Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Bestuurscultuur: Marcouch gaat uitdaging aan

Marcouch

Ahmed Marcouch belooft dat hij ‘de rol zal spelen die hij moet spelen’. De pas aangetreden burgemeester zegt dit in een interview met De Volkskrant. Hij reageert daarmee op een eerder deze week uitgebracht negatief rapport over de bestuurscultuur in Arnhem. Daarin staat onder meer dat de burgemeester zich krachtiger moet opstellen.

In het rapport van de Nederlandse school voor Openbaar Bestuur (NSOB) staat onder meer dat de huidige manier van werken de lokale democratie bedreigt. Wethouders trekken volgens de opstellers de macht naar zich toe en geven de gemeenteraad en de burgemeester te weinig ruimte.

Niet bazig

De onderzoekers van de NSOB geven een aantal aanbevelingen om het bestuur in de stad te verbeteren. Een van die adviezen is dat er een sterkere rol voor de burgemeester moet komen. Dat gaat gebeuren, belooft Marcouch in het interview. “Ik sta boven de partijen. Ik ben niet van dat bazige. We moeten het met zijn allen samen doen.”

Er ligt een belangrijke taak voor Marcouch, aldus de onderzoekers in het rapport. “Er is nu een unieke mogelijkheid om de nieuwe burgemeester een betekenisvolle rol te geven en vooral ook te laten nemen in het bewaken van de politieke mores. Die mores bepaalt de politiek zelf, maar kunnen niet zonder begrenzing. Het burgemeesterschap heeft een grote symbolische kwaliteit die democratische politiek hard nodig heeft.”

Scherp debat

Die mores houden zeker niet in dat het debat niet hard mag worden gevoerd. Marcouch is het met de onderzoekers onder leiding van Paul Frissen eens dat raadsleden en wethouders best op het scherpst van de snede mogen debatteren. “Maar je moet altijd debatteren op de inhoud, niet op de persoon”, vindt hij. “Dat is ook een verantwoordelijkheid van politici zelf.”

De slechte sfeer is niet iets typisch Arnhems, stelt Marcouch vast. Het is wel van belang ervoor te waken dat iedereen de harde sfeer gewoon gaat vinden. In het interview zegt hij dan ook dat politici elkaar erop moeten wijzen. “Je moet altijd respect hebben voor elkaars meningen en voor minderheidsstandpunten. Dat gaat niet altijd vanzelf.”

Middelvinger

Een opvallende uitwas van ruwe omgangsvormen in het stadhuis was de middelvinger, die een toenmalige fractievoorzitter opstak. Marcouch tegen de Volkskrant: “Ik heb als politieagent genoeg boetes uitgeschreven voor opgestoken middelvingers. Als burgemeester kan ik dat niet doen. Maar een opgestoken middelvinger is een belediging. Dat is echt onacceptabel.”

Ondanks de ongekend harde conclusies van de NSOB zijn politieke gevolgen tot nu toe uitgebleven. Maandag debatteert de gemeenteraad over het rapport.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Verlenging opvanglocatie asielzoekers Vredenburg

Groningensingel 1225

De opvang voor asielzoekers in de wijk Vredenburg mag nog vijf jaar op die locatie blijven. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft dat besloten op verzoek van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Sinds februari 2013 is aan de Groningensingel 1225 een Proces Opvanglocatie (POL) gevestigd. In een POL worden asielzoekers opgevangen die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. De verblijfsduur op deze locatie is een paar weken, daarna verhuizen de asielzoekers naar een Azc.

Tevreden

De betrokken partijen zijn tevreden over het verloop van de opvang op de locatie in Arnhem-Zuid. Daarom vonden zij een verlenging op die plek wenselijk. De school voor asielkinderen op deze plek heeft maandag het predicaat ‘Excellent’ gekregen. Het wijkteam verzoekt wijkbewoners met vragen over de asiellocatie contact met hen op te nemen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Onderwijsinspectie bestempelt Arnhemse school voor asielzoekerskinderen als Excellent

school
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Het Eerste opvangonderwijs POL Arnhem is officieel uitgeroepen tot ‘Excellente School’. Deze school voor asielzoekerskinderen aan de Groningensingel heeft maandagochtend van burgemeester Ahmed Marcouch officieel dit predicaat uitgereikt gekregen.

Kwaliteit

De onderwijsinspectie beoordeelt scholen op hun kwaliteit. Een Excellente school is een school die op de een of andere manier uitblinkt. Dat kan bijvoorbeeld zijn doordat het onderwijs goed aansluit bij de situatie in de buurt, of omdat het onderwijsaanbod inspirerend, innovatief en motiverend is.

In Arnhem zijn de basisscholen Sint Margaretha en Mozaïek al als zodanig bestempeld. Het Eerste opvangonderwijs is overigens onderdeel van het Mozaïek.

Groei

Het aantal Excellente scholen is sinds de eerste uitreiking van het predicaat in 2012 fors gegroeid. Vandaag komen er in heel Nederland 16 scholen in het primair onderwijs, 31 scholen in het voortgezet onderwijs en 2 scholen in het speciaal onderwijs bij. Inmiddels mogen op dit moment bijna 250 scholen of schoolsoorten zeggen dat ze excellent zijn: 83 scholen in het primair onderwijs, 141 in het voortgezet onderwijs en 24 in het speciaal onderwijs.

“De school ziet het als een uitdaging om haar onderwijs voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daarmee levert ze een bijdrage aan de verbetering van het onderwijs. In elk geval is de onderwijskwaliteit op een Excellente school altijd dik in orde”, aldus de inspectie.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Ruimere openingstijden winkels op zondagen’

sonsbeeksingel winkel
Foto: Pim van 't End (CC)

Winkeliers moeten zelf hun openingstijden kunnen bepalen tussen 6 uur ‘s ochtends en 10 uur ‘s avonds op zon- en feestdagen. Dat vinden Arnhem Centraal, D66 en VVD in de Arnhemse gemeenteraad. Op doordeweekse dagen hebben winkeleigenaars deze vrijheid al.

D66 vindt dat dit onderscheid moet komen te vervallen.Nu zijn op koopzondagen de winkels tussen 12 en 5 open. Voor onder meer bouwmarkten en supermarkten gelden weer andere tijden.

Last

De partijen erkennen dat de ruime openingstijden voor kleine ondernemers een last kan zijn. Volgens hen staat daar tegenover dat het de economie een stimulans geeft. Binnenkort behandelt de gemeenteraad een initiatiefvoorstel van de partijen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair