Connect with us
Korenkwartier proeft

Nieuws

Arnhem krijgt Audrey Hepburnplein

Het nieuwe Focus Filmtheater staat straks aan het Audrey Hepburnplein. Die naam is door burgemeester en wethouders gekozen. De gemeente organiseerde een prijsvraag voor een nieuwe naam van het plein. De wedstrijd leverde ruim 220 suggesties op, waarbij het Audrey Hepburnplein één van de namen was die vaker genoemd werd. Ook de naam Broerenplaats scoorde goed.

Het college van burgemeester en wethouders hakte vandaag de knoop door omdat zij de argumenten voor Audrey Hepburnplein passend vinden voor Arnhem én voor die plek. De inzenders van de naam Audrey Hepburnplein zijn geïnformeerd over de keuze. Zij krijgen onder andere een exemplaar van het straatnaambord op het moment dat dit gemonteerd wordt.

Audrey Hepburn

Het college vindt de naam passend omdat de van oorsprong Arnhemse Audrey Hepburn een wereldberoemde actrice was. Bovendien kwam zij namens UNICEF op voor kinderen in de hele wereld. Audrey volgde in de periode 1939 tot 1945 balletlessen bij de Arnhemse Muziekschool. Zij was een stijlcoon in de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw. Dat past dan weer mooi bij Arnhem als Modestad.

Foute ouders

Maar niet alleen positieve elementen zitten geplakt aan Audrey Hepburn. Zo was de moeder van Audrey Hepburn een bewonderaar van Hitler en het idee voor een nieuwe Duitsland. Ook de vader van Audrey Hepburn was lid van de Britsche fasitische organisatie ‘British Union of Fascists’. De moeder van Audrey Hepburn heeft ook gezorgd voor de eerste carrierestappen van de actrice. Door haar contacten kon Audrey Hepburn optreden in Musis Sacrum en de Schouwburg.

“Dit kon alleen als je goede contacten had met de Duitsers’, aldus de directeur Sarah Thurlings van het Airborne Museum. Die hebben in 2016 onderzoek gedaan naar de ouders van Audrey Hepburn. Audrey Hepburn deed overigens wel afstand van de visie van haar ouders.

Wat vinden ondernemers en anderen rond het plein van de nieuwe naam? En hebben ze last van de werkzaamheden? Floris van Loon van RTV Arnhem vroeg het ze.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Ook na ‘Bridge to Liberation Experience’ een drukke programma in de stad

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Op vrijdag 21 september vindt voor de tweede keer Theater Na de Brug plaats: een verdiepend programma na de officiële herdenking van de Slag om Arnhem en de Bridge to Liberation Experience. Het programma bestaat uit theater-, muziek- en filmvoorstellingen die verschillende aspecten van oorlog en vrede belichten en vindt plaats op meerdere plekken in Arnhem. Deelnemende locaties zijn Huis Oostpool, Rozet, Musis, Stadstheater, Theater aan de rijn en het nieuwe Focus Filmtheater. De entree bedraagt op alle locaties €5,- en is inclusief een consumptie. Tickets zijn aan de deur van de locaties en uiteraard online bij de theaters en gezelschappen te koop. Zie voor meer informatie

www.theaternadebrug.nl

Het idee voor Theater Na de Brug is geïnspireerd op Theater Na de Dam dat jaarlijks op 4
mei na de Dodenherdenking op de Dam in het hele land plaatsvindt. Theater Na de Brug
komt in nauwe samenwerking met de organisatie van Theater Na de Dam tot stand en heeft
de ambitie om elk jaar terug te keren. Afgelopen jaar was de eerste succesvolle editie van
het programma.

PROGRAMMA

HUIS OOSTPOOL
Politiek en Liefde.Herdenken – Eva van Manen (duur ca. 40 min) Pop, hiphop, theater en spoken word komen samen in deze verrassende voorstelling van Eva van Manen. Hoe verhoudt de les van de Tweede Wereldoorlog (“Dit nooit meer, nooit meer
oorlog”) zich tot het huidige politieke klimaat.

ROZET
Impact of War (duur ca. 45 min) Impact of War is een kledinglijn van de Arnhemse ontwerpster Mirte Engelhard, geïnspireerd op de verhalen van negen Arnhemmers die in 1944 zijn geëvacueerd en negen nieuwe Arnhemmers die onlangs zijn gevlucht. Enkele van deze evacués en nieuwe Arnhemmers komen wederom samen en vertellen in Rozet hun verhaal.

MUSIS
Hoe klinkt muziek in de oorlog? (duur ca. 30 min) Cellist Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth spelen werken van bekende Nederlandse componisten uit de Tweede Wereldoorlog. Componist Escher schreef over zijn werk dat het een ‘constructie van de geest’ is, ‘in een tijd dat ‘geest’ (als je zoiets nog zo noemen kunt) haast uitsluitend voor volkomen destructieve doeleinden wordt aangewend.’

STADSTHEATER
Oude mensen begrijpen niks van oorlog (9+) (duur ca. 45 min) “Ik ben elf. Ik zou kunnen zeggen: ik begrijp niks van oorlog. Ik zou ook kunnen zeggen: misschien begrijpen oude mensen niks van oorlog. Omdat ze niet meer weten hoe het is om onschuldig te zijn.” Aan de hand van een spel met een klassieke Griekse Tragedie gaan twee jonge acteurs op zoek naar hoe te ontsnappen aan de onafwendbaarheid van het lot.

THEATER AAN DE RIJN
My Father Held a Gun (duur ca. 70 min) Twee beste vrienden, een Iraniër en een Israëliër, delen in persoonlijke verhalen hun
ervaringen van het leven in het Midden-Oosten en hun leven in Amsterdam als immigranten.

FOCUS FILMTHEATER
Documentaire De Kist met voorfilm VERZET – Remco Campert (duur ca. 28 min) De Kist is een documentaire van Klaas van Eijkeren over een metalen kist die in 2016 in de gemeente Arnhem is opgegraven. Archeologen proberen de oorsprong van de kist te achterhalen, maar zij komen voor steeds meer raadsels te staan… Voorafgaand aan De Kist is de korte film VERZET – Remco Campert te zien, een filmische impressie van het gelijknamige gedicht.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

1100 extra tickets voor concert Helene Fischer

foto: Ticketmaster

Er zijn 1100 extra kaarten beschikbaar gemaakt voor het concert van de Duitse zangeres Helene Fischer in GelreDome. Waar nu eerst 26.000 tickets waren voor de show van 15 september zijn er nu extra vrij gekomen.

Doordat alles een vaste plek heeft gekregen bleek er nog ruimte te zijn van 1100 extra stoelen. Helene Fischer is populair in Duitsland en onder de LHBT gemeenschap in Nederland. Ze heeft meer dan 15 miljoen albums verkocht over de hele wereld.

De verkoop van de extra kaarten start vrijdag om 10.00 uur via Ticketmaster.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Voorbeschouwing return FC Basel

Vitesse speelt donderdag 18 augustus in Basel de return in het tweeluik vs FC Basel 1893. De inzet van het duel is een plek in de play-off ronde van de UEFA Europa League. In aanloop naar het duel sprak Vitesse TV met hoofdtrainer Leonid Slutskiy en verdediger Jake Clarke-Salter.


De Vitessenaren moeten, door een late treffer van Ricky van Wolfswinkel in het eerste duel vorige week, een 0-1 nederlaag zien weg te poetsen. Hoewel het team van Slutskiy op papier achter staat, is de Russische trainer positief gezind in aanloop naar de belangrijke wedstrijd: ‘’Het gaat geen makkelijke wedstrijd worden, maar de kansen zijn ongeveer gelijk. Het gaat er van af hangen welke van de twee teams de meeste kwaliteit kan leveren.’’

image

imageFitheid
Vitesse heeft, met de Europese wedstrijden meegerekend, een druk programma. Met het oog op de wedstrijd van donderdag is dit voor Slutskiy zowel een voordeel als een nadeel: ‘’We moeten gaan zien wat het met de fitheid van de spelers gaat doen. Aan de andere kant is het drukke programma voor ons een voordeel, aangezien de wedstrijden elkaar snel opvolgen en we daarom beter op elkaar ingespeeld raken.’’

imageDoelgericht
Voor verdediger Jake Clarke-Salter is het duidelijk wat er morgen moet gebeuren: ‘’We zijn hier met een duidelijk doel naar toegekomen. Zowel de sterke als zwakke kanten van de wedstrijd vorige week hebben we scherp geanalyseerd. Het wordt geen makkelijke opgave, maar we moeten uitgaan van onze eigen kwaliteiten en positief blijven, dan heb ik vertrouwen in een goed resultaat.’’

image

imageEr reizen in totaal 772 Vitessenaren af naar Basel. Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om naar Zwitserland af te reizen: het duel wordt donderdagavond live uitgezonden op FOX Sports.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair