Beginpagina Blog Droefenis in Burgemeesterswijk om monumentale kastanje

Droefenis in Burgemeesterswijk om monumentale kastanje

5 min leestijd
0
paardenkastanje

Droefenis in de Burgemeesterswijk. Aan de Van Eckstraat moet een kastanje verdwijnen. Nu gaan er vaker bomen weg, maar deze heeft een bijzondere plek in de harten van veel buurtbewoners.

De paardenkastanje werd geplant in de negentiende eeuw. Dat de monumentale witte paardenkastanje aan het begin van de Van Eckstraat er niet best aan toe was, was volgens de wijkwebsite al vele wijkbewoners al opgevallen. De boom had nog maar weinig blad en tooide zich in de zomer al in herfstkleuren.

Gevaar

Een inspectie wees vorige week uit dat de boom direct gevaar oplevert en moet worden gekapt. Anders is er een kans dat een storm hem velt of er takken afbreken. Donderdag gaat waarschijnlijk de bijl er in, al dan niet letterlijk.

De kastanje is een van de oudste en meest monumentale bomen in de Burgemeesterswijk. Hij is volgens de wijksite geplant voor 1900. In dat jaar begon de gemeente Arnhem met de registratie van bomen in de openbare ruimte. De boom is ouder dan de wijk.

paardenkastanje
De kastanje (rechts) in zijn jonge jaren. [bron: BwArnhem.nl]

Langzame dood

De vitaliteit van de kastanje nam de laatste jaren sterk af doordat hij leed aan de zogeheten kastanjebloedingsziekte. Daardoor sterft de bast af en gaat de boom langzaam dood. Ook was de paardenkastanje aangetast door zwammen.

Daarnaast heeft de bliksem de boom een keer getroffen en heeft de kastanje in brand gestaan. Buurtbewoners wilden eigenlijk nog een afscheidingsceremonie houden. Maar er is geen tijd meer voor om die te organiseren. De boom moet om veiligheidsredenen zo snel mogelijk weg.

Hergebruik

Ook ideeën om het hout te hergebruiken voor een bankje in de straat zijn niet meer haalbaar. Het hout is daarvoor te veel aangetast door bacteriën en schimmel. De Burgemeesterswijk raakt zo abrupt een beeldbepalende boom kwijt.

Binnenkort is er een buurtfeest. Een medewerker van de gemeente zal de buurtbewoners dan opties laten zien wat er met de plek van de kastanje moet gebeuren. Buurtbewoners mogen daar dan uit kiezen.

Hoe leefde de boom in de wijk? Buurtbewoners vertellen.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…