Beginpagina Nieuws Bouwprojecten in centrum zorgen voor nominatie ‘Beste binnenstad’

Bouwprojecten in centrum zorgen voor nominatie ‘Beste binnenstad’

6 min leestijd
0
Aanbouw nieuw gedeelte Musis

Arnhem behoort dit jaar tot de twee grotere steden Nederland met de beste binnenstad. Dat kan niemand ons meer afnemen. In november bepaalt een jury welke van de twee finalisten de beste is: wíj of Breda. Nijmegen had ook een nominatie voor de tweejaarlijkse prijs, maar is inmiddels afgevallen.

De eer van de beste binnenstad viel Arnhem in 2007 ook al te beurt. Sindsdien raakte er blijkbaar een beetje de klad erin. Zo was de verdwijning van de Bijenkorf een klap in het gezicht van de stad. Maar in januari 2015 wilde toenmalig burgemeester Kaiser het tij keren. ‘Binnen een paar jaar’ moest de stad de prijs weer krijgen.

Bepalen

Of dat dit jaaar gaat lukken, moeten we nog afwachten. Maar hoe haal je zo’n prijs eigenlijk? Wie bepaalt wat een binnenstad moet hebben om de beste van het land te zijn? Het antwoord is kinderlijk eenvoudig: de club die ooit bedacht dat er zoiets als een beste-binnenstad-verkiezing moet zijn. Dat is het Platform Binnenstadsmanagement.

Dit platform is een samenwerkingsorganisatie van bedrijven en instellingen die met binnensteden bezig zijn. Ook veel gemeentes nemen daaraan deel. Waar kijken ze naar? Vooral naar hoe een stad investeert in de binnenstad.

Dynamiek

“De prijs wordt toegekend aan de binnensteden waar de afgelopen twee jaar de meeste dynamiek en vernieuwing heeft plaatsgevonden. Gemeenten die investeren in de binnenstad worden beloond”, zo meldt de website over de verkiezing.

En investeren in de binnenstad, dat is in Arnhem wel gebeurd de laatste jaren. Een groot project als de Zuidelijke Binnenstad of de aanleg van de Sint-Jansbeek zijn daar voorbeelden van. Misschien zijn al die bouwprojecten niet bij alle Arnhemmers even populair, maar wel bij de jury. Vernieuwend is het allemaal zeker.

Verbouwing

“Ondanks dat we nog volop in verbouwing zijn, nu al genomineerd!”, twittert wethouder Gerrie Elfrink dan ook enthousiast.  De nieuwbakken burgemeester Ahmed Marcouch houdt het bondiger. “Mooi”, reageert hij via hetzelfde kanaal.

Op 23 november wordt bekend wie de echte winnaar is: Arnhem of Breda. Voor die tijd maakt de jury onder meer gebruik van een app om bezoekers naar hun mening te vragen. In de Brabantse stad schijnt het vooral het nieuwe stationsgebied te zijn dat hoge ogen gooit. Kan Arnhem daar tegenop? We zullen zien.

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Netwerker en ondernemer René Kraaijenbrink prominent op lijst Arnhem Centraal

Ondernemer René Kraaijenbrink staat verrassend vierde op de lijst voor de lokale partij Ar…