Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Rijnstate informeert patiënten over gevaarlijke ziekenhuisbacterie

MRSA

Rijnstate stuurt de komende tijd 8.000 ex-patiënten een brief over een gevaarlijke ziekenhuisbacterie. Afgelopen week ontvingen 500 van hen al post. Het ziekenhuis stelt de andere patiënten de komende weken op de hoogte.

Deze VRE-bacterie kan tot een ernstige, zelfs dodelijke infecties lijden. Hij is – net zoals de MRSA- bacterie – namelijk multiresistent. Dat betekent dat deze tegen de meeste gebruikte antibiotica bestand is en de infectie slechts met een paar soorten medicijnen kan worden behandeld.

Fataal

De VRE-bacterie is voor gezonde mensen ongevaarlijk. Ben je echter ziek of verzwakt, dan kan de bacterie een flinke infectie veroorzaken die op zijn beurt – indien onbehandeld – fatale gevolgen kan hebben.

Het ziekenhuis vraagt een deel van de geïnformeerde patiënten om zelf onderzoek uit te voeren. Gedurende vijf dagen moet je elke dag een kweekje nemen van je ontlasting of een kweekje van je endeldarm. Via een retourenvelop kan alles daarna terug naar het ziekenhuis.

Het andere deel van de groep wordt alleen geïnformeerd over het feit dat ze mogelijk de VRE-bacterie bij zich dragen en hoeven verder geen onderzoek uit te voeren. Het is wel zo dat als deze mensen nu onverhoopt opgenomen moeten worden, ze geïsoleerd verpleegd gaan worden.

Pro-actief

Rijnstate benadrukt dat er sinds de ontdekking van de bacterie eind december 2016, nog geen patiënten ziek zijn geworden. De reden dat er zo veel mensen geïnformeerd zijn, is omdat het ziekenhuis sinds eind vorig jaar zelf begonnen is met het pro-actief screenen van patiënten die twee weken of langer in het ziekenhuis liggen. Doel van de screening is het voorkomen van een onverwachte bacterie-uitbraak.

Voor vragen kan deze informatie-pagina van het Rijnstate worden geraadpleegd.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair