Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Poetsdoeken zorgden voor vervuilde bodem achter station

Neproma

Poetsdoeken. Die werden jarenlang geproduceerd en schoongemaakt op het Neproma-terrein achter station Arnhem Centraal. Jarenlang hebben die ervoor gezorgd dat het terrein aan de rand van de chique Burgemeesterswijk onbebouwd is gebleven. Vanaf 2019 is de plek aan de Amsterdamseweg bewoond, zo is het plan.

Als het aan projectontwikkelaar Arnhemse Heeren ligt, komen er zogeheten stadsvilla’s. Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad om het stuk grond bewoonbaar te maken. De grond was nogal vervuild. Daar kwamen ze in 1992 achter. Het in 1905 opgerichte Neproma ging in 1979 failliet. De fabrieksgebouwen verdwenen in de jaren daarna.

Vlekkenwater

In die 74 jaar dat het bedrijf bestond, waren de poetsdoeken schoongemaakt met wat in oma’s tijd nog vlekkenwater heette. Oplosmiddel, zeggen we nu. Naast doekjes maakte Neproma ook bijvoorbeeld werkpakken schoon. Al dat spul werd jarenlang gewoon na gebruik gedumpt op de plek waar het werd gebruikt. Milieuregelgeving? Daar hadden ze nooit van gehoord.

Toen het terrein in 1992 een nieuwe bestemming kreeg, kwam een ernstige verontreiniging aan het licht. Volgens de site PBdoetmee bleek in 1992 de bodem tot 40 meter diep vervuild met gebruikt vlekkenwater. Omwonenden hadden last van hun gezondheid omdat ze bovenop chemisch afval leefden.

Giftig

In 1994 werd begonnen met het oppompen van de verontreiniging, die mogelijk giftige gassen veroorzaakte. Dat zou in totaal 8 jaar duren. In die periode werd ruim 20.000 kilo vervuiling opgepompt en afgevoerd.

Vanaf 2002 was de bodem veilig genoeg om te vullen met nieuwe grond. In 2007 kwam officieel de erkenning dat de ondergrond weer veilig genoeg was. Er zou vanaf toen geen gevaar meer zijn voor de volksgezondheid. Toch werd het grondwater nog in de gaten gehouden. In 2010 was ook dat definitief veilig.

Opgeruimd

Nu is blijkbaar alle rommel van vroeger opgeruimd en is het terrein bewoonbaar genoeg voor ‘stadsvilla’s’. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan veranderen. Nu zit er nog een kantoorbestemming op het braakliggende stuk. “Ook kan gedacht worden aan de combinatie wonen en werken, dus woningen met een functie van kantoor of een andere commerciële functie”, verwachten de Arnhemse Heeren.

Eind dit jaar is volgens de projectontwikkelaar een definitief plan klaar. In de tweede helft van 2018 gaat de eerste schop in de grond. Een jaar later worden de eerste huizen opgeleverd op die plek. Tenminste, als alles gaat zoals de ‘heeren’ voor ogen hebben. Gezien de locatie en de voorlopige ontwerpplannen zullen het ongetwijfeld huizen in het hogere marktsegment zijn.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bliksem splijt boom Lauwersgracht

boom lauwersgracht
Foto: Politie Arnhem-Noord (FB)

Een blikseminslag heeft een boom aan de Lauwersgracht in tweeën gespleten. Dat laat de politie zien op Facebook. In Arnhem woedde zondagavond een kort, maar hevig onweer.

Via Facebook laat de politie weten dat er bij het natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen. “Stel je voor dat je even onder de boom stond te schuilen voor de regen. Gelukkig geen gewonden!”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie stopt vechtpartij: drie aanhoudingen

handboeien

De politie heeft op zondag 22 april rond 03.00 uur fors op moeten treden op de Korenmarkt in Arnhem, toen op straat een vechtpartij tussen meerdere personen ontstond.

Wat de reden voor de vechtpartij was, is niet duidelijk. Wel moest een grootste deel van de surveillerende politiemensen van het openbare ordeteam, waaronder ook enkele collega’s te paard, alsmede beveiligingsmedewerkers korte tijd alle zeilen bijzetten om met succes de partijen te scheiden en de rust te herstellen. Daarbij moest ook af en toe door een politie-agent een klap worden uitgedeeld.

Onderzoek

Er werden drie mannen aangehouden; twee kwamen uit Doetinchem (beiden 27 jaar oud) en de ander kwam uit Doesburg (28 jaar). De politie heeft dit in onderzoek; de drie zijn naar het bureau gebracht en zullen worden gehoord over hun mogelijke betrokkenheid.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair