Beginpagina Nieuws Bezinestation Purfina op de postzegel

Bezinestation Purfina op de postzegel

4 min leestijd
0

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de nieuwbouw in Nederland zich razend snel. Dit staat in de architectuurgeschiedenis als de periode van de wederopbouw bekend. PostNL schenkt vandaag met het postzegelvel ‘Architectuur wederopbouw’ aandacht aan tien karakteristieke gebouwen tot 1958 uit deze stroming. Een van deze gebouwen is benzinestation Purfina (1957) uit Arnhem, dat tegenwoordig een makelaarskantoor is.

PostNL, Het Nieuwe Instituut (Rijksarchief voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw) en ontwerper Ariënne Boelens kozen bij dit postzegelvel voor gebouwen met de volgende functies: infrastructuur, woning, kantoor, fabriek en onderwijs. De afgebeelde gebouwen zijn nog steeds te bewonderen voor het publiek en vertonen in vorm, uiterlijk en functionaliteit echte kenmerken uit de wederopbouwperiode. Het benzinestation Purfina van architect S. van Ravesteyn is daar een goed voorbeeld van.

Van overzicht naar detail
Op het postzegelvel staan architectonische foto’s van de eerste vijftien jaar na de oorlog. Volgens Boelens zijn deze jaren bepalend voor de wederopbouw in Nederland. Daarbij koos zij voor een visueel krachtige opbouw door in zwart-wit ieder gebouw op een postzegel in zowel een overzichtsfoto als een detailfoto af te beelden. Naast benzinestation Purfina staan onder andere Kantoor Van Leer’s Vatenfabriek (Amstelveen), het Industriegebouw (Rotterdam), Weverij De Ploeg (Bergeijk) en de Koninklijke Hoogovens (IJmuiden) op het postzegelvel afgebeeld.

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘Architectuur Wederopbouw’ telt 10 postzegels, met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegels zijn vanaf 11 september te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer René Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…