Connect with us
Arnhem Centrum

Blog

Arnhem is heus zo slecht nog niet

Nieuwe kerk Ede

Arnhem komt niet zo mooi naar voren uit twee onderzoeken, die deze dagen uitgebreid in het nieuws zijn. In de Misdaadmeter van het AD zijn we dit jaar in de Top 5 beland. En volgens de Geluksatlas in de Atlas voor Gemeenten zijn wij na Amsterdam en Rotterdam de ongelukkigste gemeente van Nederland.

Gerrie Elfrink was er als de kippen bij om dat laatste onderzoek als ‘flauwekul’ te bestempelen. Kennelijk heeft de wethouder verstand van onderzoeksmethoden. Dat wist ik niet. Maar laat één ding helder zijn: je wordt niet ongelukkig van in Arnhem gaan wonen.

Arbeidsongeschikten

Dat beweren de onderzoekers van de Atlas ook helemaal niet. Het is volgens hen eerder zo dat mensen die op zoek zijn naar geluk, naar steden als Arnhem trekken. “Het meest ongelukkig zijn laagopgeleide, gescheiden, arbeidsongeschikten met thuiswonende kinderen en personen met een migratieachtergrond en oorspronkelijk afkomstig uit een islamitisch land.”

Daar heb je er in een stad nou eenmaal meer van. Die worden heus niet blijer als ze in gelukshoofdstad Ede gaan wonen. Integendeel, waarschijnlijk. “Het meest gelukkig zijn hoogopgeleide, rijke, christelijke, getrouwde 65-plussers zonder thuiswonende kinderen.” Niet iedereen wil daar tussen wonen.

Criminaliteit daalt

Wat betreft de criminaliteitscijfers in het AD: dat Arnhem in het rijtje is gestegen, betekent niet dat het hier slechter is geworden. Integendeel: de meeste vormen van criminaliteit zijn gedaald of ongeveer gelijkgebleven. Alleen het aantal vernielingen is flink gegroeid. Natuurlijk is dat naar, maar het valt in het niet bij de daling van de andere misdrijven.

In andere gemeenten in Nederland daalt de misdaad nóg harder. Daarom stijgen we op de lijst. Moeten we in Arnhem die achterstand inhalen? Natuurlijk zou dat mooi zijn. Maar er is geen reden voor paniek. Detroit aan de Rijn zijn we nog lang niet.

Niks

En Ede? Daar gebeurt niks, maar het wordt kennelijk bevolkt door mensen die graag wonen op een plek waar niks gebeurt. De meeste Arnhemmers zijn gelukkig avontuurlijker dan dat. En anders verhuis je toch naar Ede? Zo ver is het nou ook weer niet.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Blog

‘Nieuwe provinciehuis prachtige toevoeging aan de stad’

Gelders Huis

Het Gelders Huis, zoals het provinciehuis nu heet, heeft een stevige opknapbeurt ondergaan. Dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Architectenorganisatie BNA heeft het bouwwerk uitgeroepen tot het beste gebouw van het jaar.

Iemand die het daar zeker wel mee eens is, is Bob Roelofs. Hij is ‘vaste bewoner’ van het monumentale pand aan de Arnhemse Markt. Hij roemt de combinatie van het monumentale deel uit de jaren 50 en de recente nieuwbouw. “Het is echt een verbinding tussen de Markt en de Rijn”, zegt de griffier van de Provinciale Staten. “Een prachtige toevoeging aan de stad.”

Bevoorrecht

Roelofs voelt zich bevoorrecht om in het pand te mogen werken. “Het was al een mooi gebouw. Maar wat er aan toegevoegd is, is helemaal ’21e-eeuws-proof’. Je kunt in open plekken flexibel werken, al is het soms passen en meten.”

Het Gelders Huis in Arnhem is vorige week uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Het door Team V Architectuur ontworpen provinciehuis van Gelderland ontving de prijs van de vakjury. In deze landelijke competitie was het niet het enige bouwwerk in Arnhem dat was genomineerd. Ook het vernieuwde Musis Sacrum was de jury opgevallen.

Oud en nieuw

Ook dat pand is een combinatie van nieuwbouw en een monumentaal bouwwerk. Dat is wel eerste geworden in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Daarnaast ontving de theaterzaal de Heuvelinkprijs, een lokale architectuurprijs.

Roelofs blijft evengoed lyrisch over het Gelders Huis. Wat hij het mooiste vindt aan het gebouw? “Het nieuwe dak. Dat maakt het pas echt af.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

‘Vergeet Arnhem, ga naar Enschede’ laat gemeente koud

centrum Enschede
Het altijd gezellige centrum van Enschede. Arnhem is niet bang voor de concurrentie van deze stad. - Foto: Microtoerisme (CC)

Winterswijkers moeten niet meer winkelen in Arnhem, maar in Enschede. Met die boodschap hebben promoteams uit de Twentse stad afgelopen weekeinde Winterswijk overspoeld. Dankzij een verbreding van de N18 tussen de Achterhoekse plaats en Enschede is de verbinding tussen die twee sneller dan ooit.

Tijd om een promotiebureau in te schakelen, dachten ze daar in Twente. De stad profileert zich in meerdere steden op deze manier, ook in Duitsland. Maar bij de ‘Wenterswiekers’ zijn de olijke jongens en meiden van het promoteam in het verkeerde keelgat geschoten. “Zo gaan we niet met elkaar om”, mopperen de burgemeester en de ondernemersvereniging.

Geen tegenactie

Promotie ten koste van Arnhem? Op het stadhuis hier lijkt niemand warm of koud te worden van de actie van Enschede. Van een tegenactie of iets dergelijks is geen sprake. “Wij streven ernaar om de beste binnenstad te worden. Wij concentreren ons op dat soort zaken”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Dus Enschede gaat zijn gang maar? “Laat ik het zo zeggen: wij gaan hier in Arnhem gewoon van onze eigen kracht uit”, zegt de gemeentewoordvoerder.

Marktwerking

De bedenkers van de actie, stichting Enschede Promotie, vinden hoe dan ook niet dat ze over de schreef zijn gegaan.Dat zegt directeur Marieke ter Bruggen tegen de krant Tubantia. “Het is nooit leuk als er campagne wordt gevoerd in een andere stad. Maar het is wel het spel van marktwerking.”

Er komen nog meer van dit soort promo-acties in de Achterhoek. Waar? Dat wil het bedrijf nog niet zeggen.

Meer nieuws?


 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Bijzondere daklozenopvang bestaat één jaar

Het Droombankje bestaat deze week één jaar. De Arnhemse Angelique van den Berg richtte dit bijzondere’ ‘thuislozenhuis’ op voor daklozen die tussen wal en schip belanden. Er blijkt vraag naar te zijn; zij wil het droombankje uitbreiden.

Iedereen kan op straat terecht komen, vertelde Van den Berg vorig jaar aan ons. “Zo ken ik een verhaal van een miljonair met een bloeiende zaak, die na een depressie alles verloren heeft. Die kwam bij het Leger des Heils terecht.”

Grijs gebied

En er is helemaal niets mis met de zorg die dat soort instellingen bieden, benadrukt ze. “Maar mensen die verder geen psychiatrische problemen of verslaving hebben, voelen zich vaak niet thuis tussen diegenen die dat wel hebben”, vertelt ze. “Ook anderen, die van hun verslaving af zijn gekomen, komen ze in dat grijze gebied terecht.”

Juist voor dit grijze gebied is Het Droombankje bedoeld. Het thuislozenhuis biedt dan ook geen verslavingszorg of iets dergelijks. “Wij zijn twaalf uur per dag aanwezig. ’s Nachts slapen we gewoon thuis. Alleen voor uiterste noodgevallen zijn we dan bereikbaar.”

Hoe gaat het na een jaar met Het Droombankje? RTV Arnhem nam een kijkje.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair