Connect with us
Arnhem Centrum

Blog

Op zoek naar munitie op de bodem van de Haven van Coers

duiker

Met een duikerspak dat bijna 40 kilo weegt, gaat duiker Danilo vanaf een speciaal schip naar de bodem van de Rijn. Op de tast moet hij in het troebele water in en om de Haven van Coers alle metalen voorwerpen beoordelen. Is het munitie uit de Tweede Wereldoorlog? Het oude haventje aan de Stadsblokkenweg moet worden uitgediept.

In de sliblaag kan nog heel wat explosief materiaal liggen. “De ontstekingen zijn van edelmetaal, dus dat roest niet”, legt explosievendeskundige Maurice van Gennip van gespecialiseerd bedrijf T&A Survey uit. “Na meer dan 70 jaar kan dat nog steeds gevaarlijk zijn.”

Stevig gevochten

Rond de Haven van Coers is in de Tweede Wereldoorlog stevig gevochten. Daarna kwamen er in een deel van de haven woonboten te liggen. Maar door steeds meer slib en steeds vaker wisselende waterhoogtes raken de onderkanten van de boten nu steeds vaker de bodem.

Daar kregen de bewoners flink last van. “De woonboten komen bij laagwater scheef op de bodem te liggen”, legt projectleider Erik Laurentzen van de gemeente Arnhem uit. “Bewoners kunnen dan niet eens meer fatsoenlijk een eitje bakken. Ook het scheepsbedrijf ernaast is erdoor in de problemen gekomen.”

Bierblikjes

Voordat de baggerwerkzaamheden plaatsvinden, moet alle mogelijke munitie weg zijn. Als er een projectiel ontploft tijdens het baggeren, zijn de gevolgen niet te overzien. Met een soort metaaldetector worden alle metalen voorwerpen in kaart gebracht. Dat zijn er 48. “Dat kunnen bij wijze van spreken ook bierblikjes zijn”, legt een medewerker van baggerbedrijf Van Heteren uit. “Maar je weet maar nooit.”

roestige voorwerpen

Tot nu toe is er niets spectaculairs gevonden.

Kleine, oranje boeien geven aan waar de metalen voorwerpen liggen. Dat zijn er tot nu toe 48. De duiker gaat er dan op af. Van Gennip vertelt dat er nog geen gevaarlijke voorwerpen zijn gevonden. Wat gebeurt er als dat wel het geval is? “Die gaan in een speciale munitiecontainer. Die dragen we over aan de Explosieven Opruimingsdienst (EOD).”

Oud ijzer

Alleen als de kogels niet verplaatsbaar zijn komt de EOD meteen. Op het duikschip liggen wat roestige, stalen voorwerpen: een paar buizen en een soort wiel. Lang niet alles haalt de duiker naar boven. Van Gennip: “Anders zit je met een boot vol oud ijzer.

De baggerwerkzaamheden duren ongeveer vier weken. De hele operatie kost ongeveer een miljoen euro. Sommige woonboten in de haven moeten al dan niet tijdelijk worden verplaatst. “Dat doen we in goed overleg met de bewoners”, verzekert Laurentzen. “Wij doen dit allemaal voor hen.”

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Blog

‘Nieuwe provinciehuis prachtige toevoeging aan de stad’

Gelders Huis

Het Gelders Huis, zoals het provinciehuis nu heet, heeft een stevige opknapbeurt ondergaan. Dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Architectenorganisatie BNA heeft het bouwwerk uitgeroepen tot het beste gebouw van het jaar.

Iemand die het daar zeker wel mee eens is, is Bob Roelofs. Hij is ‘vaste bewoner’ van het monumentale pand aan de Arnhemse Markt. Hij roemt de combinatie van het monumentale deel uit de jaren 50 en de recente nieuwbouw. “Het is echt een verbinding tussen de Markt en de Rijn”, zegt de griffier van de Provinciale Staten. “Een prachtige toevoeging aan de stad.”

Bevoorrecht

Roelofs voelt zich bevoorrecht om in het pand te mogen werken. “Het was al een mooi gebouw. Maar wat er aan toegevoegd is, is helemaal ’21e-eeuws-proof’. Je kunt in open plekken flexibel werken, al is het soms passen en meten.”

Het Gelders Huis in Arnhem is vorige week uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Het door Team V Architectuur ontworpen provinciehuis van Gelderland ontving de prijs van de vakjury. In deze landelijke competitie was het niet het enige bouwwerk in Arnhem dat was genomineerd. Ook het vernieuwde Musis Sacrum was de jury opgevallen.

Oud en nieuw

Ook dat pand is een combinatie van nieuwbouw en een monumentaal bouwwerk. Dat is wel eerste geworden in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Daarnaast ontving de theaterzaal de Heuvelinkprijs, een lokale architectuurprijs.

Roelofs blijft evengoed lyrisch over het Gelders Huis. Wat hij het mooiste vindt aan het gebouw? “Het nieuwe dak. Dat maakt het pas echt af.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

‘Vergeet Arnhem, ga naar Enschede’ laat gemeente koud

centrum Enschede
Het altijd gezellige centrum van Enschede. Arnhem is niet bang voor de concurrentie van deze stad. - Foto: Microtoerisme (CC)

Winterswijkers moeten niet meer winkelen in Arnhem, maar in Enschede. Met die boodschap hebben promoteams uit de Twentse stad afgelopen weekeinde Winterswijk overspoeld. Dankzij een verbreding van de N18 tussen de Achterhoekse plaats en Enschede is de verbinding tussen die twee sneller dan ooit.

Tijd om een promotiebureau in te schakelen, dachten ze daar in Twente. De stad profileert zich in meerdere steden op deze manier, ook in Duitsland. Maar bij de ‘Wenterswiekers’ zijn de olijke jongens en meiden van het promoteam in het verkeerde keelgat geschoten. “Zo gaan we niet met elkaar om”, mopperen de burgemeester en de ondernemersvereniging.

Geen tegenactie

Promotie ten koste van Arnhem? Op het stadhuis hier lijkt niemand warm of koud te worden van de actie van Enschede. Van een tegenactie of iets dergelijks is geen sprake. “Wij streven ernaar om de beste binnenstad te worden. Wij concentreren ons op dat soort zaken”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Dus Enschede gaat zijn gang maar? “Laat ik het zo zeggen: wij gaan hier in Arnhem gewoon van onze eigen kracht uit”, zegt de gemeentewoordvoerder.

Marktwerking

De bedenkers van de actie, stichting Enschede Promotie, vinden hoe dan ook niet dat ze over de schreef zijn gegaan.Dat zegt directeur Marieke ter Bruggen tegen de krant Tubantia. “Het is nooit leuk als er campagne wordt gevoerd in een andere stad. Maar het is wel het spel van marktwerking.”

Er komen nog meer van dit soort promo-acties in de Achterhoek. Waar? Dat wil het bedrijf nog niet zeggen.

Meer nieuws?


 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Bijzondere daklozenopvang bestaat één jaar

Het Droombankje bestaat deze week één jaar. De Arnhemse Angelique van den Berg richtte dit bijzondere’ ‘thuislozenhuis’ op voor daklozen die tussen wal en schip belanden. Er blijkt vraag naar te zijn; zij wil het droombankje uitbreiden.

Iedereen kan op straat terecht komen, vertelde Van den Berg vorig jaar aan ons. “Zo ken ik een verhaal van een miljonair met een bloeiende zaak, die na een depressie alles verloren heeft. Die kwam bij het Leger des Heils terecht.”

Grijs gebied

En er is helemaal niets mis met de zorg die dat soort instellingen bieden, benadrukt ze. “Maar mensen die verder geen psychiatrische problemen of verslaving hebben, voelen zich vaak niet thuis tussen diegenen die dat wel hebben”, vertelt ze. “Ook anderen, die van hun verslaving af zijn gekomen, komen ze in dat grijze gebied terecht.”

Juist voor dit grijze gebied is Het Droombankje bedoeld. Het thuislozenhuis biedt dan ook geen verslavingszorg of iets dergelijks. “Wij zijn twaalf uur per dag aanwezig. ’s Nachts slapen we gewoon thuis. Alleen voor uiterste noodgevallen zijn we dan bereikbaar.”

Hoe gaat het na een jaar met Het Droombankje? RTV Arnhem nam een kijkje.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair