Beginpagina Blog Arnhem is heus zo slecht nog niet

Arnhem is heus zo slecht nog niet

5 min leestijd
1
Nieuwe kerk Ede

Arnhem komt niet zo mooi naar voren uit twee onderzoeken, die deze dagen uitgebreid in het nieuws zijn. In de Misdaadmeter van het AD zijn we dit jaar in de Top 5 beland. En volgens de Geluksatlas in de Atlas voor Gemeenten zijn wij na Amsterdam en Rotterdam de ongelukkigste gemeente van Nederland.

Gerrie Elfrink was er als de kippen bij om dat laatste onderzoek als ‘flauwekul’ te bestempelen. Kennelijk heeft de wethouder verstand van onderzoeksmethoden. Dat wist ik niet. Maar laat één ding helder zijn: je wordt niet ongelukkig van in Arnhem gaan wonen.

Arbeidsongeschikten

Dat beweren de onderzoekers van de Atlas ook helemaal niet. Het is volgens hen eerder zo dat mensen die op zoek zijn naar geluk, naar steden als Arnhem trekken. “Het meest ongelukkig zijn laagopgeleide, gescheiden, arbeidsongeschikten met thuiswonende kinderen en personen met een migratieachtergrond en oorspronkelijk afkomstig uit een islamitisch land.”

Daar heb je er in een stad nou eenmaal meer van. Die worden heus niet blijer als ze in gelukshoofdstad Ede gaan wonen. Integendeel, waarschijnlijk. “Het meest gelukkig zijn hoogopgeleide, rijke, christelijke, getrouwde 65-plussers zonder thuiswonende kinderen.” Niet iedereen wil daar tussen wonen.

Criminaliteit daalt

Wat betreft de criminaliteitscijfers in het AD: dat Arnhem in het rijtje is gestegen, betekent niet dat het hier slechter is geworden. Integendeel: de meeste vormen van criminaliteit zijn gedaald of ongeveer gelijkgebleven. Alleen het aantal vernielingen is flink gegroeid. Natuurlijk is dat naar, maar het valt in het niet bij de daling van de andere misdrijven.

In andere gemeenten in Nederland daalt de misdaad nóg harder. Daarom stijgen we op de lijst. Moeten we in Arnhem die achterstand inhalen? Natuurlijk zou dat mooi zijn. Maar er is geen reden voor paniek. Detroit aan de Rijn zijn we nog lang niet.

Niks

En Ede? Daar gebeurt niks, maar het wordt kennelijk bevolkt door mensen die graag wonen op een plek waar niks gebeurt. De meeste Arnhemmers zijn gelukkig avontuurlijker dan dat. En anders verhuis je toch naar Ede? Zo ver is het nou ook weer niet.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer René Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…