan, waarbij alle dierlijke producten uitgesloten worden, hadden we volgens mij nog nooit gehoord. Ik spreek met Demian Parasmo, initiatiefnemer en kok van het veganrestaurant Konijnenvoer, begonnen als pop-up restaurant in Café Tape. Tijdens een kop koffie met zijn zusje raakte hij in gesprek met Wendo Kroon, eigenaresse van Tape, en ze besloten dit concept als pop-up restaurant in de markt te zetten. Merkwaardig genoeg  is dit het eerste veganrestaurant wat we in Arnhem hebben.

Ook voor vleeseters goed!

Samen met mijn vrouw word ik uitgenodigd om hier een avond te komen dineren. Mijn vrouw eet regelmatig vegetarisch. Persoonlijk ben ik een echte vleesliefhebber en is mijn maaltijd meestal niet compleet zonder een lekker stuk vlees. Ja, mijn idealistische hart komt hier wel eens tegen in opstand maar tot een echte gedragsverandering heeft het nog niet geleid. Ze was dus erg blij toen ik ‘spontaan’ voorstelde naar een gelegenheid als deze te gaan. Naast ons neemt Leo de Groot (PVDD) plaats. Zou hij ook vegan zijn? Je verwacht het niet;). We krijgen een fishfilet burger en bij de eerste hap vragen wij ons af of er echt geen vis in zit, goed gedaan dus! Bananenbrood met vanille yoghurt na, zelfs deze verstokte vleeseter gaat met een meer dan voldaan gevoel naar huis. Ook voor de prijs van €12,50 voor twee gangen hoef je het niet te laten. Op deze manier wordt het heel wat eenvoudiger om aan je idealen toe te gaan geven!

Waarom vegan?

Waarom zou je vegan willen eten? Demian vertelt mij hoe hij beïnvloed is door films als Earthlings en Cowspiracy. De impact op het klimaat en dierenleed zijn de belangrijkste drijfveren. Het gezondheidsargument is wat minder sterk, vegan is niet per definitie gezond en vlees (of vega) niet perse ongezond. Hij wordt hierin ondersteund door de harde cijfers. Onderzoek aan de universiteit van Oxford heeft laten zien dat je jouw persoonlijke ecologische voetafdruk met 73 procent kunt verminderen bij een volledig plantaardig dieet, zo berichtte het AD afgelopen week. Er zou hierdoor wereldwijd 75 procent minder landbouwgrond nodig zijn, een oppervlakte van de VS, China, Australië en Europa samen. Dat zet je toch aan het denken. ‘Is het daarnaast wel een natuurlijke drive om vlees te eten?’, brengt Demian in. ‘Een kind dat met zijn speelgoed speelt, zal wel zijn plastic appel op gaan eten maar er niet aan denken zijn knuffelkonijn op te gaan peuzelen.’

Demian wil per juli een eigen pand voor Konijnenvoer. Zijn plan is om dat voor maximaal drie maanden te doen en dan weer naar een andere locatie te vertrekken, het verdiende geld kan weer door geïnvesteerd worden. Het nieuws is deze week naar buiten gebracht dat hem dit gelukt is, namelijk aan de Apeldoornseweg 4a, naast de Brigant. Vrijdag de 13e is de opening. Ik zou ook alle niet-vegans uit willen dagen om je door Demian te laten verrassen.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nieuwe Focus na 25 jaar officeel open

foto: IHVA

Het heeft even geduurt, maar na 25 jaar staat het nieuwe Film Focus op de nieuwe locatie. Vrijdag ging Focus Film Theater dan officieel open.

De afgelopen 25 jaar zijn er diverse plannen geweest en een hoop vergaderingen in het stadhuis rondom de toekomst van Focus Film Theater. Maar door de doorzettingsvermogen van toenmalig wethouder Gerrie Elfrink (SP) staat hij er dan. Ondanks dat niet alle Arnhemmers  er mee eens zijn staat hij nu voor de Eusebiuskerk te pronken.

“Op de drempel van een zonnige toekomst”

Bij de opening sprak nieuwe directrise Monique in ‘t Veld voor lof over haar nieuwe werkplek. “Het is een grote mijlpaal voor ons, tussen twee iconen Rozet en Eusebiuskerk” en dat er meer kansen zijn voor het filmtheater ziet ze als een mooie toekomst. “We staan op de drempel van een zonnige toekomst.” Marcouch mocht de officiele openingshandeling doen door met een stift op het doek te drukken. Daardoor ontstond er een animatie.

Protest

Ondanks de feestelijke stemming ontstond er in een andere zaal protest van ‘Arnhem mijn Stad’. Twee heren liepen vrij kort de zaal uit en riepen “Focus had in het Rembrandt gemoeten”. Beide heren organiseerde al bij de bouw van Focus op het kerkplein een demonstratie.

Na het officiele gedeelte voor genodigden kon de rest van de stad het feestje bezoeken. Daar waren diverse activiteiten te doen.

Meer nieuws?


 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Vele wandelaars door Arnhem tijdens Nacht van de Vluchteling

foto: Olympus College

Zaterdag nacht liepen pak weg duizend wandelaars van Nijmegen naar Arnhem tijdens de Nacht van de Vluchteling. Ook het Olympus College liep mee. Een team bestaande uit leerlingen, docenten, een ouder en collega’s van Quadraam-scholen. De route liep ook nog eens over hun eigen schoolplein!

Het waren 40 zware kilometer volgens team Olympus College, vooral als je ’s nachts om 0:00 moet start. “Om aandacht te vragen voor vluchtelingen wereldwijd deed ons team dit vol enthousiasme. Wat is immers 40 kilometer als je weet dat sommige mensen honderden kilometers te voet moeten vluchten!” liet het team op de site van Olympus College weten.

Wat te doen met het geld?

Al is al ruim 1 miljoen euro opgehaald, maar de teller loopt nog door tijdens de Nacht van de Vluchteling. Daar kunnen ze een hoop mensen helpen. Zo kan stichting Vluchteling voor 16 euro al medicijnen aanschaffen voor een mobiele kliniek. Voor 28 euro kunnen zij 1 ondervoed kind vier weken lang noodvoeding geven om aan te sterken.

Team Olympus College wist meer dan 7330 euro op te halen voor stichting Vluchteling.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair