Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Bestuurscultuur: Marcouch gaat uitdaging aan

Marcouch

Ahmed Marcouch belooft dat hij ‘de rol zal spelen die hij moet spelen’. De pas aangetreden burgemeester zegt dit in een interview met De Volkskrant. Hij reageert daarmee op een eerder deze week uitgebracht negatief rapport over de bestuurscultuur in Arnhem. Daarin staat onder meer dat de burgemeester zich krachtiger moet opstellen.

In het rapport van de Nederlandse school voor Openbaar Bestuur (NSOB) staat onder meer dat de huidige manier van werken de lokale democratie bedreigt. Wethouders trekken volgens de opstellers de macht naar zich toe en geven de gemeenteraad en de burgemeester te weinig ruimte.

Niet bazig

De onderzoekers van de NSOB geven een aantal aanbevelingen om het bestuur in de stad te verbeteren. Een van die adviezen is dat er een sterkere rol voor de burgemeester moet komen. Dat gaat gebeuren, belooft Marcouch in het interview. “Ik sta boven de partijen. Ik ben niet van dat bazige. We moeten het met zijn allen samen doen.”

Er ligt een belangrijke taak voor Marcouch, aldus de onderzoekers in het rapport. “Er is nu een unieke mogelijkheid om de nieuwe burgemeester een betekenisvolle rol te geven en vooral ook te laten nemen in het bewaken van de politieke mores. Die mores bepaalt de politiek zelf, maar kunnen niet zonder begrenzing. Het burgemeesterschap heeft een grote symbolische kwaliteit die democratische politiek hard nodig heeft.”

Scherp debat

Die mores houden zeker niet in dat het debat niet hard mag worden gevoerd. Marcouch is het met de onderzoekers onder leiding van Paul Frissen eens dat raadsleden en wethouders best op het scherpst van de snede mogen debatteren. “Maar je moet altijd debatteren op de inhoud, niet op de persoon”, vindt hij. “Dat is ook een verantwoordelijkheid van politici zelf.”

De slechte sfeer is niet iets typisch Arnhems, stelt Marcouch vast. Het is wel van belang ervoor te waken dat iedereen de harde sfeer gewoon gaat vinden. In het interview zegt hij dan ook dat politici elkaar erop moeten wijzen. “Je moet altijd respect hebben voor elkaars meningen en voor minderheidsstandpunten. Dat gaat niet altijd vanzelf.”

Middelvinger

Een opvallende uitwas van ruwe omgangsvormen in het stadhuis was de middelvinger, die een toenmalige fractievoorzitter opstak. Marcouch tegen de Volkskrant: “Ik heb als politieagent genoeg boetes uitgeschreven voor opgestoken middelvingers. Als burgemeester kan ik dat niet doen. Maar een opgestoken middelvinger is een belediging. Dat is echt onacceptabel.”

Ondanks de ongekend harde conclusies van de NSOB zijn politieke gevolgen tot nu toe uitgebleven. Maandag debatteert de gemeenteraad over het rapport.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair