Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhemmers stemmen mogelijk dubbel tijdens gemeenteraadsverkiezingen

stembiljet

De Kans dat Arnhemmers twee stembiljetten moeten invullen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 is groot. Er zijn namelijk 300.000 handtekeningen verzameld voor een referendum over de ‘aftapwet’ of ‘sleepwet’. Met deze wet kunnen inlichtingendiensten in grotere hoeveelheid internetverkeer rondneuzen.

Een groep studenten die het initiatief namen voor het referendum hebben inmiddels meer dan 300.000 handtekeningen verzameld. Dat is het vereiste aantal om een referendum af te dwingen. Op 1 november vertelt de Kiesraad of de aanvraag voor het referendum is goedgekeurd en het dus doorgaat.

Rondneuzen

De inlichtingendienst AIVD en MIVD mogen met de aftapwet in een grotere hoeveelheid internetverkeer rondneuzen. Op dit moment mogen ze alleen heel gericht internetverkeer gaan aftappen als ze weten welke verbinding ze willen aftappen. Dit mag pas bij als internetgebruikers als verdacht zijn aangemerkt.

Vanaf 1 januari mogen ze ook in grotere hoeveelheden internetverkeer rondneuzen, op zoek naar verdachte patronen. Zo kan een hele wijk worden afgetapt als er een verdachte woonachtig is. Daarnaast mogen gevonden data drie jaar lang bewaard blijven. Ook mogen de gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, al moeten daar waar mogelijk informatie van Nederlanders eruit gehaald worden.

Raadgevend

Als er op 1 november genoeg handtekeningen zijn verzameld, dan is de kans groot genoeg dat het de opkomstdrempel van 30 procent weet te halen. Dat betekent mogelijk dat het referendum samen met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 samenvalt. Wanneer meer dan 30 procent van de stemgerechtigden op komt draven, moet het parlement zich opnieuw buigen over de ‘aftapwet’ of ‘sleepwet’. Uiteindelijk mag de politiek de uitslag negeren, het is immers een raadgevend referendum.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair