Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Afvalpas niet meer nodig bij ondergrondse containers

containers afval

Afvalcontainers in Arnhem kunnen vanaf nu weer open zonder afvalpas. Het College van B. en W. heeft dat besloten als reactie op eerdere verwijten van schending van privacy. Met het huidige systeem kan de gemeente de gegevens van de gebruiker bijhouden, zonder dat daar noodzaak toe is.

Dat is een schending van de privacy van de Arnhemse burger, zo oordeelde eerder de Autoriteit Bescherming Persoonsgegevens. Een rechterlijke uitspraak heeft onlangs deze instelling opgelegd om dit te handhaven bij de gemeente. Als de gemeente het diftar-systeem invoert, waarbij de burger per zak betaalt, mogen ze de persoonsgegevens wel bijhouden.

Discussie

Dan is daar namelijk wel een noodzaak toe. De gemeente moet dan immers bijhouden wie welk bedrag moet betalen. Tot die tijd is er geen enkele mogelijkheid om adresgegevens aan storting te koppelen. Daarmee zegt het college de discussie over de privacy in relatie tot de afvalpas te willen doorbreken.

De maatregel is rigoureus, beseft verantwoordelijk wethouder Ine van Burgsteden. Volgens haar is het college al lang in gesprek met de leverancier van de software om het probleem op te lossen. Blijkbaar zonder resultaat. “Hoewel we tot op heden op geen enkele wijze gebruik maken van een koppeling van de afvalpas en de stortgegevens, vindt het college het niet langer gewenst om deze situatie te laten voortbestaan.”

Arbeidsintensief

Het ‘openzetten’ van de ondergrondse containers is een arbeidsintensieve klus, laat de gemeente weten. Elke container moet handmatig worden omgezet. Het gaat daarbij om ruim 1.000 exemplaren. Vanaf maandag zijn ze één voor één aan de beurt.

De verwachting is dat half augustus alle containers zijn opengezet. Op de container komt een sticker met daarop de melding dat de container geopend kan worden zonder pas. Hoe lang de containers zonder pas te openen zijn is nog niet bekend. Wel heeft het college de opdracht gegeven om een alternatief uit te werken voor een pas die wel privacy-proof is.

Afvalpas

Het openzetten van de ondergrondse containers betekent niet dat de afvalpas nu geen functie meer heeft, laat de gemeente weten. De pas blijft nodig wanneer inwoners een bezoek brengen aan een afvalbrengstation. Hier kunnen Arnhemmers onder meer hun grofvuil kwijt.

Arnhem gaat volgens de gemeente gewoon door met het invoeren voor omgekeerd inzamelen. Voor de inwoners die dit al doen, verandert er nauwelijks iets. Het belangrijkste dat anders wordt, is dat ze niet langer hun afvalpas nodig hebben bij het openen van een ondergrondse container voor restafval.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair