Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Subsidies moeten binnenstad groener maken

Groen in binnenstad

Wie bijvoorbeeld een plantenbak neer wil zetten in de binnenstad, kan daar tijdelijk 90 procent subsidie voor krijgen. Platform Binnenstad Arnhem (PBA), bewonersplatform Arnhem6811 en de gemeente Arnhem willen op deze manier de stad groener krijgen. Ondernemers en bewoners ontvangen deze en volgende week ‘menukaarten’ waarmee zij kunnen kiezen uit verschillende typen groenelementen.

De samenwerkende partijen vergoeden 90 procent van de kosten. Ondernemers en bewoners dragen zelf de laatste 10 procent bij. Vóór het komende zomerseizoen zullen de eerste resultaten van deze ‘vergroeningsslag’ in de binnenstad te zien zijn, beloven de partijen.

Groene stad

Ondernemers, bewoners en gemeente werken samen hard om de binnenstad weer in de top 10 van beste binnensteden van Nederland te krijgen. “De uitstraling van de openbare ruimte heeft daarbij een heel belangrijke rol. Arnhem staat al bekend als ‘groene stad’ en wil dit ook in de binnenstad nog meer tot uiting te laten komen.”

Het vergroenen van de binnenstad moet meerdere doelen dienen. “De uitstraling verbetert, het verblijven in de binnenstad wordt prettiger, het stadsklimaat verbetert, de waterproblematiek wordt minder én de biodiversiteit gaat omhoog.”

Eenvoudig

Het Groenplan kent enkele relatief eenvoudige en snel te realiseren groene elementen. Het gaat dan om gevelgroen (klimmers, geen gevelsystemen), geveltuinen, mobiele plantenbakken en heester- en boombakken. In de binnenstad zijn al enkele plekken extra vergroend zoals in de Doelenstraat en de Velperpoortslangstraat.

De kosten voor het opstellen en uitvoeren van deze eerste fase van het Groenplan worden gezamenlijk gefinancierd door de gemeente Arnhem, Arnhem6811 en PBA en de deelnemende ondernemers en bewoners. De gemeente heeft hiervoor een subsidieregeling waarmee tot 50 procent van de kosten worden vergoed.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Blog

‘Nieuwe provinciehuis prachtige toevoeging aan de stad’

Gelders Huis

Het Gelders Huis, zoals het provinciehuis nu heet, heeft een stevige opknapbeurt ondergaan. Dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Architectenorganisatie BNA heeft het bouwwerk uitgeroepen tot het beste gebouw van het jaar.

Iemand die het daar zeker wel mee eens is, is Bob Roelofs. Hij is ‘vaste bewoner’ van het monumentale pand aan de Arnhemse Markt. Hij roemt de combinatie van het monumentale deel uit de jaren 50 en de recente nieuwbouw. “Het is echt een verbinding tussen de Markt en de Rijn”, zegt de griffier van de Provinciale Staten. “Een prachtige toevoeging aan de stad.”

Bevoorrecht

Roelofs voelt zich bevoorrecht om in het pand te mogen werken. “Het was al een mooi gebouw. Maar wat er aan toegevoegd is, is helemaal ’21e-eeuws-proof’. Je kunt in open plekken flexibel werken, al is het soms passen en meten.”

Het Gelders Huis in Arnhem is vorige week uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Het door Team V Architectuur ontworpen provinciehuis van Gelderland ontving de prijs van de vakjury. In deze landelijke competitie was het niet het enige bouwwerk in Arnhem dat was genomineerd. Ook het vernieuwde Musis Sacrum was de jury opgevallen.

Oud en nieuw

Ook dat pand is een combinatie van nieuwbouw en een monumentaal bouwwerk. Dat is wel eerste geworden in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Daarnaast ontving de theaterzaal de Heuvelinkprijs, een lokale architectuurprijs.

Roelofs blijft evengoed lyrisch over het Gelders Huis. Wat hij het mooiste vindt aan het gebouw? “Het nieuwe dak. Dat maakt het pas echt af.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Opkomst benefiet voor omgekomen Inke tegenvaller voor organisatie

Franz Joostink benefiet Inke
Artiest Franz Joostink tijdens het concert. - Foto: Mike Leenders (RTV)

Een benefiet voor de in een brand omgekomen jongen Inke heeft gisteren 1.345 euro opgeleverd. Er kwamen 120 bezoekers af op het concert in Westervoort, waar diverse Nederlandse artiesten hebben opgetreden. Dat was een tegenvaller voor Bertha Verbeek. Zij had op 700 man gerekend.  

Ook had de zangeres op een hoger bedrag gehoopt. De vijfjarige Inke van der Vreede kwam in april dit jaar om bij een brand in een chalet op een woonwagenkamp in Malburgen. Naast hun kind verloren zijn ouders ook hun woning. De benefiet is bedoeld om voor een nieuwe inboedel zorgen. Eerder werd er via een internetactie ruim 22.000 euro opgehaald.

Domper

Verbeek heeft in het RTV Arnhem-programma Tot de klok van 12 haar teleurstelling geuit. “Het is een domper. Zonde”, zegt ze. “Dit had ik nooit verwacht. Ik had met deze mooie line-up op een volle bak gerekend. Ik vind het heel erg, want het is een vreselijk goed doel.”

Toch ziet de organisator van de benefietavond een goede kant aan deze ‘avond met ene lach een een traan’. “De familie voelde zich gesteund.” Ze  vertelt dat zich een beetje bezwaard voelde tegenover de artiesten, die ze een vollere bak had gegund. “Ze zeiden allemaal dat het niet uitmaakte en dat ze het deden voor de familie.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Nieuwe coalitie bestaande uit GroenLinks, VVD, D66 en PvdA

foto: IHVA

De onderhandelaars van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA hebben gisteravond de onderhandelingen succesvol afgerond. Na een intensieve periode van onderhandelen waarbij inwoners en stakeholders zijn betrokken en hun wensen en ideeën hebben geleverd, ligt er een coalitieakkoord. Het akkoord bevat de visie, uitdagingen en ambities van de vier partijen voor de komende 4 jaar.

Vrijdag 25 mei om 16.00 uur zal na een korte inleiding van formateur Tom van der Lee,  Cathelijne Bouwkamp het coalitieakkoord 2018-2022 toelichten  en het team van  kandidaat wethouders presenteren. Naar verwachting zullen de zes kandidaat-wethouders volgende week woensdag ter benoeming worden voorgedragen aan de raad.

Enkele partijen zullen het coalitieakkoord volgende week voorleggen aan hun leden.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair