Beginpagina Nieuws Vrijwilligers moeten overlijdensactes Gelders Archief ontsluiten

Vrijwilligers moeten overlijdensactes Gelders Archief ontsluiten

4 min leestijd
0
Computer

Het Gelders Archief is op zoek naar vrijwilligers. Het instituut heeft ruim 100.000 overlijdensakten liggen uit 1951 tot 1960 die nog niet digitaal zijn. Met de resultaten van zijn vele duizenden liefhebbers van familiegeschiedenis in staat gegevens over hun voorouders op internet terug te vinden.

Dat vertelt Franka Salomons van het Gelders Archief. Iedereen die vanuit huis wil meewerken om gegevens van oude Gelderse overlijdensakten online te ontsluiten kan sinds donderdag eenvoudig aan de slag. De vrijwilligers voeren via www.velehanden.nl (klik op ‘Met oprechte deelneming’) gegevens in van overlijdensakten uit Gelderland uit de periode 1951-1960.

Crowdsourcing

Op de scans van de originele overlijdensakten staan de naam, het beroep, de sterfdatum van de overledene, evenals de namen van de partner en ouders van de overledene. Deze gegevens vullen de vrijwilligers in op een formulier en slaan deze vervolgens op. Andere vrijwilligers controleren deze.

VeleHanden is een crowdsourcingwebsite waar archieven en musea hun gedigitaliseerde collecties ter ontsluiting aanbieden aan het grote publiek. Doel is om op deze manier collecties doorzoekbaar te maken. Het indexeren of beschrijven van een collectie is tijdrovend. VeleHanden doet een beroep op vrijwilligers die het leuk vinden om met historische collecties aan de slag te gaan.

René Gademann praat met Franka Salomons over de voorwaarden van dit secure werkje. De arbeidsvoorwaarden zijn in ieder geval erg 2017: flexibel én vanuit huis.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…