Beginpagina Nieuws Subsidies moeten binnenstad groener maken

Subsidies moeten binnenstad groener maken

4 min leestijd
0
Groen in binnenstad

Wie bijvoorbeeld een plantenbak neer wil zetten in de binnenstad, kan daar tijdelijk 90 procent subsidie voor krijgen. Platform Binnenstad Arnhem (PBA), bewonersplatform Arnhem6811 en de gemeente Arnhem willen op deze manier de stad groener krijgen. Ondernemers en bewoners ontvangen deze en volgende week ‘menukaarten’ waarmee zij kunnen kiezen uit verschillende typen groenelementen.

De samenwerkende partijen vergoeden 90 procent van de kosten. Ondernemers en bewoners dragen zelf de laatste 10 procent bij. Vóór het komende zomerseizoen zullen de eerste resultaten van deze ‘vergroeningsslag’ in de binnenstad te zien zijn, beloven de partijen.

Groene stad

Ondernemers, bewoners en gemeente werken samen hard om de binnenstad weer in de top 10 van beste binnensteden van Nederland te krijgen. “De uitstraling van de openbare ruimte heeft daarbij een heel belangrijke rol. Arnhem staat al bekend als ‘groene stad’ en wil dit ook in de binnenstad nog meer tot uiting te laten komen.”

Het vergroenen van de binnenstad moet meerdere doelen dienen. “De uitstraling verbetert, het verblijven in de binnenstad wordt prettiger, het stadsklimaat verbetert, de waterproblematiek wordt minder Ă©n de biodiversiteit gaat omhoog.”

Eenvoudig

Het Groenplan kent enkele relatief eenvoudige en snel te realiseren groene elementen. Het gaat dan om gevelgroen (klimmers, geen gevelsystemen), geveltuinen, mobiele plantenbakken en heester- en boombakken. In de binnenstad zijn al enkele plekken extra vergroend zoals in de Doelenstraat en de Velperpoortslangstraat.

De kosten voor het opstellen en uitvoeren van deze eerste fase van het Groenplan worden gezamenlijk gefinancierd door de gemeente Arnhem, Arnhem6811 en PBA en de deelnemende ondernemers en bewoners. De gemeente heeft hiervoor een subsidieregeling waarmee tot 50 procent van de kosten worden vergoed.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer RenĂ© Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…