Beginpagina Nieuws Uitstoot Arnhem uitzonderlijk laag dankzij vuilverbrander

Uitstoot Arnhem uitzonderlijk laag dankzij vuilverbrander

4 min leestijd
0
vuilverbrander Duiven

Het warmtenet van Arnhem, Duiven en Westervoort was in 2016 een van de schoonste van Nederland. Dat blijkt uit een nieuwe rapportage van Nuon. Gebouwen in de drie gemeenten krijgen verwarming dankzij restwarmte uit vuilverbrander AVR in Duiven.

Het gebied beslaat naast Duiven en Westervoort een deel van Arnhem-Noord. Daar is de CO2-uitstoot 85 procent lager dan in gebieden met verwarming door cv-ketels. Het is de bedoeling dat een steeds groter deel van de stad gebruik kan maken van de stadsverwarming.

Afval

Volgens Alexander van Ofwegen is in Arnhem, Duiven en Westervoort in 2016 de uitstoot van 38.076 ton CO2 vermeden dankzij de stadsverwarming. Dat is volgens hem 85 procent lager dan verwarmen met gasgestookte cv-ketels. In 2015 was dit nog 77 procent. “Een volle afvalzak levert voldoende warmte voor zeven douchebeurten.”

Landelijk gezien was de vermeden CO2-uitstoot dankzij stadswarmte in 2016 gemiddeld 51 procent, stelt Van Ofwegen. Dat is vergelijkbaar met 2015. “In de regio Arnhem ligt dit percentage fors hoger doordat de warmte afkomstig is van afvalverbrandingsinstallaties, terwijl op andere plekken ook gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld restwarmte uit elektriciteitsopwekking.”

495 voetbalvelden

Volgens Van Ofwegen hebben bewoners en bedrijven in 2016 in totaal 209.143 ton CO2-uitstoot vermeden. “Er zouden 2.114.700 zonnepanelen nodig zijn om datzelfde resultaat te bereiken, dat zijn 495 voetbalvelden vol.”

De vraag naar alternatieve warmtebronnen, zoals stadsverwarming, groeit. Nuon rapporteert jaarlijks over de CO2-reductie van de warmtenetten en maakt deze cijfers voor iedereen zichtbaar. De betrouwbaarheid van de cijfers is gewaarborgd door een validatie van TNO.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer RenĂ© Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…