Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Aantrekken huizenmarkt steeds meer merkbaar in Arnhem

rijtjeshuizen in Malburgen

De stijging van de huizenprijzen in Nederland breidt zich als een olievlek uit en wordt nu ook voelbaar in de regio Arnhem. Dat is af te leiden uit een onderzoek van vastgoedbureau Calcasa. In Arnhem schommelt de prijsstijging in het tweede kwartaal van 2017 tussen de 6 en de 8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

In sommige omliggende gemeenten, zoals Renkum of Huissen, stijgen de prijzen nog sneller. Daar worden huizen tussen de 8 en 10 procent meer waard. De regio sluit zich hiermee aan bij een landelijke trend. In heel Gelderland is de stijgin 6,9 procent.

Boven de vraagprijs

Calcasa stelt vast dat huizenkopers nu vaak boven de vraagprijs bieden als ze een huis zoeken. “In het tweede kwartaal van 2017 wordt 28 procent van de transacties voor of boven de vraagprijs verkocht. Voor de kredietcrisis, tijdens de vorige piek rond 2007-2008, lag dit aandeel met 9 procent een stuk lager.”

Het bedrijf noemt zich ‘een onafhankelijk technologiebedrijf gespecialiseerd in de geautomatiseerde waardering en de statistische analyse van onroerend goed’. Het waarschuwt voor een oververhitting van de woningmarkt. De vraag blijft stijgen, maar daar staat een dalend aanbod tegenover.

Westervoort goedkoop, Rozendaal duur

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de betaalbaarheid van de woningen. In de regio Arnhem is het het goedkoopst om in Zevenaar, Doesburg of Westervoort te wonen. Daar zijn huizenbezitters minder dan 13 procent van hun inkomen kwijt aan woonlasten. Bewoners van Rozendaal zijn zo’n 20 procent van hun inkomen kwijt aan wonen.

 

Reacties

Reacties

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Goudvissen horen niet in Jansbeek’

goudvis

Er mogen geen goudvissen in de St. Jansbeek rondzwemmen. Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om maatregelen te nemen tegen de man die vorige week elf goudvissen in de Sint Jansbeek uitzette.

Deze exotische vissen vormen volgens het platform een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. Deze vis zou daardoor kunnen uitsterven.

Leven

De man die de vissen in de Sint Jansbeek uitzette gaf aan dat hij met dit initiatief meer ‘leven wilde geven aan de beek’. Wel wilde de man anoniem blijven, omdat hij bang was dat hij op een later tijdstip de vissen weer terug zou moeten vangen.

In Veenendaal, bij een soortgelijk initiatief, werd de uitzetter wel gesommeerd dat te doen. Het ziet ernaar uit dat dat hier in Arnhem ook gaat gebeuren. De Arnhemmer heeft met zijn actie namelijk het uitzetverbod overtreden, dat opgenomen is in de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Arnhem en anderen zijn niet blij met het uitzetten van de goudvissen in de beek. Wilfred Reinhold legt uit waarom. Maar kun je die vissen er nog wel uit krijgen?

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair