Connect with us
He Komaan

Nieuws

Poetsdoeken zorgden voor vervuilde bodem achter station

Neproma

Poetsdoeken. Die werden jarenlang geproduceerd en schoongemaakt op het Neproma-terrein achter station Arnhem Centraal. Jarenlang hebben die ervoor gezorgd dat het terrein aan de rand van de chique Burgemeesterswijk onbebouwd is gebleven. Vanaf 2019 is de plek aan de Amsterdamseweg bewoond, zo is het plan.

Als het aan projectontwikkelaar Arnhemse Heeren ligt, komen er zogeheten stadsvilla’s. Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad om het stuk grond bewoonbaar te maken. De grond was nogal vervuild. Daar kwamen ze in 1992 achter. Het in 1905 opgerichte Neproma ging in 1979 failliet. De fabrieksgebouwen verdwenen in de jaren daarna.

Vlekkenwater

In die 74 jaar dat het bedrijf bestond, waren de poetsdoeken schoongemaakt met wat in oma’s tijd nog vlekkenwater heette. Oplosmiddel, zeggen we nu. Naast doekjes maakte Neproma ook bijvoorbeeld werkpakken schoon. Al dat spul werd jarenlang gewoon na gebruik gedumpt op de plek waar het werd gebruikt. Milieuregelgeving? Daar hadden ze nooit van gehoord.

Toen het terrein in 1992 een nieuwe bestemming kreeg, kwam een ernstige verontreiniging aan het licht. Volgens de site PBdoetmee bleek in 1992 de bodem tot 40 meter diep vervuild met gebruikt vlekkenwater. Omwonenden hadden last van hun gezondheid omdat ze bovenop chemisch afval leefden.

Giftig

In 1994 werd begonnen met het oppompen van de verontreiniging, die mogelijk giftige gassen veroorzaakte. Dat zou in totaal 8 jaar duren. In die periode werd ruim 20.000 kilo vervuiling opgepompt en afgevoerd.

Vanaf 2002 was de bodem veilig genoeg om te vullen met nieuwe grond. In 2007 kwam officieel de erkenning dat de ondergrond weer veilig genoeg was. Er zou vanaf toen geen gevaar meer zijn voor de volksgezondheid. Toch werd het grondwater nog in de gaten gehouden. In 2010 was ook dat definitief veilig.

Opgeruimd

Nu is blijkbaar alle rommel van vroeger opgeruimd en is het terrein bewoonbaar genoeg voor ‘stadsvilla’s’. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan veranderen. Nu zit er nog een kantoorbestemming op het braakliggende stuk. “Ook kan gedacht worden aan de combinatie wonen en werken, dus woningen met een functie van kantoor of een andere commerciële functie”, verwachten de Arnhemse Heeren.

Eind dit jaar is volgens de projectontwikkelaar een definitief plan klaar. In de tweede helft van 2018 gaat de eerste schop in de grond. Een jaar later worden de eerste huizen opgeleverd op die plek. Tenminste, als alles gaat zoals de ‘heeren’ voor ogen hebben. Gezien de locatie en de voorlopige ontwerpplannen zullen het ongetwijfeld huizen in het hogere marktsegment zijn.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Lammetjes geboren op Stadslandbouw Mooieweg

foto: Stadslandbouw Mooieweg

De paaseitjes liggen in de winkels, dus het wordt ook weer tijd voor Lente. Daarom zijn de eerste lammetjes van Arnhem alweer geboren. Dit keer aan de Stadslandbouw Mooieweg.

Naamloos

Wat zijn ze lief! Maar de drie lammetjes hebben nog geen naam. Stadslandbouw Mooieweg roept dan ook op om originele namen voor de 3 eerstgeboren lammetjes (2 meisjes, 1 jongetje) te bedenken. Naast dat ze je bedachten naam dragen, maak je ook kans op een leuke attentie. Stuur voor 28 februari per mail naar slbmooieweg@gmail.com onder vermelding van “lammetjes namen”.

Kraamvisite

De schapen en hun lammeren zijn te bewonderen vanachter het hek. Op maandag-, woensdag-, vrijdag- en zaterdagochtend tussen 10:00 en 12:00 uur bent je welkom om ze te bekijken. Stadslandbouw Mooieweg zijn te vinden op Mooieweg 17

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Lijsttrekker Sagsu wil 100.000 van Arnhem Centraal

foto: RTV Arnhem

De Lijsttrekker van de Arnhemse blanco lijst en de Amsterdamse Partij voor iedereen, Mehmet Sagsu, eist 100.000 euro van de lokale partij Arnhem Centraal. Sagsu heeft bij meerdere partijen gesolliciteerd en kon bij Arnhem Centraal op de kandidatenlijst staan. Maar die schrapte hem later van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Nu overweegt hij de lokale partij voor de rechter te slepen. Dat zei hij vrijdag bij de Raad van State in Den Haag, waar hij bezwaar maakte tegen een besluit van het centraal stembureau. Volgens Sagsu had de kandidatenlijst van Arnhem Centraal niet geldig mogen worden verklaard.

Tweede Kandidatenlijst

Sagsu maakt bezwaar omdat het ging om een tweede kandidatenlijst waar zijn naam niet meer op stond. Volgens hem hadden de leden van de partij eerder een andere lijst goedgekeurd waar zijn naam nog wel op stond. Toch besloot het bestuur van Arnhem Centraal de naam van Sagsu er af te halen.

Dit omdat hij zich negatief uitliet over andere partijleden. De Raad van State gaf Sagsu ongelijk.  Maar daar neemt Sagsu geen genoegen mee en eist hij nog een schadevergoeding. ,,Vier jaar lang ruim 1.900 euro per maand’’, zo lichtte hij zijn claim toe.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgers’ Zoo stapt over van munten naar parkeerkaarten

Burger’s Zoo is van parkeermunten naar parkeerkaarten overgestapt.  Met dit nieuwe systeem werkt een stuk efficiënter. In de nabije toekomst zal het ook mogelijk zijn om parkeerkaarten direct bij de online entreekaarten te bestellen, waardoor mensen niet meer naar de kassa hoeven te gaan, maar direct naar de kaartcontrole kunnen doorlopen.

Abonnementhouders en andere gasten die mogelijk nog parkeermunten in hun bezit hebben, kunnen deze één op één omruilen naar parkeerkaarten aan de kassa van Burgers’ Zoo. Het is niet mogelijk om meerdere parkeermunten tegelijkertijd om te ruilen tegen parkeerkaarten, omdat de parkeerkaarten alleen op de dag van uitgifte geldig zijn. Elke parkeerkaart is voorzien van een unieke barcode die bij het uitrijden gescand moet worden door de automatische barcodelezers, die vlak voor de slagbomen staan.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair