Beginpagina Nieuws ‘Gemeenten moeten meer Wajongers aan het werk helpen’

‘Gemeenten moeten meer Wajongers aan het werk helpen’

5 min leestijd
1
werkende vrouw

Arnhem en omliggende gemeentes moeten meer Wajongers aan het werk helpen. Werkgeversservicepunt (WSP) Midden-Gelderland stelt in zijn jaarverslag vast dat er uit die groep jongeren meer werknemers uitstromen dan instromen. “Ons aandeel in baanafspraken ligt boven de taakstelling, maar het aandeel van kandidaten vanuit de gemeenten ligt (fors) achter”, luidt een van de conclusies.

Over het algemeen ligt het WSP op koers, stelt het rapport. De instelling moet werkzoekenden aan betaald werk helpen. Hierbij is extra aandacht voor arbeidsgehandicapten en langdurig werklozen. Werkgevers moeten arbeidsplaatsen creëren voor deze groepen. Gemeentes en onder meer het UWV moeten helpen die op te vullen.

Voorbeeld

Gemeentes en andere partijen in de regio hebben bestanden met werkzoekenden. Die kunnen ze aanbieden aan het WSP. Het UWV en de regionale sociale dienst in De Liemers leveren ruimschoots voldoende kandidaten aan, is in het rapport te lezen. “Dus zowel UWV als De Liemers kunnen dienen als voorbeeld voor de collega’s elders in de regio.”

WSP Midden-Gelderland heeft voor 2017 de doelstelling om 1.327 kandidaten van gemeenten en UWV aan een baan. Halverwege het jaar staat de teller nu op 711 matches. Daarvan komen er 292 uit de gemeente Arnhem.

Specialisten

Bij het WSP werken specialisten met kennis van de (regionale) arbeidsmarkt. Door veelvuldig contact met bedrijven, overheden en andere betrokken partijen weten de medewerkers wat er in de regio speelt. “Met die kennis kan een goede match gemaakt worden tussen de vraag van werkgever en het aanbod van werkzoekenden van UWV en de regiogemeenten.”

De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werk voorziening (Wsw) en een groot deel van de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). Het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland biedt ondersteuning aan werknemers en ontzorgt daarbij werkgevers.  Onderdeel van de Participatiewet is de Wet Banenafspraak. Het doel van de banenafspraak is om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te krijgen.

Werksessie

Het Werkgeversservicepunt Midden-Gelderland is een gezamenlijk initiatief van de gemeenten Arnhem, Lingewaard, Doesburg, Duiven, Overbetuwe, Rheden, Rijnwaarden, Rozendaal,
Westervoort, Zevenaar, UWV en Presikhaaf Bedrijven. Na de zomervakantie organiseert het WSP in ieder geval een werksessie met (klant)managers van de gemeenten in Midden-Gelderland om dat te bespreken.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…