Connect with us
He Komaan

Blog

Marcouch presenteert zich met social media

Marcouch

Molen De Kroon op Klarendal heeft er nu wel een erg prominente fan bij. Kersvers burgemeester Ahmed Marcouch roept in een filmpje op Facebook alle Arnhemmers op om op het monumentale bouwwerk te stemmen. De Kroon dingt mee naar de Molenprijs van de BankGiroLoterij.

“Het is niet zomaar een molen, het is een monument. En ook eentje die gewoon werkt”, prijst Marcouch de molen aan. “Geniet ervan en stem gewoon op deze molen. Dan doe je mij als burgemeester veel plezier, maar ook de vrijwilligers hier in Klarendal.”

Deze ode aan molen De Kroon op Facebook is een onderdeel van een groter publiciteitsoffensief van de burgervader via sociale media. Al enige weken beweegt hij zich door de stad en deelt hij zijn bevindingen op onder meer Facebook.

Vitesse-fan

Daar gebeuren wonderlijke dingen; zo ontpopt de Amsterdammer zich tot Vitesse-fan. Ook sluit hij zich vol vuur aan bij het betoog van openluchtmuseum-directeur Willem Bijleveld. Die vindt dat alle scholieren in Nederland verplicht de Nederlandse canon een keer moeten zien. Uiteraard in zíjn museum, en niet in het Amsterdamse Rijksmuseum.

Voorlopig hoogtepunt was een voorval dat afgelopen week zelfs de landelijke media haalde. Marcouch vond een portemonnee, die kennelijk uit de kontzak van een fietser was gevallen. Via sociale media riep hij de man op om zich bij hem te melden. Zo kwam hij via via aan het telefoonnummer van de fietser.

Niet herkend

Deze Matthias Poortvliet kreeg al snel een telefoontje. Hij herkende de stem niet, maar was blij dat iemand zijn portemonnee had gevonden. Daarop besloot hij diezelfde avond nog een afspraak met de vinder te maken. Hij herkende hem niet.

“Hij stelde zich voor, maar er begon bij mij geen belletje te rinkelen”, zegt de Arnhemmer tegen Omroep Gelderland. Poortvliet wilde de eerlijke vinder een bedankje geven: “Een paar tientjes vindersloon, maar dat accepteerde hij niet.”

Marcouch probeert zichzelf aan de Arnhemmers voor te stellen via sociale media. Lukt dat? RTV Arnhem ging de straat op en vroeg het aan Arnhemmers. Het lijkt ze weinig te doen…

Met de sociale media wil Marcouch het hart van de Arnhemse burger winnen. Heeft dit ‘charme-offensief’ van de kersverse burgemeester enig effect? Jazeker. Uit een kleine steekproef blijkt dat een meerderheid van de reacties positief is. Niet alleen bij zijn traditionele eigen aanhang, maar ook bij tegenstanders.

Kritiek

Toch is er ook kritiek. Sommigen denken dat alles in scène is gezet. “Een zorgvuldig geplugd bericht om zijn imago te verbeteren”, twittert iemand. Een enkeling komt zelfs met de opmerkelijke beschuldiging dat Marcouch de portemonnee heeft gerold uit de zak van de fietser. De burgemeester moet nog veel leuke verhalen op Facebook zetten om alle Arnhemse harten te winnen…

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Blog

‘Stichting verspreidt nepnieuws over goudvissen Jansbeek’

goudvis

De in januari uitgezette goudvissen in de Sint Jansbeek zijn inmiddels het middelpunt van een hele soap. De stichting Invasieve Exoten heeft donderdagavond een brief rondgestuurd. Daarin staat dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Arnhemmer Rob Garritsen gaat verplichten de elf knaloranje dieren weer te vangen.

Garritsen is degene die ervan beschuldigd wordt de dieren te hebben uitgezet. Hij ontkent dit echter. Ook spreekt hij tegen dat de RVO hem de plicht heeft opgelegd om de goudvissen weer uit de beek te halen of te laten halen.

Fake news

De Arnhemmer doet het verhaal van de stichting dan ook af als ‘fake news’. Het platform zou voor zijn beurt hebben gesproken. “De procedure loopt net. Daar hoor ik pas veel later wat over.”

Hoe het verhaal in de wereld komt dat hij de dieren heeft losgelaten in de beek? Hij heeft wel eerder gezegd de verantwoordelijkheid op zich te nemen, vertelt hij. “Ik weet wie het wel gedaan heeft. Aan hem geef ik alles door.” Wie dat is? Dat zegt hij niet.

Complex

Woordvoerder Tom Hoven van de RVO legt uit dat de zaak nog wat complexer is. Hij bevestigt dat Garritsen nog niet is verplicht om de goudvissen te vangen of te laten vangen. “Wij hebben alleen een voornemen naar buiten gebracht om te handhaven. De mogelijke betrokkene heeft nog de ruimte om zijn zienswijze in te dienen.”

Gaat de rijksdienst na de indiening van de zienswijze alsnog handhaven? Het zou zomaar kunnen. “Maar ik weet niet eens zeker of de goudvissen nog in de beek zitten.” Dat zegt weinig. “Goudvissen kunnen zich goed verstoppen.”

Verdwijnen

De goudvis is een soort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Hij kan kruisen met inheemse soorten waardoor die uiteindelijk verdwijnen. Het initiatief om elf goudvissen in de beek uit te zetten was bedoeld als ludieke actie. Het platform Invasieve Exoten kon er niet om lachen en kaartte de kwestie aan bij de RVO.

Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd…

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Crowdfunding-actie voor gehandicapte Daan

Wie is Daan
Foto: Dave Gerrits

Een ingezonden mededeling van Dave Gerrits uit Rijkerswoerd. Hij is een crowdfunding-actie begonnen om een rolstoelbus en een rolstoelbakfiets voor zijn gehandicapte zoontje Daan te kunnen bekostigen.

“Ik stuur u dit berichtje om de aandacht te vragen voor ons 4-jarige zoontje Daan. Daan is een 4-jarige jongen met een zeldzame chromosoom 8-afwijking. Zo kan hij niet staan, lopen, praten en niet zelfstandig zitten. Hij is geestelijk en lichamelijk gehandicapt. En hij heeft problemen met prikkelverwerking en heeft daarnaast nystagmus (slechtziendheid) en epilepsie. Daarnaast heeft hij 24-uurszorg nodig, wat wij als ouders zelf doen. Voor een uitgebreide beschrijving van Daan, hebben wij 2 weken geleden een hele website opgestart. Deze is te vinden via www.wieisdaan.nl.

“Wij zijn een crowdfunding-actie gestart om een rolstoelbus en rolstoel bakfiets te realiseren. Daan wordt op dit moment vervoerd met een gewone auto, wat eigenlijk niet meer gaat. Via deze weg hopen wij als ouders voor Daan dit hele doel te kunnen realiseren. Wij willen u daarom vragen of u in ieder geval een kijkje wilt nemen op onze website, en u zich in te lezen in Daan.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Opinie: Niet het groen, maar de lucht in

Onderstaande tekst is een opiniestuk van D66 Arnhem

Arnhem is een aantrekkelijke, groene stad. Zo aantrekkelijk dat de stad groeit, en blijft groeien. De verwachting is dat er tot 2040 – bovenop de bestaande plannen – nog 6.000 extra woningen nodig zijn. Maar dat mag wat ons betreft niet ten koste gaan van het waardevolle groen in en rond onze stad.

Naast meer woningen, verandert ook de vraag naar het soort woningen en woonmilieus. Niet iedereen wil in een vinexwijk wonen. Starters op de woningmarkt kiezen vaker voor wonen rond het centrum, bij voorkeur met het groen dichtbij. En Arnhem heeft wat dat betreft geweldige kansen. Op locaties zoals Coberco, in de Zuidelijke Binnenstad en rond Arnhem Centraal hebben we nog ruimte om te bouwen.

Files

Mensen die stedelijk wonen, gebruiken vaker de fiets en het OV, of kiezen ervoor om helemaal geen auto te hebben. Kiezen voor een compacte stad zorgt er zo voor dat de filedruk op de wegen naar de stad niet onnodig verder toeneemt. En we gaan zuinig met de beschikbare ruimte om, waardoor we in Arnhem níet het waardevolle groen in en rond de stad hoeven vol te bouwen.

Het groene karakter en de ruimte om te bouwen rondom het centrum, maken Arnhem een aantrekkelijke woonstad voor de toekomst. Maar dan moeten we in deze gebieden wel zo veel mogelijk woningen bouwen. En niet alleen maar meer van hetzelfde, niet alleen heel klein en ook niet alleen heel duur. Juist de middenhuur en de betaalbare koop moeten worden bediend. Er is maar één denkbare optie: nú de hoogte in.

Zorgvuldig

D66 is vóór zorgvuldig ingepaste hoogbouw, met respect voor de historische binnenstad. Met gemiddeld zo’n zes verdiepingen, en af en toe een gebouw half zo hoog als de Eusebius. En op basis van een goede hoogbouwvisie kan hier en daar een echte toren van 25 verdiepingen worden gebouwd. Als we willen voorkomen dat we noodgedwongen groen moeten opofferen voor de groei van de stad, moeten we vandaag aan de slag.

De markt trekt aan en de locaties rond het centrum worden in hoog tempo ontwikkeld. Als de plannen eenmaal zijn gemaakt, wordt het lastig om nog extra woningen toe te voegen. Wat D66 betreft beginnen we daarom vandaag met het maken van plannen en morgen met de bouw van de stad van de toekomst. Een aantrekkelijke groene stad met een passende woning voor iedereen. Niet het groen, maar de lucht in!

Sabine Andeweg, Mattijs Loor en Sjoerd Dijk

Mededeling redactie: In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart, kunnen alle Arnhemse politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een opiniestuk insturen. Hier maakt D66 als eerste gebruik van. Ook andere partijen hebben het recht om hiervan gebruik te maken. Deze opinies geven niet de mening weer van de redactie van Ik hou van Arnhem noch van de organisatie die verantwoordelijk is voor de website houvanarnhem.nl.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair