Beginpagina Blog ‘Arnhemse dierenbeul’ blijkt Engelse inwoner die al opgepakt is

‘Arnhemse dierenbeul’ blijkt Engelse inwoner die al opgepakt is

7 min leestijd
1
Britse dierenbeul

Een filmpje over een man die een hond mishandelt, is viral gegaan op social media. Het nare voorval zou in Arnhem hebben plaatsgevonden. De man gaat ruw met het dier om en verkoopt de hond onder meer een paar stevige optaters.

Bij lokale omroep RTV Arnhem stond de telefoon roodgloeiend. Vele bellers hadden maar één verzoek. “Jullie moeten er aandacht aan besteden, zodat de politie die *** kunnen pakken!”

Digitale schandpaal

De bellers kwamen zeker niet alleen uit de stad zelf. Een man met een zwaar Amsterdams accent had een trillende stem van woede. “Ik woon in Amstelveen, maar ik vind dat jullie het filmpje in jullie stad moeten laten zien.” Ook op internet waren de reacties des duivels. De Arnhemmer prijkte op de digitale schandpaal.

Waarschuwing: het onderstaande filmpje kan schokkende beelden bevatten. Artikel gaat verder na de video.

Alleen… Het is geen Arnhemmer! Het filmpje is een hoax, waar de stad Arnhem het slachtoffer van werd. Het incident vond plaats in mei 2017 in Engeland. En de dierenbeul is een inwoner van de plaats Oldham. Hij heeft zichzelf (gelukkig) aangegeven bij de politie, onder meer na berichtgeving in de Britse krant The Sun. Met hond Narla gaat het goed; zij heeft een ander onderkomen gevonden. Ook een andere hond van de man is elders ondergebracht.

Nieuwe kijkers

Eind goed, al goed. Maar wie er nou op het idee is gekomen het filmpje opnieuw te gebruiken en erbij te melden dat het om een Arnhemmer gaat, is onduidelijk. Wel komen de beelden al enige tijd elke keer weer naar boven en maakt het weer nieuwe kijkers ontzettend boos. Zo boos, dat het zelfs gevaarlijk kan zijn.

dierenbeulHoax-wijzer en Hoaxmelding,  websites die hoaxes als deze door proberen te prikken, waarschuwen dat ‘grappen’ als deze niet onschuldig zijn. Een op de Engelse dierenmishandelaar lijkende Arnhemmer met een soortgelijke hond, zou slachtoffer kunnen worden van ‘dierenvrienden’. “Dit lijkt misschien vergezocht, maar dat is het niet.”

Ontvoeringen

Als voorbeeld noemt Hoax-Wijzer een voorval in Nederland van een ouder gehandicapt echtpaar dat hun aangepaste bus moest verkopen nadat op Facebook werd rondgebazuind dat de bus betrokken was bij ontvoeringen van kleine kinderen. “Zij ontvingen bedreigingen via sociale media en durfden de straat niet meer op met het betreffende voertuig.”

Helaas komen dit soort nep-berichten heel regelmatig voor. De sites die dit soort nieuws verspreiden, zijn vaak uit op haat zaaien of erger, zogenaamde clickbaits: ze verdienen grof geld aan nep-berichten en schrikken bijna nergens voor terug. Ook wordt de politie opgezadeld met meldingen waar ze niets mee kunnen. Om maar te zwijgen van lokale journalisten, die voor de zoveelste keer het verzoek krijgen een onzinbericht te plaatsen.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Blog

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…