Beginpagina Nieuws Geboorte neushoorntje te volgen via webcam

Geboorte neushoorntje te volgen via webcam

4 min leestijd
0
neushoorn Izala

Nu is er nog niet zo veel te zien op de nieuwe webcam van Burgers’ Zoo: een grotendeels leeg hok waar af en toe breedlipneushoorn Izala het beeld binnen komt sjokken. Maar hier komt binnenkort waarschijnlijk wel verandering in. Binnen twee weken verwachten ze in het dierenpark de geboorte van een baby-neushoorntje. Izala is namelijk drachtig.

Precies met deze hoop en verwachtingen kwam het jonge vrouwtje Izala op 5 november 2013 vanuit de Zweedse dierentuin van Kolmarden naar Arnhem, meldt het dierenpark. Al vrij snel bleek het twee ton wegende dier drachtig te zijn, maar helaas kwam haar eerste jong op 25 januari 2016 levenloos ter wereld.

Echo

Het komt volgens de zoo vaker voor bij breedlipneushoorns dat de eerste dracht niet succesvol verloopt, omdat het geboortekanaal dan nog niet voldoende is verwijd en het dier ook nog geen ervaring heeft. De draagtijd van breedlipneushoorns bedraagt zestien tot achttien maanden. Vanwege de van nature grote omvang van de dikhuiden is het zonder hulp van een inwendige echo moeilijk te voorspellen wanneer een geboorte precies plaatsvindt.

De hoop is dat er een gezond, jong kalf geboren gaat worden. Rizala maakt deel uit van een fokprogramma van samenwerkende dierentuinen door heel Europa. In de afgelopen 17 jaar werden zeven neushoorns in Burgers’ Zoo geboren, waaronder dus één doodgeboren jong. Gemiddeld worden in alle Europese dierentuinen samen jaarlijks circa twaalf breedlipneushoorns geboren.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…