Beginpagina Nieuws Arnhemse Syriëganger wil terug naar Nederland komen

Arnhemse Syriëganger wil terug naar Nederland komen

5 min leestijd
0
bevrijding Fallujah

Syriëganger Marouane B. uit Arnhem wil terugkeren naar Nederland. Dat meldt Omroep Gelderland. De uit Malburgen afkomstige B. zegt in een brief aan een Nederlandse rechter op dit moment in Raqqa te zijn.

Op dit moment wordt er hevig gevochten om de Syrische stad. Die staat bekend als een van de laatste bolwerken van als terreurorganisatie aangemerkte IS. “Ik ga binnenkort terugkomen”, schrijft B. volgens Omroep Gelderland. “Dit is een open brief naar de rechter. Ik wil dat de rechter mijn motieven kent.”

Tegen Assad

In de afscheidsbrief schrijft de Syriëganger over zijn motieven. “De oorlog is heel heftig nu hier. Ik stuur deze brief voor het geval ik de reis niet overleef.” Hij heeft ervoor gekozen zich aan te sluiten bij een strijdende partij, maar ontkent zich ooit bij IS te hebben aangesloten en alleen tegen het regime van Assad te willen vechten.

Volgens de AIVD zijn er zo’n 190 Nederlandse Syriëgangers op dit moment in Irak en Syrië, schrijft Omroep Gelderland. Onder hen zijn ook een aantal Arnhemmers. Volgens de dienst worden Nederlandse jihadisten de afgelopen maanden actiever op sociale media, maar nemen ze nauwelijks stappen om tot geweld over te gaan. Volgens de dienst kan de terugkeer van geharde strijders dit veranderen.

Overleden

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie is eerder dit jaar een rechtszaak gestart tegen tien jihadisten die naar Syrië zijn afgereisd. Vier van hen zijn afkomstig uit Arnhem en omgeving, onder wie Marouane B. Hij wil zich voor de rechter verdedigen.

Afgelopen week gaf de rechtbank de meeste verdachten langer de tijd om aanwezig te kunnen zijn bij de rechtszaak. Van één van de vier Arnhemmers wordt vermoed dat hij is overleden en daarom wordt de rechtszaak aangehouden voor onbepaalde tijd.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…