Connect with us
He Komaan

Nieuws

Nieuw plan voor een extra plein in het Korenkwartier

De afgelopen jaren zijn er een hoop ontwikkelingen in en rondom het Korenkwartier. Maar de laatste 20 jaar zijn er ook gebieden helaas verrommeld en ver­loederd. Denk bijvoorbeeld aan het pand waar onder meer Pinokkio en Aspenvalley in zitten. Twee Arnhemmers zijn op het idee gekomen om een gedeelte te slopen en er een plein van te maken.

Kaf en ’t Koren

Het gebied tussen de Korenmarkt en de Rijnstraat is een zorgpuntje voor de twee Arnhemmers Bart Lucassen en Rik Catau. “Het Kaf is één van de oudste buurten in Arnhem met prach­tige, karakteristieke oude pakhuizen. Helaas zijn die nu nog niet goed zichtbaar omdat dit gebied volgebouwd is. Door het creëren van een nieuw pleintje in het Korenkwartier wordt het gehele gebied veiliger, toegankelijker én aantrekkelijker”, aldus Bart Lucassen.

Door een pleintje daar te ontwikkelen zullen deze panden beter zichtbaar zijn. “De karakteristieke panden in de Luthersestraat, Varkensstraat en Munterstraat worden zichtbaar en zes straatjes en steegjes komen direct uit op het pleintje. Met het Lutherspleintje behoudt het Korenkwartier zijn intimiteit en krijgt het tegelijkertijd meer ruimte voor het uitgaanspubliek”, vertelt Lucassen.

Lutherspleintje

“Op de plek waar we het Lutherspleintje willen ont­wikkelen, staat nu een groot pand zonder enige monumentale waarde. Sterker nog, deze aanbouw uit 1958 geeft het gebied juist een rommelige en verloederde uitstraling. Dus, niet alleen krijgen we met dit plan een mooi nieuw plein, maar ook verdwijnt een groot, lelijk en gesloten gebouw!”, steltRik Catau.

“Om van het Lutherspleintje een succes te maken voor het gehéle Kaf, streven we naar de betrokkenheid van alle omliggende ondernemers die iets willen bijdragen. Dus ook de ondernemers die niet direct aan het pleintje liggen kunnen meeprofiteren. We streven naar een gezamenlijke aanpak die verder gaat dan de inrichting en aankleding. Het Lutherspleintje kan een etalage vormen voor het gehele Kaf. Juist dan wordt het een dynamische ruimte, waar beleving voorop staat”, verwacht Catau.

Leegstand

Pandeigenaar Ron Verheij heeft belangstelling voor het plan. Hij worstelt al een tijdje met de leegstaande ruimte. Vroeger zaten er vooral discotheken in het pand. Verheij is bereid om zijn panden rondom het toekomstige Lutherpleintje op te knappen. Of het pleintje ook gaat komen, blijft de vraag. Eerst moeten Bart en Rik maandag het plan presenteren in de gemeenteraad. Daar kunnen de raadsleden en het College van Burgemeester en Wethouders reageren op het plan.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Definitieve uitslag: D66 verliest zetel aan VVD

Vrijdagmorgen is de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkieizngen bekendgemaakt. D66 in Arnhem verliest uiteindelijk niet 2, maar 3 van de 8 zetels. De zetel die D66 kwijt raakt, gaat naar de VVD.

GroenLinks wint

In de definitieve uitslag blijft GroenLinks de winnaar. Die gaat van 4 naar 7 zetels. De VVD gaat van 4 naar 6 zetels. D66 gaat van 8 naar 5. PvdA gaat van 5 naar 4. Arnhem Centraal gaat van 2 naar 3. Nieuwkomer PVV haalt twee zetels, de Partij voor de Dieren en Denk-Verenigd Arnhem gaan van 1 naar twee zetels. De Arnhemse Ouderenpartij houdt haar ene zetel.

Het CDA verliest en zetel en gaat naar twee zetels. De Arnhemse Ouderenpartij blijft op één zetel staan. Susan van Ommen van D66 en Nathalie Nede van de ChristenUnie zijn op voorkeurstemmen in de raad gekomen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Youtube-kanaal StukTV leidt Arnhem Band door winkels in binnenstad

Het populaire Youtube kanaal StukTV kwam afgelopen maand in Arnhem langs om een van hun opdrachten uit te voeren. De ruim 1,7 miljoen kijkers kunnen elke week een opdracht insturen die vervolgens de drie heren van het kanaal moeten uitvoeren.

Fanfare door de binnenstad

StukTV is op Enzo Knol na het grootste Nederlandstalige kanaal van Nederland.  Kijkers zien 585 miljoen de filmpjes die het wekelijks programmeert. Elke week wordt minimaal één filmpje geplaatst door de heren op hun kanaal, zo ook afgelopen woensdag. Daar lieten de heren in de Arnhemse binnenstad het fanfare-orkest Arnhem Band door een aantal winkels lopen. Hierop reageerden ondernemers wisselend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Openstelling Museumwoning Tante Eef Spijkerkwartier

Zondag 25 maart zal, naast de 8 andere museumwoningen in Arnhem (zie www.museumwoningenarnhem.nl), de woning Spijkerstraat 185 worden opengesteld tussen 11.00 en 17.00 uur.

Deze museumwoning bevindt zich schuin boven buurtcentrum De Lommerd. Het project is een samenwerking tussen Stichting Programma Beheer de Nieuwe Lommerd en Volkshuisvesting. Het wordt voornamelijk door vrijwilligers opgeknapt en in stand gehouden. Met deze museumwoning willen wij de ruim 60 jaar woongeschiedenis van tante Eef in ere houden, en graag aan iedereen laten zien.

Dierenbeschermster

Tante Eef oftewel mevrouw Cornelissen was dierenbeschermster, handelspartner en uiteindelijk weduwe van ‘ome Rud’ Cornelissen. Zij heeft van 1952 tot begin 2016 in de bovenwoning gewoond. Eerst samen met Rud, en na zijn overlijden woonde zij vanaf 1976 alleen op de Spijkerstraat 185. Tante Eef zelf verhuisde naar De Herbergier, waar ze woonde nadat het thuis niet meer mogelijk was en overleed vorig jaar, vlak voor haar 99ste verjaardag.

Het pand stamt uit 1869. Hoewel weinig bekend is over de (bouw)geschiedenis van de bovenwoning, vermoeden we dat het voorhuis kantoor is geweest en het achterhuis woning van de directeur van de Bank van Leening.

Geschiedenis

Graag vertellen wij wat we weten over tante Eef, over de geschiedenis van het pand en de bouwtechnische elementen die we gevonden hebben tijdens het opknappen van de museumwoning. Maar vele buurtbewoners hebben tante Eef ook gekend; dus verhalen, foto’s, herinneringen zijn welkom! Dus mocht je ons meer kunnen vertellen over tante Eef of over het gebouw, of mocht je ons willen helpen met gulle giften of expertise, schroom dan niet!
Ben je niet in de gelegenheid om langs te komen, maar wil je wel wat met ons delen, mail mw.tante.eef@gmail.com.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair