Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Voorlopig geen Hyperloop One-route in Nederland

hyperloop

Vooralsnog komt er geen hyperloop-route in Nederland. Dat blijkt uit de lijst van winnaars en finalisten die Hyperloop One online heeft gezet. Het ging om een route die Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Den Bosch, Arnhem en Lelystad met elkaar zou verbinden.

De hyperloop is een concept waarbij zogenaamde ‘pods’ met mensen of goederen door een vacuümbuis reizen. Deze pods kunnen in theorie een snelheid van ruim 1000 kilometer per uur halen. Een volledig rondje langs alle steden van de Nederlandse route zou dan slechts drie kwartier duren.

Wedstrijd

In mei 2016 schreef Hyperloop One een wedstrijd uit voor mogelijke routes. Daarvan zijn nu tien routes als winnaar geselecteerd. Of de hyperlooptrajecten daadwerkelijk gebouwd gaan worden, is nog onzeker. Bedrijven zoals Hyperloop One zijn er vooralsnog niet in geslaagd om de technologie voor honderd procent te laten werken, laat staan dat er ook nog mensen in vervoerd moeten worden.

In Noord-Amerika gaat om één route in Canada (Toronto – Montreal, 640 km), vier in de Verenigde Staten (Cheyenne – Denver – Pueblo, 580 km / Miami – Orlanando, 414 km  / Dallas – Laredo – Houston, 1030 km / Chicago – Pittsburgh, 758 km) en één route in Mexico (Guadalajara, Mexico-Stad, 532 km).

Europa

In de UK zijn twee routes gekozen. Eén loopt van Edinburgh naar Londen en heeft een lengte van 666 kilometer. De andere route gaat van Liverpool via Manchester, en nogmaals Edinburgh naar Glasgow (545 km). Beide ritjes over het hele traject duren volgens Hyperloop One niet langer dan 50 minuten.

In India is een route van Bangalore naar Madras (334 km) en een route van Bombay naar Madras gekozen (1102 km). Ook de tweede route loopt via Bangalore, maar neemt vervolgens een route met minder tussenstops naar de kuststad Madras.

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair