Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhemmers stemmen mogelijk dubbel tijdens gemeenteraadsverkiezingen

stembiljet

De Kans dat Arnhemmers twee stembiljetten moeten invullen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018 is groot. Er zijn namelijk 300.000 handtekeningen verzameld voor een referendum over de ‘aftapwet’ of ‘sleepwet’. Met deze wet kunnen inlichtingendiensten in grotere hoeveelheid internetverkeer rondneuzen.

Een groep studenten die het initiatief namen voor het referendum hebben inmiddels meer dan 300.000 handtekeningen verzameld. Dat is het vereiste aantal om een referendum af te dwingen. Op 1 november vertelt de Kiesraad of de aanvraag voor het referendum is goedgekeurd en het dus doorgaat.

Rondneuzen

De inlichtingendienst AIVD en MIVD mogen met de aftapwet in een grotere hoeveelheid internetverkeer rondneuzen. Op dit moment mogen ze alleen heel gericht internetverkeer gaan aftappen als ze weten welke verbinding ze willen aftappen. Dit mag pas bij als internetgebruikers als verdacht zijn aangemerkt.

Vanaf 1 januari mogen ze ook in grotere hoeveelheden internetverkeer rondneuzen, op zoek naar verdachte patronen. Zo kan een hele wijk worden afgetapt als er een verdachte woonachtig is. Daarnaast mogen gevonden data drie jaar lang bewaard blijven. Ook mogen de gegevens met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, al moeten daar waar mogelijk informatie van Nederlanders eruit gehaald worden.

Raadgevend

Als er op 1 november genoeg handtekeningen zijn verzameld, dan is de kans groot genoeg dat het de opkomstdrempel van 30 procent weet te halen. Dat betekent mogelijk dat het referendum samen met de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 samenvalt. Wanneer meer dan 30 procent van de stemgerechtigden op komt draven, moet het parlement zich opnieuw buigen over de ‘aftapwet’ of ‘sleepwet’. Uiteindelijk mag de politiek de uitslag negeren, het is immers een raadgevend referendum.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair