Connect with us
He Komaan

Nieuws

Uitstoot Arnhem uitzonderlijk laag dankzij vuilverbrander

vuilverbrander Duiven

Het warmtenet van Arnhem, Duiven en Westervoort was in 2016 een van de schoonste van Nederland. Dat blijkt uit een nieuwe rapportage van Nuon. Gebouwen in de drie gemeenten krijgen verwarming dankzij restwarmte uit vuilverbrander AVR in Duiven.

Het gebied beslaat naast Duiven en Westervoort een deel van Arnhem-Noord. Daar is de CO2-uitstoot 85 procent lager dan in gebieden met verwarming door cv-ketels. Het is de bedoeling dat een steeds groter deel van de stad gebruik kan maken van de stadsverwarming.

Afval

Volgens Alexander van Ofwegen is in Arnhem, Duiven en Westervoort in 2016 de uitstoot van 38.076 ton CO2 vermeden dankzij de stadsverwarming. Dat is volgens hem 85 procent lager dan verwarmen met gasgestookte cv-ketels. In 2015 was dit nog 77 procent. “Een volle afvalzak levert voldoende warmte voor zeven douchebeurten.”

Landelijk gezien was de vermeden CO2-uitstoot dankzij stadswarmte in 2016 gemiddeld 51 procent, stelt Van Ofwegen. Dat is vergelijkbaar met 2015. “In de regio Arnhem ligt dit percentage fors hoger doordat de warmte afkomstig is van afvalverbrandingsinstallaties, terwijl op andere plekken ook gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld restwarmte uit elektriciteitsopwekking.”

495 voetbalvelden

Volgens Van Ofwegen hebben bewoners en bedrijven in 2016 in totaal 209.143 ton CO2-uitstoot vermeden. “Er zouden 2.114.700 zonnepanelen nodig zijn om datzelfde resultaat te bereiken, dat zijn 495 voetbalvelden vol.”

De vraag naar alternatieve warmtebronnen, zoals stadsverwarming, groeit. Nuon rapporteert jaarlijks over de CO2-reductie van de warmtenetten en maakt deze cijfers voor iedereen zichtbaar. De betrouwbaarheid van de cijfers is gewaarborgd door een validatie van TNO.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Definitieve uitslag: D66 verliest zetel aan VVD

Vrijdagmorgen is de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkieizngen bekendgemaakt. D66 in Arnhem verliest uiteindelijk niet 2, maar 3 van de 8 zetels. De zetel die D66 kwijt raakt, gaat naar de VVD.

GroenLinks wint

In de definitieve uitslag blijft GroenLinks de winnaar. Die gaat van 4 naar 7 zetels. De VVD gaat van 4 naar 6 zetels. D66 gaat van 8 naar 5. PvdA gaat van 5 naar 4. Arnhem Centraal gaat van 2 naar 3. Nieuwkomer PVV haalt twee zetels, de Partij voor de Dieren en Denk-Verenigd Arnhem gaan van 1 naar twee zetels. De Arnhemse Ouderenpartij houdt haar ene zetel.

Het CDA verliest en zetel en gaat naar twee zetels. De Arnhemse Ouderenpartij blijft op één zetel staan. Susan van Ommen van D66 en Nathalie Nede van de ChristenUnie zijn op voorkeurstemmen in de raad gekomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Youtube-kanaal StukTV leidt Arnhem Band door winkels in binnenstad

Het populaire Youtube kanaal StukTV kwam afgelopen maand in Arnhem langs om een van hun opdrachten uit te voeren. De ruim 1,7 miljoen kijkers kunnen elke week een opdracht insturen die vervolgens de drie heren van het kanaal moeten uitvoeren.

Fanfare door de binnenstad

StukTV is op Enzo Knol na het grootste Nederlandstalige kanaal van Nederland.  Kijkers zien 585 miljoen de filmpjes die het wekelijks programmeert. Elke week wordt minimaal één filmpje geplaatst door de heren op hun kanaal, zo ook afgelopen woensdag. Daar lieten de heren in de Arnhemse binnenstad het fanfare-orkest Arnhem Band door een aantal winkels lopen. Hierop reageerden ondernemers wisselend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Openstelling Museumwoning Tante Eef Spijkerkwartier

Zondag 25 maart zal, naast de 8 andere museumwoningen in Arnhem (zie www.museumwoningenarnhem.nl), de woning Spijkerstraat 185 worden opengesteld tussen 11.00 en 17.00 uur.

Deze museumwoning bevindt zich schuin boven buurtcentrum De Lommerd. Het project is een samenwerking tussen Stichting Programma Beheer de Nieuwe Lommerd en Volkshuisvesting. Het wordt voornamelijk door vrijwilligers opgeknapt en in stand gehouden. Met deze museumwoning willen wij de ruim 60 jaar woongeschiedenis van tante Eef in ere houden, en graag aan iedereen laten zien.

Dierenbeschermster

Tante Eef oftewel mevrouw Cornelissen was dierenbeschermster, handelspartner en uiteindelijk weduwe van ‘ome Rud’ Cornelissen. Zij heeft van 1952 tot begin 2016 in de bovenwoning gewoond. Eerst samen met Rud, en na zijn overlijden woonde zij vanaf 1976 alleen op de Spijkerstraat 185. Tante Eef zelf verhuisde naar De Herbergier, waar ze woonde nadat het thuis niet meer mogelijk was en overleed vorig jaar, vlak voor haar 99ste verjaardag.

Het pand stamt uit 1869. Hoewel weinig bekend is over de (bouw)geschiedenis van de bovenwoning, vermoeden we dat het voorhuis kantoor is geweest en het achterhuis woning van de directeur van de Bank van Leening.

Geschiedenis

Graag vertellen wij wat we weten over tante Eef, over de geschiedenis van het pand en de bouwtechnische elementen die we gevonden hebben tijdens het opknappen van de museumwoning. Maar vele buurtbewoners hebben tante Eef ook gekend; dus verhalen, foto’s, herinneringen zijn welkom! Dus mocht je ons meer kunnen vertellen over tante Eef of over het gebouw, of mocht je ons willen helpen met gulle giften of expertise, schroom dan niet!
Ben je niet in de gelegenheid om langs te komen, maar wil je wel wat met ons delen, mail mw.tante.eef@gmail.com.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair