Connect with us
he kom aan

Nieuws

Directeur Openluchtmuseum begrijpt niets van ophef rond moskee

Molukse barak

Willem Bijleveld, directeur van het Nederlands Openluchtmuseum, begrijpt ontstane commotie rondom de eventuele komst van een moskee in het museum niet goed. Dat vertelt hij in het RTV Arnhem-radioprogramma Arnhem Aktueel. “Wij laten in ons museum Nederland zien zoals het geweest is. Feit is dat er in de naoorlogse periode vanwege de komst van gastarbeiders in veel wijken Moskeeën zijn verrezen.”

Het museum wil een deel van een Nederlandse na-oorlogse wijk laten bouwen. Bijleveld heeft vastgesteld dat ‘Nederland na de oorlog veelkleuriger is geworden’. “Wij willen dat laten zien, zoals we in onze Amsterdamse straat ook een Turkenpension hebben en elders in het park een Molukse barak staat.”

Ophef

In veel sociale en andere media is nogal wat ophef ontstaan. De PVV is woedend en vindt dat het Openluchtmuseum ‘zichzelf islamiseert’. Het Gelderse Statenlid Eric Venema begrijpt niets van de plannen. “Zijn ze soms gek geworden”, schreef hij op Twitter.

Bijleveld zegt dat er overleg is geweest met de islamitische gemeenschap in Nederland. Maar die groep houdt zich op social media tot nu toe stil over dit onderwerp. “Dat zegt ook wat”, vindt hij.

Beschikbaar

Of de moskee er daadwerkelijk komt, is volgens Bijleveld nog helemaal niet zeker. “In het Openluchtmuseum staan gebouwen die ergens anders in gebruik zijn geweest. We moeten nog zien of er ergens een beschikbaar komt.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Arnhem moet met EU-geld duurzamer worden

zonnepanelen

De gemeente Arnhem is een door de EU gefinancierd fonds begonnen om Arnhemmers die de omgeving willen verduurzamen te steunen. Het geld is bedoeld om burgers de CO2-uitstoot te laten verminderen of om op een andere manier iets het klimaat te verbeteren. In totaal is 250.000 euro beschikbaar.

Met ingang van 1 januari 2018 kunnen Arnhemmers die samen met buren willen werken aan het verduurzamen van een wijk, buurt of straat, in aanmerking komen voor ondersteuning vanuit dit zogeheten AANjaagfonds.

Aanjaagfonds

Een ingediend idee zal worden beoordeeld door een team van deskundigen, het AANjaagteam. Dat zal in samenspraak met de gemeente beoordelen of het plan in aanmerking komt voor ondersteuning. Een AANjager wordt gekoppeld aan een initiatiefnemer en gaat helpen om het idee uit te voeren. Eventuele kosten worden daarbij vergoed uit het fonds.

Het AANjaagfonds wordt beheerd door de gemeente Arnhem en mogelijk gemaakt door financiering vanuit het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling (Interreg). Er is in totaal € 250.000,- in het fonds beschikbaar en op=op! De mogelijkheid om een aanvraag te doen start op 1 januari 2018 en vervalt op 1 juni 2019.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Montage glazen balkons Eusebius uitgesteld

Eusebiuskerk

De montage van glazen balkons aan de toren van de Eusebiuskerk is uitgesteld. De oorzaak is de harde wind die voor donderdag is voorspeld. De plaatsing van de balkons stond voor die dag op de planning.

Volgens de Stichting Eusebius heeft de aannemer besloten de montage te verplaatsen naar maandag 22 januari. De balkons zijn bedoeld als uitzichtpunt. Ze komen op een hoogte van 60 meter.

Hoogwerker

Een hoogwerker met een kraan takelt deze constructie in zijn geheel omhoog, zo is de bedoeling. Nu al gaat er een lift naar de belvédère op 73 meter hoogte. Met de balkons wordt het mogelijk halverwege de toren uit te stappen voor een blik over de stad.

glazen balkons eusebiusDeze zijn volgens de Stichting Eusebius vanaf medio maart open voor publiek. De balkons komen aan de oost- (kant filmhuis) en westzijde (stadhuis) van de toren ter hoogte van het carillon en de bekende Disneyfiguren.

Steigers

Vanaf deze week worden aan de oostzijde de steigers gedeeltelijk verwijderd. Begin 2019 moet de Eusebiustoren helemaal uit de steigers zijn en is de restauratie van de toren afgerond. Een toegangskaartje gaat € 7,50 kosten.

.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Ruim ton voor molen De Kroon Klarendal

Stichting vrienden van de Klarendalse Molen heeft een provinciale subsidie van ruim 116.000 euro toegewezen gekregen.

Zij willen nu van molen De Kroon een multifunctioneel ontmoetingscentrum maken. met onder andere een museum en een nieuwe ruimte voor kleinschalige optredens en andere bijeenkomsten

Optimisme

De totale kosten voor dit project worden beraamd op 193.000 euro, waarvan nu zo’n 80 procent binnen is. De Stichting is optimistisch en verwacht nu ook het overige deel via lening of subsidie bij elkaar te krijgen.

De Klarendalse Molen werd in september 2017 als een van de vier molens genomineerd voor de Molenprijs 2017, maar wist toen de prijs niet in de wacht te slepen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair