Beginpagina Nieuws ‘Nieuwe bioscoop Zuid slecht voor binnenstad’

‘Nieuwe bioscoop Zuid slecht voor binnenstad’

4 min leestijd
0
Pathé Arnhem

De eventuele komst van een grote Euroscoop-cinema in Arnhem-Zuid leidt tot een inkomstenderving van 1 miljoen tot 1,3 miljoen euro voor de binnenstad. Dat zorgt voor een verlies van 25 tot 30 arbeidsplaatsen in het centrum. Dat blijkt uit een onderzoek van adviesbureau LA Group in opdracht van Pathé Arnhem.

Bij de bioscoop zelf gaan volgens deze cijfers nog eens 15 tot 20 arbeidsplaatsen verloren. Zo’n 160.000 tot 210.000 bezoekers komen namelijk niet meer komen. Volgens de onderzoekers zal ook het nieuwe Focus-filmtheater zo’n 12.000 tot 19.000 bezoekers kwijtraken door de komst van de Euroscoop.

Horeca en retail

Bijna 40 procent van de Pathé-bezoekers besteedt voor of na zijn bioscoopbezoek wat in de binnenstad. Daar profiteert met name de horeca en de detailhandel van, zo blijkt uit de cijfers. Dat komt neer op zo’n 5 miljoen euro.  De raad moet nog een besluit nemen over een vergunning voor Euroscoop.

“Als Pathé juichen we een vrije marktwerking toe en begrijpen we, als ondernemer, wat het inhoudt om te ondernemen”, aldus Pathé-directeur Joost Grootings. “Het is echter in ieders belang om de (binnen)stad gezond te houden en de juiste balans te bewaken als het gaat om vraag en aanbod binnen de culturele sector.”

Overschot

Het aantal stoelen per inwoner is in Arnhem eind 2016 25 procent hoger dan in vergelijkbare steden, zo blijkt uit het onderzoek. De stad heeft 132 stoelen per 10.000 inwoners, tegen 106 in de vergelijkingsgebieden. Met een nieuwe bioscoop erbij groeit het overschot naar 30 procent.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer René Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…