Connect with us
Sinterklaas

Nieuws

Steeds minder betaalproblemen Arnhemse huurders

rijtjeshuizen in Malburgen

Steeds minder bewoners van sociale woningen in Arnhem hebben moeite met het betalen van huur. Dat blijkt uit cijfers die de Lokale Monitor Wonen vrijdag heeft gepubliceerd. Het percentage huurders in corporatiewoningen met een betaalrisico is licht gedaald.

Groter deel inkomen

In de rest van Nederland is dit percentage gestegen. Verder zijn huurders, ook in Arnhem,  een steeds groter deel van hun inkomen kwijt. De monitor geeft alleen cijfers en licht niet toe hoe de verschillen zijn ontstaan. De statistieken zijn gebaseerd op de situatie in 2015.

Opvallend is dat Presikhaaf-West gemiddeld het laagste inkomen per huishouden van heel Arnhem heeft. Dat daar maar 20.800 euro per jaar, terwijl er in Elden gemiddeld 39.500 euro per jaar binnenkomt. Het mag ook geen toeval zijn dat er in Rijkerswoerd en Schuytgraaf het minst aantal sociale woningbouwhuizen staan, terwijl daar het gemiddelde inkomen per huishouden een van de hoogste in Arnhem is.

AOW’ers

Wat verder opvalt aan de cijfers is dat in Arnhem juist alleenstaande AOW’ers bijna 2 procent minder dan in de rest van Nederland een betaalrisico vormt. Het percentage particuliere huurwoningen ligt in Arnhem ver boven het landelijk gemiddelde: 18,2 procent van de woningvoorraad is in handen van particulieren ten opzichte van 12,9 procent in de rest van Nederland.

Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het aantal dure scheefwoners gestegen is. Terwijl het gemiddelde in Nederland 12,9 procent is, is dit in Arnhem 14,1 procent. In 2015 was dat nog maar 13,2 procent.

Goedkoop

Arnhem blijft overigens nog steeds ruimschoots goedkoper dan de Randstad. Behalve dat de huurprijzen daar uit de pan stijgen, is ook een koopwoning daar meer en meer onbetaalbaar. Terwijl in Nederland de WOZ-waarde in 2015 gemiddeld 248.700 euro was, was deze in Arnhem ‘slechts’ 214.900.

Meer nieuws?

mom in balance

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Politie houdt man aan in Blueband-bajes

Foto: Politie

Gisterenochtend hield de politie een man aan in de Blueband-bajes. Een bezoeker misdroeg zich tegen het personeel.

Maandagochtend is een man aan gehouden omdat hij onbeschoft reageerde op het personeel van de Blueband-bajes. Hierdoor was de desbetreffende personeel niet meer welkom. Nadat hij ook het personeel bedreigden en uitschold heeft die de politie gebeld.

De politie heeft de man aangehouden en van de gevangenis naar het cellencomplex aan de Beekstraat gebracht.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bekroonde ‘Driving Miss Daisy’ in Stadstheater

foto: Stadstheater

Woensdagavond zal Anne Wil Blankers schitteren in de bekroonde voorstelling Miss Daisy in het Stadstheater. De voorstelling vertelt het verhaal over de vooroordelen, racisme en het ouder worden.  

Op woensdag 14 november zal de voorstelling Driving Miss Daisy zichtbaar zijn in het Stadstheater. Wanneer de Joodse weduwe Daisy Werthan (gespeeld door de Grande Dame van het Nederlandse toneel, Anne Wil Blankers) haar auto total loss rijdt, huurt haar zoon Hoke Colburn (Edwin Jonker) in als chauffeur. Tot afgrijzen van zijn moeder, die niet zit te wachten op iemand met een andere huidskleur. Het bekroonde Driving Miss Daisy van Alfred Uhry vertelt het hartverwarmende verhaal van de ontluikende vriendschap tussen Daisy en Hoke. In het zuiden van de Verenigde Staten, in de jaren vijftig en zestig het toneel van rassenrellen, proberen ze een weg tussen vooroordelen, racisme en ouder worden te vinden.

Kaartjes zijn €24,50 online en aan de deur te koop.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Koken binnen je budget

Rozet organiseert in de maanden november t/m februari 2019 de cursus “Koken binnen je budget”. Dit project is gericht op laaggeletterde volwassenen, zowel autochtoon als allochtoon. In dit project wordt samengewerkt met ROC RijnIJssel en Vitanos. In Malburgen is begin november een groep begonnen, voor Koken Binnen Je Budget in buurthuis De Klup Presikhaaf vanaf 28 november zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Koken binnen je budget is een laagdrempelige cursus waarbij gezond en betaalbaar koken, onder begeleiding van een kok, centraal staat. Tegelijkertijd werken de cursisten aan het verhogen van de basisvaardigheden (taal, rekenen en digitale vaardigheden) en het verminderen van een eventueel sociaal isolement.

De deelnemers leren een menu uitschrijven, hoeveelheden ingrediënten berekenen, etiketten lezen en hoe verstandig met geld om te gaan. Elke kookles wordt er een seizoensgroente als thema gebruikt, bijvoorbeeld: pompoen, aubergine of bloemkool. De gerechten die we maken passen in een gezonde leefstijl, dus we houden rekening met het gebruik van vetten, koolhydraten, suiker en zout.

Praktische informatie

  • De omvang van de groep is 8-10 deelnemers.
  • De cursus duurt 12 weken en bevat 12 lessen van ongeveer 3 uur.
  • De cursisten krijgen een budget dat past bij het aantal maaltijden dat zij maken.
  • In buurthuis De Klup Presikhaaf begint de cursus op woensdag 28 november.
  • Deelname is gratis!

Aanmelden

Wil je graag meedoen aan deze cursus? Of ken je iemand voor wie dit enorm leuk en leerzaam is? Aanmelden gaat via de Taalhuistelefoon 06-5180 6891 of stuur een e-mail naar maria.de.haan@rozet.nl.

Koken Binnen Je Budget is een initiatief van Rozet, Rijn IJssel en Vitanos.

Waar: Buurthuis De Klup Presikhaaf, Vrij Nederlandstraat 61, 6826 AW Arnhem

Wanneer: Vanaf woensdag 28 november, om 09.30 uur

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair