Beginpagina Nieuws Rechtstreeks stroom ‘tanken’ bij zonnepark of windmolen

Rechtstreeks stroom ‘tanken’ bij zonnepark of windmolen

5 min leestijd
0
windmolens

Met je elektrische auto rechtstreeks stroom ‘tanken’ bij een zonnepark of windmolen. Dat is de inzet van een internationaal project, onder leiding van de gemeente Arnhem. Binnen het project wordt onderzocht of het mogelijk is om het opwekken van duurzame energie rechtstreeks te combineren met het laden van elektrische voertuigen, door middel van opslag en een energiemanagementsysteem.

Deze week werd bekend dat de subsidieaanvraag voor dit project, CleanMobilEnergy, is goedgekeurd. Het project gaat onmiddellijk van start.

Vraag

Een van de uitdagingen bij het realiseren van zonnevelden en windparken is dat deze vooral stroom leveren als de vraag laag is, namelijk: midden op de dag. Terwijl de vraag naar elektriciteit juist ‘s morgens en ‘s avonds hoog is.

De prijs die grote zonne- en windparken voor hun stroom krijgen, is vaak laag, omdat de vraag naar stroom op de momenten dat zij produceren laag is. Het doel van dit project is om vraag en aanbod van duurzame stroom slim op elkaar af te stemmen.

Verschillende locaties

Het project gaat direct van start en duurt tot maart 2021. Binnen dit project wordt op vier locaties een installatie voor het opwekken van duurzame energie gebouwd. Deze wordt vervolgens op de verschillende locaties aan verschillende soorten opslag gekoppeld.

Alle partners ontwikkelen samen een systeem om de energie stromen te verdelen over opslag, laadvoorzieningen en het net, waarbij de stroom op een gunstig moment verhandeld wordt. Tevens wordt onderzocht of de verschillende combinaties in verschillende landen tot een economisch rendabel systeem leiden. Met het totale project is een bedrag van € 7,4 miljoen gemoeid.

Koningspleij

Het deelproject in Arnhem wordt uitgevoerd bij het nog te realiseren zonneveld op de Koningspleij-Noord. De opgewekte stroom wordt dan direct lokaal gebruikt voor het laden van elektrische auto’s en voor de energievoorziening van schepen die aan de kade van de Nieuwe Haven zijn afgemeerd. Een combinatie van opslag en een slim energiemanagementsysteem regelt dat dit op de meest efficiënte manier gebeurt.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Laad meer gerelateerde artikelen
Laad meer in Nieuws

Bekijk ook

Wolf gesignaleerd op de Veluwe

Op de Veluwe is een wolf gesignaleerd. Op basis van fotomateriaal hebben experts van Wolve…