Connect with us
Arnhem Centraal

Uit

Nachtmodus: muzikaal spektakel in Stadsvilla Sonsbeek

Nachtmodus

Het festivalseizoen loopt langzaam op zijn einde. Dat betekent dat de nachtclubs van Arnhem klaar staan voor lange nachten vol dansbare tunes. Rondom de Korenmarkt, Luxor Live, Musis, maar ook daarbuiten, staan de komende maanden veel feesten op de planning.

Het feest wat er tussenuit springt is Nachtmodus in Stadsvilla Sonsbeek. De villa opent niet vaak haar deuren voor een clubavond. Maar als het dan zover is, dan is het altijd een muzikaal spektakel. Na eerdere uitverkochte feesten dit jaar zoals Villa Volta, Watermeloen en een fantastische Bevrijdingsdag-afterparty gaan zaterdag 16 september de deuren eindelijk weer open voor een clubnacht.

Set van vier uur

stadsvilla sonsbeek logoOp de 16e zal de tweede editie van Nachtmodus van start gaan met een maar liefst vier uur durende set van de Duitser Gorge. Na het diepe Mannheim-geluid van Pit Waldmann, aka Gorge, zal Joran van Pol de avond lekker afsluiten met een wat diepere sound. Joran heeft een lekkere festival zomer achter de kiezen op onder meer Welcome To The Future, Mystic Garden en Verknipt.

Tickets zijn te koop via de website van Stadsvilla Sonsbeek.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Engelse roggenvrouw toch niet geintresseerd in Arnhemse roggenman

Donderdagmiddag 16 november 2017 maakt een luipaardpijlstaartrog van de soort Himantura uarnak na ruim twee jaar absentie hernieuwd kennis met de roggentunnel van het Arnhems tropisch koraalrifaquarium Burgers’ Ocean. Het dier keert een ervaring rijker, maar helaas een illusie armer terug op het vertrouwde nest. Curator Max Janse stuurde eind 2015 met een knipoog naar 400 publieke aquaria een contactadvertentie namens een mannetje luipaardpijlstaartrog. De oproep bleek succesvol: in Legoland Windsor (Engeland) gaf een alleenstaand vrouwtje van de juiste soort aan de oproep gehoor. Op vrijdag 6 november 2015 verhuisde het Arnhemse mannetje naar Windsor, maar helaas bleek er na een proefperiode van twee jaar nog altijd geen sprake van enige chemie tussen man en vrouw. Onverrichter zaken keert het mannetje luipaardpijlstaartrog donderdagmiddag 16 november daarom terug op het vertrouwde honk.

Ludieke contactadvertentie met serieuze ondertoon

Toch had de ludieke contactadvertentie geplaatst door Max Janse wel degelijk een serieuze ondertoon: het bleek in de praktijk namelijk lastig om een vrouwtje te vinden voor deze tropische roggensoort met de wetenschappelijk naam Himantura uarnak, die slechts in weinig aquaria gehouden wordt. Bovendien bestaan er drie soorten luipaardpijlstaartroggen die zeer veel op elkaar lijken, dus potentiële kandidaten moeten echt nauwkeurig worden gecontroleerd op de juiste soort. Met het oog op een genetisch gezonde dierentuinpopulatie voor de toekomst is het immers alleen wenselijk dat dieren van dezelfde soort met elkaar jongen krijgen.

Succesvolle kweker van haaien en roggen

Burgers’ Zoo staat internationaal bekend om de succesvolle kweek van diverse haaien- en roggensoorten. Zo is het Arnhemse dierenpark de grootste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld. Ook de Europese populatie van grijze pijlstaartroggen en blauwgevlekte pijlstaartroggen telt veel dieren met Arnhems bloed in de aderen. Hopelijk lukt het in de nabije toekomst om opnieuw een vrouwtje luipaardpijlstaartrog van de juiste soort te vinden, waarbij de vonk wel overspringt met de Arnhemse man.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Openluchtmuseum kindvriendelijkste museum van Gelderland

In het Openluchtmuseum is altijd wel wat te doen. - Foto: NOM

Het Nederlands Openluchtmuseum is het meest kindvriendelijke museum van Gelderland. Een jury bestaande uit honderden kinderen heeft het museum aan de Hoeferlaan de eervolle titel Kidsproof verleend.

Volgens de 200 kinderinspecteurs zijn er vooral veel dingen te doen en te beleven. Hier wordt het museum dan ook erg positief op beoordeeld. Het museum spreekt van ‘Een geweldige prijs, waar wij onwijs trots op zijn’.

Dorus Rijkers

Het meest kindvriendelijke museum van Nederland is Het Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. De prijzen werden uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

De titel Kidsproof is een publieksprijs. Alle bij de Museumvereniging aangesloten musea die in de afgelopen inspectieperiode 40 of meer inspecties hebben ontvangen en daarbij van de kinderen een gemiddeld cijfer van minimaal 7,5 hebben behaald, mogen zich kidsproof noemen.

Score

Het museum met de hoogste gemiddelde score is de nationale winnaar. In elke provincie is er een provinciewinnaar. Heeft een provincie geen museum met meer dan 40 inspecties dan krijgt het hoogstscorende museum een eervolle vermelding. De Helderse winnaar scoorde een 9,19, het Openluchtmuseum een 8,79.

 

Meer nieuws? 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Op zoek naar de grootste Arnhemmer aller tijden: van Lorentz tot the Selfkicker

Klompé en Reve
Wordt misschien Marga Klompé (rechts) de grootste Arnhemmer (m/v)? - Foto: nationaal archief

Wordt het natuurkundige Hendrik Lorentz? De dichter Johnny ‘the selfkicker’ van Doorn? Of wordt het toch een politicus, van hertog Karel van Gelre tot Marga Klompé? De Historische Herberg gaat vrijdag op zoek naar de grootste Arnhemmer aller tijden.

De uitreiking is vrijdag om vijf uur in de Molenplaats van Sonsbeek, aan de Zijpendaalseweg. Iedereen is welkom om mee te stemmen. Burgemeester Achmed Marcouch reikt aan het einde van de bijeenkomst een beker uit aan een van de voorvechters van de winnaar.

Twaalf kandidaten en meer…

In de voorgaande vier bijeenkomsten van de Historische Herberg zijn twaalf kandidaten voorgesteld voor de titel ‘De Grootste Arnhemmer Aller Tijden’. Via de plaatselijke media en op de Dag van de Arnhemse Geschiedenis zijn nog meer kandidaten gemeld. Uit deze aanmeldingen heeft de Werkgroep Historische Herberg acht kandidaten gekozen.

In de Historische Herberg op vrijdag 10 november zullen de gasten uiteindelijk bepalen wie van de twintig kandidaten. Het kan ook heel iemand anders worden; dat ligt mede aan het laatste vurige pleidooi dat de ‘Bekende Arnhemmers’ zullen houden voor hún kandidaat.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair