Connect with us
Arnhem Centrum

Blog

Gesprekken op Arnhems terras mede inspiratie bundel politiek en cultuur

Sid Lukkassen aan het werk.

In hoeverre beïnvloeden politiek en cultuur elkaar? Sid Lukkassen uit Duiven heeft daar een bundel over geschreven. Daarin komt Arnhem nogal eens voor. Een succesvolle crowdfunding-actie heeft het boek mogelijk gemaakt.

Lukkassen heeft zaterdag 5 augustus 100 procent van het bedrag gehaald voor zijn crowdfundingproject. Dat was 28 dagen voor de deadline. Het is een artikelenserie en een bundel over cultuur en politiek, waar Arnhem ook in voor komt.

Lukkassen (30) is sinds 2010 raadslid voor de VVD in Duiven, hij geeft cursussen bij het Humanistisch Verbond en was docent voor de Radboud Universiteit. Hij publiceert sinds zijn studie filosofische artikelen en schrijft de laatste jaren voor diverse media. Nadat hij heeft gewerkt in het Europarlement en de Tweede Kamer is hij gepromoveerd op 4 april 2017  met zijn proefschrift De Representatieve Democratie en Condities van Communicatie.

Voor de kunst

Op 17 juli begon hij het crowdfundingproject op ‘Voor de kunst’ om een artikelenserie te schrijven en deze te bundelen onder de titel Cultuur & Politiek. Hierin bespreekt Lukkassen hoe cultuur invloed heeft op politiek en hoe politiek de cultuur beïnvloedt. Er zijn al een aantal artikelen gepubliceerd waarin Arnhem wordt genoemd:

Een ander voorbeeld is de tekstschrijfster die overbodig gemaakt wordt door een zoekmachine optimalisatie tool. Hiervoor bestaat een gesubsidieerde startup in Arnhem.

Een grote gemeente had verzocht om foto’s van een evenement. Nadien vroeg de fotograaf om een loon en werd afgewimpeld door de gemeente: ‘We dachten dat je dit wel gratis zou doen – goed voor je CV. Even goede vrienden verder’.

De gemeente Arnhem faciliteerde een festival met de Grijze Wolven.

Omdat Lukkassen in de omgeving woont en hierdoor vaak in Arnhem aanwezig is, is het volgens hem niet vreemd dat Arnhem regelmatig als subthema voorkomt. Zowel het artikel over innovatie als over het revolutionaire onbehagen zijn geïnspireerd door gesprekken op een terras in Arnhem.

Succesvol

Het succes van het crowdfunding-project is volgens Lukkassen te verklaren doordat hij ‘diep filosofische onderwerpen heeft gepopulariseerd met de actualiteit’. Ook werd dit project gepromoot door diverse prominente figuren in de media zoals Arend Jan Boekestijn, Chris Aalberts, Derk Jan Eppink en Thierry Baudet. De redenen om te doneren lopen uiteen van het willen steunen van een kritisch tegengeluid tot het belichten van onderwerpen die nauwelijks aandacht krijgen.

Doneren is nog steeds mogelijk om de bundel te ontvangen en desgewenst vereeuwigd te worden met een naamsvermelding. Hoe meer er wordt opgehaald, hoe meer tijd er is om de artikelen uit te diepen en hoe meer geproduceerd kan worden.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Blog

‘Nieuwe provinciehuis prachtige toevoeging aan de stad’

Gelders Huis

Het Gelders Huis, zoals het provinciehuis nu heet, heeft een stevige opknapbeurt ondergaan. Dat is zeker niet onopgemerkt gebleven. Architectenorganisatie BNA heeft het bouwwerk uitgeroepen tot het beste gebouw van het jaar.

Iemand die het daar zeker wel mee eens is, is Bob Roelofs. Hij is ‘vaste bewoner’ van het monumentale pand aan de Arnhemse Markt. Hij roemt de combinatie van het monumentale deel uit de jaren 50 en de recente nieuwbouw. “Het is echt een verbinding tussen de Markt en de Rijn”, zegt de griffier van de Provinciale Staten. “Een prachtige toevoeging aan de stad.”

Bevoorrecht

Roelofs voelt zich bevoorrecht om in het pand te mogen werken. “Het was al een mooi gebouw. Maar wat er aan toegevoegd is, is helemaal ’21e-eeuws-proof’. Je kunt in open plekken flexibel werken, al is het soms passen en meten.”

Het Gelders Huis in Arnhem is vorige week uitgeroepen tot BNA Beste Gebouw van het Jaar 2018. Het door Team V Architectuur ontworpen provinciehuis van Gelderland ontving de prijs van de vakjury. In deze landelijke competitie was het niet het enige bouwwerk in Arnhem dat was genomineerd. Ook het vernieuwde Musis Sacrum was de jury opgevallen.

Oud en nieuw

Ook dat pand is een combinatie van nieuwbouw en een monumentaal bouwwerk. Dat is wel eerste geworden in de categorie Identiteit en Icoonwaarde. Daarnaast ontving de theaterzaal de Heuvelinkprijs, een lokale architectuurprijs.

Roelofs blijft evengoed lyrisch over het Gelders Huis. Wat hij het mooiste vindt aan het gebouw? “Het nieuwe dak. Dat maakt het pas echt af.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

‘Vergeet Arnhem, ga naar Enschede’ laat gemeente koud

centrum Enschede
Het altijd gezellige centrum van Enschede. Arnhem is niet bang voor de concurrentie van deze stad. - Foto: Microtoerisme (CC)

Winterswijkers moeten niet meer winkelen in Arnhem, maar in Enschede. Met die boodschap hebben promoteams uit de Twentse stad afgelopen weekeinde Winterswijk overspoeld. Dankzij een verbreding van de N18 tussen de Achterhoekse plaats en Enschede is de verbinding tussen die twee sneller dan ooit.

Tijd om een promotiebureau in te schakelen, dachten ze daar in Twente. De stad profileert zich in meerdere steden op deze manier, ook in Duitsland. Maar bij de ‘Wenterswiekers’ zijn de olijke jongens en meiden van het promoteam in het verkeerde keelgat geschoten. “Zo gaan we niet met elkaar om”, mopperen de burgemeester en de ondernemersvereniging.

Geen tegenactie

Promotie ten koste van Arnhem? Op het stadhuis hier lijkt niemand warm of koud te worden van de actie van Enschede. Van een tegenactie of iets dergelijks is geen sprake. “Wij streven ernaar om de beste binnenstad te worden. Wij concentreren ons op dat soort zaken”, vertelt een woordvoerder van de gemeente.

Dus Enschede gaat zijn gang maar? “Laat ik het zo zeggen: wij gaan hier in Arnhem gewoon van onze eigen kracht uit”, zegt de gemeentewoordvoerder.

Marktwerking

De bedenkers van de actie, stichting Enschede Promotie, vinden hoe dan ook niet dat ze over de schreef zijn gegaan.Dat zegt directeur Marieke ter Bruggen tegen de krant Tubantia. “Het is nooit leuk als er campagne wordt gevoerd in een andere stad. Maar het is wel het spel van marktwerking.”

Er komen nog meer van dit soort promo-acties in de Achterhoek. Waar? Dat wil het bedrijf nog niet zeggen.

Meer nieuws?


 

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Bijzondere daklozenopvang bestaat één jaar

Het Droombankje bestaat deze week één jaar. De Arnhemse Angelique van den Berg richtte dit bijzondere’ ‘thuislozenhuis’ op voor daklozen die tussen wal en schip belanden. Er blijkt vraag naar te zijn; zij wil het droombankje uitbreiden.

Iedereen kan op straat terecht komen, vertelde Van den Berg vorig jaar aan ons. “Zo ken ik een verhaal van een miljonair met een bloeiende zaak, die na een depressie alles verloren heeft. Die kwam bij het Leger des Heils terecht.”

Grijs gebied

En er is helemaal niets mis met de zorg die dat soort instellingen bieden, benadrukt ze. “Maar mensen die verder geen psychiatrische problemen of verslaving hebben, voelen zich vaak niet thuis tussen diegenen die dat wel hebben”, vertelt ze. “Ook anderen, die van hun verslaving af zijn gekomen, komen ze in dat grijze gebied terecht.”

Juist voor dit grijze gebied is Het Droombankje bedoeld. Het thuislozenhuis biedt dan ook geen verslavingszorg of iets dergelijks. “Wij zijn twaalf uur per dag aanwezig. ’s Nachts slapen we gewoon thuis. Alleen voor uiterste noodgevallen zijn we dan bereikbaar.”

Hoe gaat het na een jaar met Het Droombankje? RTV Arnhem nam een kijkje.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair