Beginpagina Nieuws Poetsdoeken zorgden voor vervuilde bodem achter station

Poetsdoeken zorgden voor vervuilde bodem achter station

6 min leestijd
0
Neproma

Poetsdoeken. Die werden jarenlang geproduceerd en schoongemaakt op het Neproma-terrein achter station Arnhem Centraal. Jarenlang hebben die ervoor gezorgd dat het terrein aan de rand van de chique Burgemeesterswijk onbebouwd is gebleven. Vanaf 2019 is de plek aan de Amsterdamseweg bewoond, zo is het plan.

Als het aan projectontwikkelaar Arnhemse Heeren ligt, komen er zogeheten stadsvilla’s. Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad om het stuk grond bewoonbaar te maken. De grond was nogal vervuild. Daar kwamen ze in 1992 achter. Het in 1905 opgerichte Neproma ging in 1979 failliet. De fabrieksgebouwen verdwenen in de jaren daarna.

Vlekkenwater

In die 74 jaar dat het bedrijf bestond, waren de poetsdoeken schoongemaakt met wat in oma’s tijd nog vlekkenwater heette. Oplosmiddel, zeggen we nu. Naast doekjes maakte Neproma ook bijvoorbeeld werkpakken schoon. Al dat spul werd jarenlang gewoon na gebruik gedumpt op de plek waar het werd gebruikt. Milieuregelgeving? Daar hadden ze nooit van gehoord.

Toen het terrein in 1992 een nieuwe bestemming kreeg, kwam een ernstige verontreiniging aan het licht. Volgens de site PBdoetmee bleek in 1992 de bodem tot 40 meter diep vervuild met gebruikt vlekkenwater. Omwonenden hadden last van hun gezondheid omdat ze bovenop chemisch afval leefden.

Giftig

In 1994 werd begonnen met het oppompen van de verontreiniging, die mogelijk giftige gassen veroorzaakte. Dat zou in totaal 8 jaar duren. In die periode werd ruim 20.000 kilo vervuiling opgepompt en afgevoerd.

Vanaf 2002 was de bodem veilig genoeg om te vullen met nieuwe grond. In 2007 kwam officieel de erkenning dat de ondergrond weer veilig genoeg was. Er zou vanaf toen geen gevaar meer zijn voor de volksgezondheid. Toch werd het grondwater nog in de gaten gehouden. In 2010 was ook dat definitief veilig.

Opgeruimd

Nu is blijkbaar alle rommel van vroeger opgeruimd en is het terrein bewoonbaar genoeg voor ‘stadsvilla’s’. Daarvoor moet wel het bestemmingsplan veranderen. Nu zit er nog een kantoorbestemming op het braakliggende stuk. “Ook kan gedacht worden aan de combinatie wonen en werken, dus woningen met een functie van kantoor of een andere commerciële functie”, verwachten de Arnhemse Heeren.

Eind dit jaar is volgens de projectontwikkelaar een definitief plan klaar. In de tweede helft van 2018 gaat de eerste schop in de grond. Een jaar later worden de eerste huizen opgeleverd op die plek. Tenminste, als alles gaat zoals de ‘heeren’ voor ogen hebben. Gezien de locatie en de voorlopige ontwerpplannen zullen het ongetwijfeld huizen in het hogere marktsegment zijn.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer René Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…