Connect with us
He Komaan

Blog

‘Arnhemse dierenbeul’ blijkt Engelse inwoner die al opgepakt is

Britse dierenbeul

Een filmpje over een man die een hond mishandelt, is viral gegaan op social media. Het nare voorval zou in Arnhem hebben plaatsgevonden. De man gaat ruw met het dier om en verkoopt de hond onder meer een paar stevige optaters.

Bij lokale omroep RTV Arnhem stond de telefoon roodgloeiend. Vele bellers hadden maar één verzoek. “Jullie moeten er aandacht aan besteden, zodat de politie die *** kunnen pakken!”

Digitale schandpaal

De bellers kwamen zeker niet alleen uit de stad zelf. Een man met een zwaar Amsterdams accent had een trillende stem van woede. “Ik woon in Amstelveen, maar ik vind dat jullie het filmpje in jullie stad moeten laten zien.” Ook op internet waren de reacties des duivels. De Arnhemmer prijkte op de digitale schandpaal.

Waarschuwing: het onderstaande filmpje kan schokkende beelden bevatten. Artikel gaat verder na de video.

Alleen… Het is geen Arnhemmer! Het filmpje is een hoax, waar de stad Arnhem het slachtoffer van werd. Het incident vond plaats in mei 2017 in Engeland. En de dierenbeul is een inwoner van de plaats Oldham. Hij heeft zichzelf (gelukkig) aangegeven bij de politie, onder meer na berichtgeving in de Britse krant The Sun. Met hond Narla gaat het goed; zij heeft een ander onderkomen gevonden. Ook een andere hond van de man is elders ondergebracht.

Nieuwe kijkers

Eind goed, al goed. Maar wie er nou op het idee is gekomen het filmpje opnieuw te gebruiken en erbij te melden dat het om een Arnhemmer gaat, is onduidelijk. Wel komen de beelden al enige tijd elke keer weer naar boven en maakt het weer nieuwe kijkers ontzettend boos. Zo boos, dat het zelfs gevaarlijk kan zijn.

dierenbeulHoax-wijzer en Hoaxmelding,  websites die hoaxes als deze door proberen te prikken, waarschuwen dat ‘grappen’ als deze niet onschuldig zijn. Een op de Engelse dierenmishandelaar lijkende Arnhemmer met een soortgelijke hond, zou slachtoffer kunnen worden van ‘dierenvrienden’. “Dit lijkt misschien vergezocht, maar dat is het niet.”

Ontvoeringen

Als voorbeeld noemt Hoax-Wijzer een voorval in Nederland van een ouder gehandicapt echtpaar dat hun aangepaste bus moest verkopen nadat op Facebook werd rondgebazuind dat de bus betrokken was bij ontvoeringen van kleine kinderen. “Zij ontvingen bedreigingen via sociale media en durfden de straat niet meer op met het betreffende voertuig.”

Helaas komen dit soort nep-berichten heel regelmatig voor. De sites die dit soort nieuws verspreiden, zijn vaak uit op haat zaaien of erger, zogenaamde clickbaits: ze verdienen grof geld aan nep-berichten en schrikken bijna nergens voor terug. Ook wordt de politie opgezadeld met meldingen waar ze niets mee kunnen. Om maar te zwijgen van lokale journalisten, die voor de zoveelste keer het verzoek krijgen een onzinbericht te plaatsen.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Blog

‘Stichting verspreidt nepnieuws over goudvissen Jansbeek’

goudvis

De in januari uitgezette goudvissen in de Sint Jansbeek zijn inmiddels het middelpunt van een hele soap. De stichting Invasieve Exoten heeft donderdagavond een brief rondgestuurd. Daarin staat dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Arnhemmer Rob Garritsen gaat verplichten de elf knaloranje dieren weer te vangen.

Garritsen is degene die ervan beschuldigd wordt de dieren te hebben uitgezet. Hij ontkent dit echter. Ook spreekt hij tegen dat de RVO hem de plicht heeft opgelegd om de goudvissen weer uit de beek te halen of te laten halen.

Fake news

De Arnhemmer doet het verhaal van de stichting dan ook af als ‘fake news’. Het platform zou voor zijn beurt hebben gesproken. “De procedure loopt net. Daar hoor ik pas veel later wat over.”

Hoe het verhaal in de wereld komt dat hij de dieren heeft losgelaten in de beek? Hij heeft wel eerder gezegd de verantwoordelijkheid op zich te nemen, vertelt hij. “Ik weet wie het wel gedaan heeft. Aan hem geef ik alles door.” Wie dat is? Dat zegt hij niet.

Complex

Woordvoerder Tom Hoven van de RVO legt uit dat de zaak nog wat complexer is. Hij bevestigt dat Garritsen nog niet is verplicht om de goudvissen te vangen of te laten vangen. “Wij hebben alleen een voornemen naar buiten gebracht om te handhaven. De mogelijke betrokkene heeft nog de ruimte om zijn zienswijze in te dienen.”

Gaat de rijksdienst na de indiening van de zienswijze alsnog handhaven? Het zou zomaar kunnen. “Maar ik weet niet eens zeker of de goudvissen nog in de beek zitten.” Dat zegt weinig. “Goudvissen kunnen zich goed verstoppen.”

Verdwijnen

De goudvis is een soort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Hij kan kruisen met inheemse soorten waardoor die uiteindelijk verdwijnen. Het initiatief om elf goudvissen in de beek uit te zetten was bedoeld als ludieke actie. Het platform Invasieve Exoten kon er niet om lachen en kaartte de kwestie aan bij de RVO.

Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd…

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Crowdfunding-actie voor gehandicapte Daan

Wie is Daan
Foto: Dave Gerrits

Een ingezonden mededeling van Dave Gerrits uit Rijkerswoerd. Hij is een crowdfunding-actie begonnen om een rolstoelbus en een rolstoelbakfiets voor zijn gehandicapte zoontje Daan te kunnen bekostigen.

“Ik stuur u dit berichtje om de aandacht te vragen voor ons 4-jarige zoontje Daan. Daan is een 4-jarige jongen met een zeldzame chromosoom 8-afwijking. Zo kan hij niet staan, lopen, praten en niet zelfstandig zitten. Hij is geestelijk en lichamelijk gehandicapt. En hij heeft problemen met prikkelverwerking en heeft daarnaast nystagmus (slechtziendheid) en epilepsie. Daarnaast heeft hij 24-uurszorg nodig, wat wij als ouders zelf doen. Voor een uitgebreide beschrijving van Daan, hebben wij 2 weken geleden een hele website opgestart. Deze is te vinden via www.wieisdaan.nl.

“Wij zijn een crowdfunding-actie gestart om een rolstoelbus en rolstoel bakfiets te realiseren. Daan wordt op dit moment vervoerd met een gewone auto, wat eigenlijk niet meer gaat. Via deze weg hopen wij als ouders voor Daan dit hele doel te kunnen realiseren. Wij willen u daarom vragen of u in ieder geval een kijkje wilt nemen op onze website, en u zich in te lezen in Daan.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Opinie: Niet het groen, maar de lucht in

Onderstaande tekst is een opiniestuk van D66 Arnhem

Arnhem is een aantrekkelijke, groene stad. Zo aantrekkelijk dat de stad groeit, en blijft groeien. De verwachting is dat er tot 2040 – bovenop de bestaande plannen – nog 6.000 extra woningen nodig zijn. Maar dat mag wat ons betreft niet ten koste gaan van het waardevolle groen in en rond onze stad.

Naast meer woningen, verandert ook de vraag naar het soort woningen en woonmilieus. Niet iedereen wil in een vinexwijk wonen. Starters op de woningmarkt kiezen vaker voor wonen rond het centrum, bij voorkeur met het groen dichtbij. En Arnhem heeft wat dat betreft geweldige kansen. Op locaties zoals Coberco, in de Zuidelijke Binnenstad en rond Arnhem Centraal hebben we nog ruimte om te bouwen.

Files

Mensen die stedelijk wonen, gebruiken vaker de fiets en het OV, of kiezen ervoor om helemaal geen auto te hebben. Kiezen voor een compacte stad zorgt er zo voor dat de filedruk op de wegen naar de stad niet onnodig verder toeneemt. En we gaan zuinig met de beschikbare ruimte om, waardoor we in Arnhem níet het waardevolle groen in en rond de stad hoeven vol te bouwen.

Het groene karakter en de ruimte om te bouwen rondom het centrum, maken Arnhem een aantrekkelijke woonstad voor de toekomst. Maar dan moeten we in deze gebieden wel zo veel mogelijk woningen bouwen. En niet alleen maar meer van hetzelfde, niet alleen heel klein en ook niet alleen heel duur. Juist de middenhuur en de betaalbare koop moeten worden bediend. Er is maar één denkbare optie: nú de hoogte in.

Zorgvuldig

D66 is vóór zorgvuldig ingepaste hoogbouw, met respect voor de historische binnenstad. Met gemiddeld zo’n zes verdiepingen, en af en toe een gebouw half zo hoog als de Eusebius. En op basis van een goede hoogbouwvisie kan hier en daar een echte toren van 25 verdiepingen worden gebouwd. Als we willen voorkomen dat we noodgedwongen groen moeten opofferen voor de groei van de stad, moeten we vandaag aan de slag.

De markt trekt aan en de locaties rond het centrum worden in hoog tempo ontwikkeld. Als de plannen eenmaal zijn gemaakt, wordt het lastig om nog extra woningen toe te voegen. Wat D66 betreft beginnen we daarom vandaag met het maken van plannen en morgen met de bouw van de stad van de toekomst. Een aantrekkelijke groene stad met een passende woning voor iedereen. Niet het groen, maar de lucht in!

Sabine Andeweg, Mattijs Loor en Sjoerd Dijk

Mededeling redactie: In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart, kunnen alle Arnhemse politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een opiniestuk insturen. Hier maakt D66 als eerste gebruik van. Ook andere partijen hebben het recht om hiervan gebruik te maken. Deze opinies geven niet de mening weer van de redactie van Ik hou van Arnhem noch van de organisatie die verantwoordelijk is voor de website houvanarnhem.nl.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair