Connect with us
he kom aan

Nieuws

Zweefvliegers Terlet zorgen over nieuwe vliegroutes vliegveld Lelystad

De toekomstige vliegroutes van en naar Lelystad Airport, maar ook de voorgestelde alternatieve vliegroutes beperken de zweefvliegers op  vliegveld Terlet. Terlet is de thuisbasis van zo’n 700 zweefvliegers die niet alleen bij hun vliegveld vliegen maar ook lange afstandsvluchten maken. Bijvoorbeeld richting Utrecht, Groningen, Enschede, Venlo en het roergebied in Duitsland. Een dergelijke afstandsvlucht duurt zo’n 4 uur met een gemiddelde afstand van 300km. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen met een vluchtduur tot wel 10 uur en een afstand van 1.000km.

Rondje rond de kerk
Als de vliegroutes van Lelystad doorgaan op de manier waarop ze nu zijn voorgesteld zal dit sterk beperkt worden en zijn de Terlet vliegers veroordeeld tot een ‘rondje rond de kerk’. “U moet zich voorstellen: alle mensen met een zeilboot gaan niet alleen naar hun boot in de haven van Medemblik om in de haven te varen, die willen het IJselmeer op”, aldus Ronald Termaat, Directeur van de Koninlijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) en actief zweefvlieger op Terlet.

Al eerder uitgeweken
Op Terlet huisvesten zich veel zweefvliegclubs die hun oorsprong hadden in het Westen van Nederland. Door de alsmaar uitbreidende luchtruimtestructuur en het sluiten van vliegvelden kunnen ze daar niet meer vliegen. Zo is de Zuid Hollandse Vlieg Club (ZHVC), die vroeger op vliegveld Valkenburg vloog, uitgeweken naar Terlet. Hetzelfde geldt voor vliegers van de Delfse Studenten Aero Club (DSA) die vroeger op Vliegveld Ypenburg vloog. Het rijtje is eindeloos, de Eerste Zaanse Zweefvlieg Club (EZZC), Zweefvliegclub Ameland (ZCA), de Zweefvliegclub Rotterdam (ZCR), enzovoorts. De geforceerde beweging om de zweefvliegsport uit het westen van Nederland naar het oosten te brengen is al decenia aan de gang, en nu wordt deze sport ook in het oosten verder beperkt. “Van de mensen die vanaf Terlet hun hobby uitoefenen komt meer dan de helft uit het westen met minimaal een uur reistijd”, stelt Maarten Baltussen, Voorzitter van de Stichting Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet (SNZT).

Opleiding
Baltussen stelt dat de sociale en maatschappelijke functie van Terlet niet moet worden vergeten. “Wij leiden de jeugd vanaf 14 jaar op die vaak op die leeftijd ook hun eerste solo start maken. Ongeveer 40% van deze jongeren vindt later een baan in de professionele vliegerij bij Luchtvaartmaatschappijen. Het is niet voor niets dat EPST, een professionele vliegopleiding, de iFly regeling heeft waarmee jongeren goedkoper kunnen leren zweefvliegen. Afgelopen mei was de KLM Luchtvaartschool de sponsor van de NK Zweefvliegen.
Luchtvaartmaatschappijen en vliegscholen erkennen deze opleidings- en sociale functie van Terlet.” “De zweefvliegers van Terlet staan wereldwijd op de eerste plaats in de OnLine Competition Gliding” stelt Baltussen en vervolgt, “Terlet heeft een vloot van circa 150 zweefvliegtuigen en tot nu toe is dit jaar meer dan 300.000km tijdens afstandsvluchten gevlogen”. “Met de nieuwe vliegroutes van en naar Lelystad Airport is dit, door hoogtebeperkingen als resultaat van die vliegroutes rondom Terlet, nauwelijks meer mogelijk”. Ook de eerder genoemde Nationale Kampioenschappen zweefvliegen, zoals die dit jaar wederom op Terlet zijn gehouden, zullen ernstig worden gehinderd.

Grote investeringen
“Het ministerie van I&M heeft als enige land in Europa voor zweefvliegtuigen het gebruik van de transponder verplicht gesteld. Hierdoor zijn de zweefvliegers in Nederland geconfronteerd met een investering van ca 1,5 miljoen euro. Deze investering zou zich terug moeten vertalen in een blijvend vrij gebruik van het luchtruim, samen met andere luchtruimgebruikers”, aldus Baltussen. Zeer veel zweefvliegers zijn werkzaam als bijvoorbeeld piloot bij de grote luchtvaartmaatschappijen. Allen zeggen dat het luchtruim om Lelystadverkeer te accommoderen beschikbaar is in het de bestaande geclaimde luchtruim door Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) en Commando Luchtstrijdkrachten (CLSK). Er is geen technische reden om luchtruim weg te nemen van de andere luchtruimgebruikers. Op politiek niveau worden de belangen van de zweefvliegers vertegenwoordigd door de KNVvL. De problematiek van vliegveld Teuge, en met name de parachutisten, is bekend. De route midden over het vliegveld betekent het einde van de parachutespring activiteiten. De problemen voor Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet zijn van gelijke orde. Als er niet meer fatsoenlijke afstandsvluchten gemaakt kunnen worden betekent dat een verdere marginering van de zweefvliegactiviteiten in Nederland, en van ons Nationaal Zweefvliegcentrum in het bijzonder.

Terlet belangrijk voor de regio
“Terlet draait 100% op vrijwilligers” zegt Baltussen en vervolgt: “dat maakt het vliegen op Terlet aantrekkelijk van jong tot oud, onafhankelijk van het sociale niveau. Doordat de zweefvliegclubs alleen vrijwilligers hebben worden de kosten laag gehouden en is er een grote betrokkenheid. Het Nationaal zweefvliegcentrum Terlet heeft dan ook een belangrijke sociale functie voor een groep van meer dan 700 zweefvliegers”.“Daarnaast levert Terlet een bijzondere recreatieve functie voor de Provincie Gelderland, met duizenden bezoekers per jaar”. “Terlet dient behouden te worden”.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Radio de Vette Ketting Kerstshow voor Arnhemse kinderen in armoede

In Arnhem leeft één op de acht kinderen in armoede. Deze ongeveer 3.000 kinderen kunnen door het beperkte budget van hun ouders niet op vakantie of kunnen geen verjaardag vieren. Ze worden ondersteund door diverse organisaties zoals Ome Joop’s Tour en Speelstoet.

Zaterdag 16 december om 18.00 klinkt op het Jansplein het startschot voorde Radio De Vette Ketting Kerstshow, een 24 uur durende radiomarathon.De radiouitzending staat in het teken van het ophalen van donaties voor de 68e editie van Ome Joop’s Tour in 2018. De radio-uitzending zal te beluisteren zijn via RTV Arnhem.

De uitzending duurt van zaterdag 18.00 uur tot zondag 18.00 uur. RTV Arnhem is onder meer te beluisteren op 105.9 FM. Ook is het te horen via onze site. Luister live! Belangstellenden kunnen langskomen op het Jansplein. Ook is er de mogelijkheid spoelgoed te doneren voor speelgoedbank De Speelstoet.

Radio de vette ketting kerstshow | Geld inzamelen | Doneeractie.nl
https://www.doneeractie.nl/radio-de-vette-ketting-ke…/-15590

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Grootste Kerstmarkt van het oosten zondag in Arnhem centrum

kerstmarkt

Op 17 december keert het gezelligste Kerstmarkt weer terug! Tijdens de Kerstmarkt pakken de winkeliers groots uit en is er voor iedere kerstliefhebber wat wils. Zo kunnen shopliefhebbers van 12:00 uur tot 18:00 volop struinen door de winkelstraten gevuld met kerstkramen vol met prachtige aanbiedingen. Ook aan de jongste bezoekers is gedacht! Zij kunnen een rondje schaatsen op de ijsbaan op de Jansplaats of Rudolph het rendier aaien bij de levende kerststal op het Brouwersplein. De kerstsfeer zit er goed in met livemuziek en vrolijke kerstacts op verschillende hoeken van de winkelstraten. Warm jezelf op met een chocolademelk bij de vele horecagelegenheden die Arnhem rijk is of tref elkaar aan het einde van de dag een glühwein en een hapje in de stad waar de kerstlampjes nog volop branden.

Muziek voor het goede doel
Op de Jansplaats zal vanaf zaterdag 16 december 18:00 een 24 uurs marathon worden gehouden voor kinderen die in armoede leven in Arnhem. Tijdens radio de Vette Ketting kunnen mensen muziek aanvragen voor speelgoed voor Speelstout of geld voor Ome Joop’s Tour. De finale zal zondag 17 december zijn rond 18:00. Dan maakt wethouder Gerrie Elfrink bekend welk bedrag binnengehaald is.

Levende kerststal
Er is in het Musiskwartier een levende kerststal. Breng een bezoek aan een hoop leuke beesten en natuurlijk de bijbelse figuren.

250 kraampjes
De Grootste Kerstmarkt van het Oosten is verspreid door het centrum van Arnhem en in samenwerking met de ondernemers van het Brouwersplein, de Koningstraat, de 7straatjes, de Bakkerstraat, het Rozet Kwartier, korte straat, de Jansplaats, het Jansplein, de Weverstraat, Wezenstraat en Bovenbeekstraat. Verspreid staan er zo’n 250 kraampjes door de hele binnenstad.

Kerstliedjes
Tussen 12:00 – 19:00 zullen de dames van Bubbels en Boa’s diverse kerstliedjes zingen in het Musiskwartier, Jansplein en Koningsstraat. Tussen 18:00 – 19:00 zullen de dames kerstliedjes zingen op de Korenmarkt en om 20:00 zullen ze een afterpartij geven bij Radio de Vette Ketting op het Jansplein.

Schaatsen
Vanaf 10:00 tot 22:00 kun je schaatsen op Jansplaats. Voor 5 euro kun je op glas ijs begeven inclusief  schaatsen.

Schminken
In de korte straat kunnen kinderen zich laten schminken in kerstsferen. Daarnaast is er een hoop gezelligheid en er zijn leuke kraampjes te vinden.

Kerstkoren
In de weverstraat zullen er diverse kerstkoren te zien en horen zijn. 

Rozet
Tijdens de grootste kerstmarkt van het Oosten vind je bij Rozet de mooiste kunst. Kom langs en vind de mooiste kerstkadootjes en maak je eigen lampion! Vanaf 18:00 zal er een lampionenoptocht naar de Jansplein vertrekken.

Kortom, genoeg te beleven en te doen dit jaar tijdens de grootste Kerstmarkt van het jaar.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Verdient de Kerstman geen eigen intocht in Arnhem?

Foto: Pixabay (CC0)

In vele Amerikaanse en tegenwoordig ook Nederlandse steden zoals Noordwijk, Rotterdam en Maastricht heeft de Kerstman een eigen intocht. Waar Sinterklaas met een stoomboot Nederland bezoekt, zo werd de Kerstman met een oude stoomtrein vanuit Lapland naar Maastricht gebracht. Daar stapte hij over in zijn slee naar zijn een eigen kerstwoning midden in het centrum. De week erna kunnen mensen een bezoek brengen aan de Kerstman en daarmee bijvoorbeeld op de foto. Maar verdient de Kerstman niet net zoals Sinterklaas een eigen feestelijke intocht? In vele steden komt de Kerstman op 7 december aan in de avonduur.

Meet & Greet

In Arnhem komt de Kerstman heel stilletjes aan. Zo zal de Kerstman op verschillende plekken te zien zijn in de stad. Zo ook in de binnenstad van Arnhem waar de Kerstman bijvoorbeeld aanstaande zaterdag (13:00 – 16:30) een bezoek zal brengen aan de Musiskwartier en Koningenstraat om samen met allerlei Disneyfiguren zoals Mickey en Minnie het winkelende publiek in de kerststemming te krijgen. Maar wordt het geen tijd dat de Kerstman een eigen intocht en plek krijgt in de stad?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair