Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

45 skeletten gevonden bij Eusebiuskerk

opgraving skelet

Archeologen hebben bij de aanleg van de Sint Jansbeek 45 skeletten gevonden. Volgens stadsarcheoloog Leo Smole is dat niet zo vreemd, zo vlak naast de kerk. Daar was eeuwenlang een kerkhof. De skeletten stammen uit de zestiende of zeventiende eeuw.

Topje van de ijsberg

Dat meldt Omroep Gelderland. Smole en zijn collega’s denken dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Tot nu toe haalden ze per gegraven vierkante meter één skelet naar boven. En er moet nog 400 meter worden gegraven, vertelt de archeoloog.

Om de graafwerkzaamheden niet te lang op te houden, werken de archeologen snel. Zij kijken naar waar en hoe de gevonden resten precies in de grond lagen. De resten gaan daarna in grote zakken, zodat ze verder bestudeerd kunnen worden.

Ziektes en parasieten

Leo Smole RTV

Leo Smole bij RTV Arnhem.

De botten worden allemaal schoongemaakt. Onderzoekers kijken daarna verder naar vergroeiingen en of er sporen van ziektes of parasieten zijn. Zo ontstaat een geschiedenis over hoe deze Arnhemmers vroeger leefden. De skeletten stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw.

Op een later moment worden de resten herbegraven. Het liefst zo dicht mogelijk bij de plek waar ze gevonden zijn, vindt Smole. De skeletten zijn niet de eerste die zijn gevonden bij de aanleg van de Sint Jansbeek. Eerder stuitten archeologen op een andere vroegere begraafplaats.

Leo Smole vertelt over de opgravingen. `Het heete daar vroeger niet voor niets de Knekelstraat.´

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Verlenging opvanglocatie asielzoekers Vredenburg

Groningensingel 1225

De opvang voor asielzoekers in de wijk Vredenburg mag nog vijf jaar op die locatie blijven. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft dat besloten op verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Sinds februari 2013 is aan de Groningensingel 1225 een Proces Opvanglocatie (POL) gevestigd. In een POL worden asielzoekers opgevangen die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. De verblijfsduur op deze locatie is een paar weken, daarna verhuizen de asielzoekers naar een Azc.

Tevreden

De betrokken partijen zijn tevreden over het verloop van de opvang op de locatie in Arnhem-Zuid. Daarom vonden zij een verlenging op die plek wenselijk. De school voor asielkinderen op deze plek heeft maandag het predicaat ‘Excellent’ gekregen. Het wijkteam verzoekt wijkbewoners met vragen over de asiellocatie contact met hen op te nemen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Onderwijsinspectie bestempelt Arnhemse school voor asielzoekerskinderen als Excellent

school
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Het Eerste opvangonderwijs POL Arnhem is officieel uitgeroepen tot ‘Excellente School’. Deze school voor asielzoekerskinderen aan de Groningensingel heeft maandagochtend van burgemeester Ahmed Marcouch officieel dit predicaat uitgereikt gekregen.

Kwaliteit

De onderwijsinspectie beoordeelt scholen op hun kwaliteit. Een Excellente school is een school die op de een of andere manier uitblinkt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het onderwijs goed aansluit bij de situatie in de buurt, of omdat het onderwijsaanbod inspirerend, innovatief en motiverend is.

In Arnhem zijn de basisscholen Sint Margaretha en Mozaïek al als zodanig bestempeld. Het Eerste opvangonderwijs is overigens onderdeel van het Mozaïek.

Groei

Het aantal Excellente scholen is sinds de eerste uitreiking van het predicaat in 2012 fors gegroeid. Vandaag komen er in heel Nederland 16 scholen in het primair onderwijs, 31 scholen in het voortgezet onderwijs en 2 scholen in het speciaal onderwijs bij. Inmiddels mogen op dit moment bijna 250 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 83 scholen in het primair onderwijs, 141 in het voortgezet onderwijs en 24 in het speciaal onderwijs.

“De school ziet het als een uitdaging om haar onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daarmee levert ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs. In elk geval is de onderwijskwaliteit op een Excellente school altijd dik in orde”, aldus de inspectie.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Ruimere openingstijden winkels op zondagen’

sonsbeeksingel winkel
Foto: Pim van 't End (CC)

Winkeliers moeten zelf hun openingstijden kunnen bepalen tussen 6 uur ‘s ochtends en 10 uur ‘s avonds op zon- en feestdagen. Dat vinden Arnhem Centraal, D66 en VVD in de Arnhemse gemeenteraad. Op doordeweekse dagen hebben winkeleigenaars deze vrijheid al.

D66 vindt dat dit onderscheid moet komen te vervallen.Nu zijn op koopzondagen de winkels tussen 12 en 5 open. Voor onder meer bouwmarkten en supermarkten gelden weer andere tijden.

Last

De partijen erkennen dat de ruime openingstijden voor kleine ondernemers een last kan zijn. Volgens hen staat daar tegenover dat het de economie een stimulans geeft. Binnenkort behandelt de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de partijen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair