Beginpagina Nieuws Arnhemse die blind is, vraagt om hulp

Arnhemse die blind is, vraagt om hulp

4 min leestijd
1
Audiodescriptie

“Als Arnhemse en lid van het promo-team voor meer audiodescriptie, wil ik graag aandacht vragen voor dit onderwerp én aandacht voor onze petitie’, schrijft Marjolein van den Broek. Ze is vanaf haar geboorte slechtziend en ruim twee jaar geleden is ze volledig blind geworden. Ze vraagt aandacht voor audiodescriptie: een techniek waarbij een stem beschrijft wat er in de pauzes tussen de dialogen gebeurt.

Gezichtsuitdrukkingen, plaatsbepaling en ontwikkelingen in de verhaallijn bijvoorbeeld. “Dankzij dit hulpmiddel hoef ik en met mij alle andere blinde en slechtziende mensen nu niets meer te missen van Nederlandse films en tv-programma’s.” In Nederland is het wettelijk verplicht televisieprogramma’s te voorzien van ondertiteling.

Actie

Daarom is de Vereniging Bartiméus Sonneheerdt een actie gestart om een prestatieafspraak voor televisiezenders te bepleiten: tenminste 20% van hun programma-aanbod van audiodescriptie te voorzien. Uiteindelijk willen ze dat dit structureel wordt aangeboden op televisie. De Vereniging Bartiméus Sonneheerdt heeft een app ‘Earcatch’ gerealiseerd die audiodescriptie technisch mogelijk maakt. Nu moeten de makers en producenten nog voor de stemopnames zorgen.

Meer weten of de petitie tekenen? Dat kan via de website ikwilaudiodescriptie.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Martien Louwers opnieuw lijsttrekker PvdA Arnhem

De leden van de PvdA in Arnhem hebben fractievoorzitter Martien Louwers gekozen tot lijstt…