Beginpagina Blog Een veilig wandelpad voor nette dames

Een veilig wandelpad voor nette dames

5 min leestijd
0
Groene bedstee

Op een warme dag een wandelingetje maken met gegarandeerde schaduw? In Arnhem hebben we daar een bijzonder, groen monument voor: de Groene Bedstee op landgoed Mari├źndaal.

Zoals een bedstee je afsluit van een kamer, zo sluit de Groene Bedstee je af van de rest van het landgoed Mari├źndaal. Rijke dames wilden graag wandelen zonder gezien te worden door de begerige ogen van mannen. Daarnaast wilden ze zo min mogelijk bruin worden; dat was iets voor boerenmeiden die op het land moeten werken. Daarom is de Groene Bedstee van de zijkant en bovenkant dicht.

150 jaar oud

Rond 1860 legden houtvesters de bedstede aan op landgoed Mari├źndaal. Het landhuis zelf verrees al een slordige eeuw┬áeerder, ruwweg op de plek waar in de middeleeuwen een klooster stond. Een rest daarvan doet elders op het landgoed dienst als soort van picknicktafel. De Groene Bedstee ligt daar mooi tussen en is misschien wel Arnhems bijzonderste groen erfgoed.

groene bedstee
Groene bedstee in de winter. Ondanks hun hoge leeftijd zijn de stammen dun.

Waarom zijn die bomen eigenlijk zo dun? Beuken en linden van 150 jaar oud zouden toch veel dikker moeten zijn? Volgens informatie van Het Geldersch Landschap, dat de eigenaar van de beukenhaag is, komt dat omdat de bomen vaak worden bijgesnoeid en zo de kans niet krijgen om groot en dik te worden.

Idylle

Nog steeds is het bedoeld om te wandelen. Hekjes verhinderen de fietsers en andere tweewielers om deze idylle te verstoren. In het midden van de Bedstee staat een linde met een bankje erbij. Die boom zou de liefde symboliseren. Nee, die negentiende-eeuwse dames kwamen niet alleen maar met kuise bedoelingen naar deze discrete plek. Dat is wel duidelijk.

ZoÔÇÖn soort dichte beukenlaan heet ook wel ÔÇśberceauÔÇÖ. In Nederland zijn daar nog een paar van bewaard gebleven, vooral in het noorden van het land. Voor wie op een hete zomerdag een wandelingetje wil maken, is het ideaal. Een gezond bruingebrande huid is nu wel wat meer in de mode, maar er zijn grenzen. Roodverbrand zijn is ook niet alles.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Restaurant Osteria Vicini sluit deuren

Na anderhalf jaar heeft ondernemer Robert Wittenberg besloten zijn horecazaak Osteria Vici…