Connect with us
Arnhem Centraal

Nieuws

Bouwprojecten in centrum zorgen voor nominatie ‘Beste binnenstad’

Aanbouw nieuw gedeelte Musis

Arnhem behoort dit jaar tot de twee grotere steden Nederland met de beste binnenstad. Dat kan niemand ons meer afnemen. In november bepaalt een jury welke van de twee finalisten de beste is: wíj of Breda. Nijmegen had ook een nominatie voor de tweejaarlijkse prijs, maar is inmiddels afgevallen.

De eer van de beste binnenstad viel Arnhem in 2007 ook al te beurt. Sindsdien raakte er blijkbaar een beetje de klad erin. Zo was de verdwijning van de Bijenkorf een klap in het gezicht van de stad. Maar in januari 2015 wilde toenmalig burgemeester Kaiser het tij keren. ‘Binnen een paar jaar’ moest de stad de prijs weer krijgen.

Bepalen

Of dat dit jaaar gaat lukken, moeten we nog afwachten. Maar hoe haal je zo’n prijs eigenlijk? Wie bepaalt wat een binnenstad moet hebben om de beste van het land te zijn? Het antwoord is kinderlijk eenvoudig: de club die ooit bedacht dat er zoiets als een beste-binnenstad-verkiezing moet zijn. Dat is het Platform Binnenstadsmanagement.

Dit platform is een samenwerkingsorganisatie van bedrijven en instellingen die met binnensteden bezig zijn. Ook veel gemeentes nemen daaraan deel. Waar kijken ze naar? Vooral naar hoe een stad investeert in de binnenstad.

Dynamiek

“De prijs wordt toegekend aan de binnensteden waar de afgelopen twee jaar de meeste dynamiek en vernieuwing heeft plaatsgevonden. Gemeenten die investeren in de binnenstad worden beloond”, zo meldt de website over de verkiezing.

En investeren in de binnenstad, dat is in Arnhem wel gebeurd de laatste jaren. Een groot project als de Zuidelijke Binnenstad of de aanleg van de Sint-Jansbeek zijn daar voorbeelden van. Misschien zijn al die bouwprojecten niet bij alle Arnhemmers even populair, maar wel bij de jury. Vernieuwend is het allemaal zeker.

Verbouwing

“Ondanks dat we nog volop in verbouwing zijn, nu al genomineerd!”, twittert wethouder Gerrie Elfrink dan ook enthousiast.  De nieuwbakken burgemeester Ahmed Marcouch houdt het bondiger. “Mooi”, reageert hij via hetzelfde kanaal.

Op 23 november wordt bekend wie de echte winnaar is: Arnhem of Breda. Voor die tijd maakt de jury onder meer gebruik van een app om bezoekers naar hun mening te vragen. In de Brabantse stad schijnt het vooral het nieuwe stationsgebied te zijn dat hoge ogen gooit. Kan Arnhem daar tegenop? We zullen zien.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhem krijgt titel Europese Sportstad 2018

bridge to bridge

Arnhem mag zich het komend jaar Europese Sportstad 2018 noemen. De European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES Europe) kent jaarlijks de titel ‘European City of Sports’. De erkenning gaat naar de Gelderse hoofdstad omdat Arnhem volgens de organisatie ‘door middel van sport en beweging zich inzet voor een gezonde stad’.

Volgens ACES Europe is Arnhem op het gebied van (top)sport een goed voorbeeld van gezondheid, integratie, educatie en respect. Bovendien worden de sportfaciliteiten, programma’s, activiteiten en het sportbeleid geroemd.

Erkenning

Deze prijs is ook vooral een erkenning voor iedereen, die duizenden mensen in Arnhem, die zich inzetten voor de sport en een betere samenleving, vindt sportwethouder Gerrie Elfrink. Het is volgens hem een kans om in 2018, het jaar waarin Arnhem de titel mag voeren, nog meer aandacht te vragen voor de waarde van sport. “Deze prijs is ook vooral een erkenning voor iedereen, die duizenden mensen in Arnhem, die zich inzetten voor de sport en een betere samenleving.”

Het is de bedoeling dat er in het kader van de titel  meer evenementen georganiseerd worden in Arnhem, zowel topsport als evenementen in de Arnhemse wijken. Begin november waren de commissieleden in Arnhem om de stad te beoordelen. Zij hebben hier onder andere een bezoek gebracht aan Papendal, Vitesse, Introdans, Ome Joop’s Tour, Xfitt en het MFC De Wetering. 018

Prijs

Bij de erkenning hoort een award. Deze prijs wordt op 6 december tijdens een gala in het gebouw van het Europees Parlement te Brussel uitgereikt. Per jaar kan één Nederlandse stad deze erkenning verdienen. Vorig jaar ging de prijs naar Noordwijk en in 2016 naar Tilburg.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

GroenLinks kiest voor vernieuwing en neemt afscheid van raadsleden Tobias en Ria

foto: GroenLinks

De kandidatenlijst van GroenLinks Arnhem voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 2018 zijn vastgestelt door de leden.
Tijdens de Algemene Ledenvergadering van 15 november hebben de leden van GroenLinks Arnhem de Kandidatenlijst vastgesteld voor de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. “Het is een lijst waarop nieuw talent, diversiteit én ervaring elkaar inspireren en versterken. Daarom zijn we trots op ons #teamvoorverandering in Arnhem”, aldus GroenLinks Arnhem.

Tobias de Groot

Wat opvalt is het grote aantal nieuwe gezichten dat we op onze lijst zien. Duidelijk is wel dat frontman Tobias de Groot niet meer voorop de lijst staat maar hem duwt. Ook het vertrek van Ria Peters is erg opvallend, want zowel Tobias als Ria hebben sterke staaltjes laten zien bij hun dossiers.

Hieronder zie je de volledige kandidatenlijst.
1. Cathelijne Bouwkamp
2. Mark Coenders
3. Cyriel Prinsen
4. Marie-José Navis
5. Maud Dolsma
6. Tulay Gemici
7. Muriël Simonis
8. Joël van der Loo
9. Wilma van Loon
10. Özgür Dayoiglu
11. Cas Rasing
12. Ad Boogaard
13. Renske Waardenburg
14. Sandra Babukhan
15. Yorick Vernooij
16. Renée van der Harst
17. Paul Vlaar
18. Richard Dijkema

19. Nicole Metz
20. Erik Opdam
21. George Lagerberg
22. Gerda Hendriks
23. Simon Koekkoek
24. Arjan Diepstraten
25. Patricia Rietveld
26. Rolf Muller
27. Gert de Jong
28. Tobias de Groot

Tobias de Groot laat ons via Twitter weten dat hij trots is op deze ‘ereplek’ onderaan. “Ik heb er zelf om gevraagd nadat ik na twaalf jaar mijn afscheid heb aangekondigd om meer thuis te zijn.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Prince, Sign o’ the times bij Pathé

Op woensdag 22 november wordt eenmalig de digitaal gerestaureerde concertfilm Sign o’ The Times van Prince bij Pathé vertoond. De legendarische concertfilm Sign o’ The Times keert na dertig jaar, eenmalig en geheel gerestaureerd, terug op het grote doek.

Voor het eerst krijgen fans van over de hele wereld – gekleed in Black & Peach – de kans in dezelfde week in de bioscopen een reünie te houden, de onsterfelijke Prince samen te herinneren en van zijn revolutionaire muziek en kunst te genieten.

Bijzonder jaar

1987 is een bijzonder jaar voor Prince en zijn fans. Na drie zeer succesvolle albums met The Revolution – Purple Rain, Around the World in a Day en Parade – maakt hij vrijwel solo het dubbelalbum Sign o’ The Times. 1987 is ook het jaar dat hij met dit meesterwerk een concertfilm maakt.

Onder zijn regie wordt het een uniek evenement: 84 explosieve minuten, waarin Prince met zijn nieuwe band – met onder anderen danser Cat Glover, bassist Levi Seacer jr., gitarist Miko Weaver, drummer Sheila E. en Boni Boyer en Dr. Fink op keyboards – zijn charisma en vakmanschap bewijst.

Tributes

In de film, geschoten in Paisley Park Studios en tijdens concerten in Nederland en België, worden de beste nummers van Sign o’ The Times afgewisseld met jam sessions en tributes, onder meer voor Charlie Parker.  Meer informatie is te vinden op de site van Pathé Arnhem.

mom in balance

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair