Connect with us
He Komaan

Nieuws

Bezinestation Purfina op de postzegel

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de nieuwbouw in Nederland zich razend snel. Dit staat in de architectuurgeschiedenis als de periode van de wederopbouw bekend. PostNL schenkt vandaag met het postzegelvel ‘Architectuur wederopbouw’ aandacht aan tien karakteristieke gebouwen tot 1958 uit deze stroming. Een van deze gebouwen is benzinestation Purfina (1957) uit Arnhem, dat tegenwoordig een makelaarskantoor is.

PostNL, Het Nieuwe Instituut (Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw) en ontwerper Ariënne Boelens kozen bij dit postzegelvel voor gebouwen met de volgende functies: infrastructuur, woning, kantoor, fabriek en onderwijs. De afgebeelde gebouwen zijn nog steeds te bewonderen voor het publiek en vertonen in vorm, uiterlijk en functionaliteit echte kenmerken uit de wederopbouwperiode. Het benzinestation Purfina van architect S. van Ravesteyn is daar een goed voorbeeld van.

Van overzicht naar detail
Op het postzegelvel staan architectonische foto’s van de eerste vijftien jaar na de oorlog. Volgens Boelens zijn deze jaren bepalend voor de wederopbouw in Nederland. Daarbij koos zij voor een visueel krachtige opbouw door in zwart-wit ieder gebouw op een postzegel in zowel een overzichtsfoto als een detailfoto af te beelden. Naast benzinestation Purfina staan onder andere Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen), het Industriegebouw (Rotterdam), Weverij De Ploeg (Bergeijk) en de Koninklijke Hoogovens (IJmuiden) op het postzegelvel afgebeeld.

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘Architectuur Wederopbouw’ telt 10 postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 september te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Alle stemmen door elkaar in stembureau op de Geitenkamp

stembureau geitenkamp
Foto: Björn Kummeling - RTV Arnhem

In stembureau 30 op de Geitenkamp gaan alle stembiljetten in dezelfde stembus. Die voor de Gemeenteraadsverkiezingen en die voor het referendum over de Sleepwet gaan door elkaar. Er staan we twee stembussen, maar er is geen verschil tussen.

“Er waren geen bordjes meegeleverd”, leggen de medewerkers van het stembureau uit. “Dus we zoeken het straks na 9 uur wel uit. We hebben toch niks te doen”, lachen ze.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Hit over mannelijk lid

Los muziek
Foto: Los muziektheater

De dames van LOS muziektheater zijn overrompeld door het enorme succes dat hun zogenoemde ‘piemellied’ heeft bij het televisieprogramma Koffietijd / 5 uur Live. Een video van hun optreden is op Facebook meer dan 4300 keer gedeeld.

‘Eindelijk onze grote doorbraak’, reageert Charlotte Waardenburg van Los Muziektheater in de uitzending Gelderland Muziekland op Radio Gelderland.

‘We werden gevraagd om het piemellied te zingen in de uitzending die in het teken stond van het mannelijke geslachtsorgaan. We dachten, we zingen een liedje en gaan weer naar huis. Dat het zo’n internethit zou worden, daar hadden we geen idee van. Het wordt heel veel gedeeld, het gaat viral. Echt bizar’, vertelt Charlotte aan Eric van den Berg.

Toegift

De ode aan alle piemels is bijna 800.000 keer bekeken. ‘We hopen dat dit een enorme boost is voor onze theatervoorstelling waarmee we nu aan het toeren zijn. We hebben besloten om het piemellied bij iedere voorstelling als toegift te zingen.’

Het nummer komt uit de vorige voorstelling van Los Muziektheater. De theatergroep bestaat sinds 2006 en is opgericht door vier vrouwen die elkaar kennen van het conservatorium in Arnhem.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Liveblog: verkiezingen in Arnhem

verkiezingen

De hele dag via Ik hou van Arnhem en RTV Arnhem: liveblog voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair