Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Afvalpas niet meer nodig bij ondergrondse containers

containers afval

Afvalcontainers in Arnhem kunnen vanaf nu weer open zonder afvalpas. Het College van B. en W. heeft dat besloten als reactie op eerdere verwijten van schending van privacy. Met het huidige systeem kan de gemeente de gegevens van de gebruiker bijhouden, zonder dat daar noodzaak toe is.

Dat is een schending van de privacy van de Arnhemse burger, zo oordeelde eerder de Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens. Een rechterlijke uitspraak heeft onlangs deze instelling opgelegd om dit te handhaven bij de gemeente. Als de gemeente het diftar-systeem invoert, waarbij de burger per zak betaalt, mogen ze de persoonsgegevens wel bijhouden.

Discussie

Dan is daar namelijk wel een noodzaak toe. De gemeente moet dan immers bijhouden wie welk bedrag moet betalen. Tot die tijd is er geen enkele mogelijkheid om adresgegevens aan storting te koppelen. Daarmee zegt het college de discussie over de privacy in relatie tot de afvalpas te willen doorbreken.

De maatregel is rigoureus, beseft verantwoordelijk wethouder Ine van Burgsteden. Volgens haar is het college al lang in gesprek met de leverancier van de software om het probleem op te lossen. Blijkbaar zonder resultaat. “Hoewel we tot op heden op geen enkele wijze gebruik maken van een koppeling van de afvalpas en de stortgegevens, vindt het college het niet langer gewenst om deze situatie te laten voortbestaan.”

Arbeidsintensief

Het ‘openzetten’ van de ondergrondse containers is een arbeidsintensieve klus, laat de gemeente weten. Elke container moet handmatig worden omgezet. Het gaat daarbij om ruim 1.000 exemplaren. Vanaf maandag zijn ze één voor één aan de beurt.

De verwachting is dat half augustus alle containers zijn opengezet. Op de container komt een sticker met daarop de melding dat de container geopend kan worden zonder pas. Hoe lang de containers zonder pas te openen zijn is nog niet bekend. Wel heeft het college de opdracht gegeven om een alternatief uit te werken voor een pas die wel privacy-proof is.

Afvalpas

Het openzetten van de ondergrondse containers betekent niet dat de afvalpas nu geen functie meer heeft, laat de gemeente weten. De pas blijft nodig wanneer inwoners een bezoek brengen aan een afvalbrengstation. Hier kunnen Arnhemmers onder meer hun grofvuil kwijt.

Arnhem gaat volgens de gemeente gewoon door met het invoeren voor omgekeerd inzamelen. Voor de inwoners die dit al doen, verandert er nauwelijks iets. Het belangrijkste dat anders wordt, is dat ze niet langer hun afvalpas nodig hebben bij het openen van een ondergrondse container voor restafval.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Verlenging opvanglocatie asielzoekers Vredenburg

Groningensingel 1225

De opvang voor asielzoekers in de wijk Vredenburg mag nog vijf jaar op die locatie blijven. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft dat besloten op verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Sinds februari 2013 is aan de Groningensingel 1225 een Proces Opvanglocatie (POL) gevestigd. In een POL worden asielzoekers opgevangen die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. De verblijfsduur op deze locatie is een paar weken, daarna verhuizen de asielzoekers naar een Azc.

Tevreden

De betrokken partijen zijn tevreden over het verloop van de opvang op de locatie in Arnhem-Zuid. Daarom vonden zij een verlenging op die plek wenselijk. De school voor asielkinderen op deze plek heeft maandag het predicaat ‘Excellent’ gekregen. Het wijkteam verzoekt wijkbewoners met vragen over de asiellocatie contact met hen op te nemen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Onderwijsinspectie bestempelt Arnhemse school voor asielzoekerskinderen als Excellent

school
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Het Eerste opvangonderwijs POL Arnhem is officieel uitgeroepen tot ‘Excellente School’. Deze school voor asielzoekerskinderen aan de Groningensingel heeft maandagochtend van burgemeester Ahmed Marcouch officieel dit predicaat uitgereikt gekregen.

Kwaliteit

De onderwijsinspectie beoordeelt scholen op hun kwaliteit. Een Excellente school is een school die op de een of andere manier uitblinkt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het onderwijs goed aansluit bij de situatie in de buurt, of omdat het onderwijsaanbod inspirerend, innovatief en motiverend is.

In Arnhem zijn de basisscholen Sint Margaretha en Mozaïek al als zodanig bestempeld. Het Eerste opvangonderwijs is overigens onderdeel van het Mozaïek.

Groei

Het aantal Excellente scholen is sinds de eerste uitreiking van het predicaat in 2012 fors gegroeid. Vandaag komen er in heel Nederland 16 scholen in het primair onderwijs, 31 scholen in het voortgezet onderwijs en 2 scholen in het speciaal onderwijs bij. Inmiddels mogen op dit moment bijna 250 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 83 scholen in het primair onderwijs, 141 in het voortgezet onderwijs en 24 in het speciaal onderwijs.

“De school ziet het als een uitdaging om haar onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daarmee levert ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs. In elk geval is de onderwijskwaliteit op een Excellente school altijd dik in orde”, aldus de inspectie.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Ruimere openingstijden winkels op zondagen’

sonsbeeksingel winkel
Foto: Pim van 't End (CC)

Winkeliers moeten zelf hun openingstijden kunnen bepalen tussen 6 uur ‘s ochtends en 10 uur ‘s avonds op zon- en feestdagen. Dat vinden Arnhem Centraal, D66 en VVD in de Arnhemse gemeenteraad. Op doordeweekse dagen hebben winkeleigenaars deze vrijheid al.

D66 vindt dat dit onderscheid moet komen te vervallen.Nu zijn op koopzondagen de winkels tussen 12 en 5 open. Voor onder meer bouwmarkten en supermarkten gelden weer andere tijden.

Last

De partijen erkennen dat de ruime openingstijden voor kleine ondernemers een last kan zijn. Volgens hen staat daar tegenover dat het de economie een stimulans geeft. Binnenkort behandelt de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de partijen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair