Beginpagina Nieuws Rechter: treed op tegen gemeente om schending privacy

Rechter: treed op tegen gemeente om schending privacy

4 min leestijd
0
container

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet de gemeente Arnhem op de vingers tikken vanwege het huidige afvalsysteem. Dat vindt de rechtbank. Eerder had de privacywaakhond geoordeeld dat het systeem de privacy van Arnhemse burgers schendt. Maar ze willen er niet tegen optreden omdat de gemeente een nieuw inzamelingssysteem, de zogeheten diftar, invoert.

Sindsdien heeft de gemeenteraad echter besloten dat die invoering wordt uitgesteld. Daarom vindt de rechter dat de AP alsnog de privacywetgeving moet handhaven bij de gemeente. Een Arnhemse burger heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de privacywaakhond. Dezelfde man is naar de rechter gestapt toen de AP besloot niet op te treden.

Doelloos

Met het huidige systeem verzamelt de gemeente persoonsgegevens zonder dat dit een doel heeft. Dat is tegen de wet. Voor het diftar-systeem zijn de gegevens wel nodig. De gemeente moet kunnen bijhouden hoeveel afval iedereen weggooit, zodat ze weten hoeveel burgers moeten betalen. Daarom is persoonsregistratie dan wel legaal.

De gang van zaken rond de invoering van de diftar is nog te onzeker, vindt de rechter. Daarom kan de AP dit soort beslissingen niet nemen.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer René Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…