Beginpagina Blog Op zoek naar munitie op de bodem van de Haven van Coers

Op zoek naar munitie op de bodem van de Haven van Coers

6 min leestijd
0
duiker

Met een duikerspak dat bijna 40 kilo weegt, gaat duiker Danilo vanaf een speciaal schip naar de bodem van de Rijn. Op de tast moet hij in het troebele water in en om de Haven van Coers alle metalen voorwerpen beoordelen. Is het munitie uit de Tweede Wereldoorlog? Het oude haventje aan de Stadsblokkenweg moet worden uitgediept.

In de sliblaag kan nog heel wat explosief materiaal liggen. “De ontstekingen zijn van edelmetaal, dus dat roest niet”, legt explosievendeskundige Maurice van Gennip van gespecialiseerd bedrijf T&A Survey uit. “Na meer dan 70 jaar kan dat nog steeds gevaarlijk zijn.”

Stevig gevochten

Rond de Haven van Coers is in de Tweede Wereldoorlog stevig gevochten. Daarna kwamen er in een deel van de haven woonboten te liggen. Maar door steeds meer slib en steeds vaker wisselende waterhoogtes raken de onderkanten van de boten nu steeds vaker de bodem.

Daar kregen de bewoners flink last van. “De woonboten komen bij laagwater scheef op de bodem te liggen”, legt projectleider Erik Laurentzen van de gemeente Arnhem uit. “Bewoners kunnen dan niet eens meer fatsoenlijk een eitje bakken. Ook het scheepsbedrijf ernaast is erdoor in de problemen gekomen.”

Bierblikjes

Voordat de baggerwerkzaamheden plaatsvinden, moet alle mogelijke munitie weg zijn. Als er een projectiel ontploft tijdens het baggeren, zijn de gevolgen niet te overzien. Met een soort metaaldetector worden alle metalen voorwerpen in kaart gebracht. Dat zijn er 48. “Dat kunnen bij wijze van spreken ook bierblikjes zijn”, legt een medewerker van baggerbedrijf Van Heteren uit. “Maar je weet maar nooit.”

roestige voorwerpen
Tot nu toe is er niets spectaculairs gevonden.

Kleine, oranje boeien geven aan waar de metalen voorwerpen liggen. Dat zijn er tot nu toe 48. De duiker gaat er dan op af. Van Gennip vertelt dat er nog geen gevaarlijke voorwerpen zijn gevonden. Wat gebeurt er als dat wel het geval is? “Die gaan in een speciale munitiecontainer. Die dragen we over aan de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).”

Oud ijzer

Alleen als de kogels niet verplaatsbaar zijn komt de EOD meteen. Op het duikschip liggen wat roestige, stalen voorwerpen: een paar buizen en een soort wiel. Lang niet alles haalt de duiker naar boven. Van Gennip: “Anders zit je met een boot vol oud ijzer.

De baggerwerkzaamheden duren ongeveer vier weken. De hele operatie kost ongeveer een miljoen euro. Sommige woonboten in de haven moeten al dan niet tijdelijk worden verplaatst. “Dat doen we in goed overleg met de bewoners”, verzekert Laurentzen. “Wij doen dit allemaal voor hen.”

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer RenĂ© Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…