Connect with us
Korenkwartier proeft

Nieuws

Nieuw plan voor een extra plein in het Korenkwartier

De afgelopen jaren zijn er een hoop ontwikkelingen in en rondom het Korenkwartier. Maar de laatste 20 jaar zijn er ook gebieden helaas verrommeld en ver­loederd. Denk bijvoorbeeld aan het pand waar onder meer Pinokkio en Aspenvalley in zitten. Twee Arnhemmers zijn op het idee gekomen om een gedeelte te slopen en er een plein van te maken.

Kaf en ’t Koren

Het gebied tussen de Korenmarkt en de Rijnstraat is een zorgpuntje voor de twee Arnhemmers Bart Lucassen en Rik Catau. “Het Kaf is één van de oudste buurten in Arnhem met prach­tige, karakteristieke oude pakhuizen. Helaas zijn die nu nog niet goed zichtbaar omdat dit gebied volgebouwd is. Door het creëren van een nieuw pleintje in het Korenkwartier wordt het gehele gebied veiliger, toegankelijker én aantrekkelijker”, aldus Bart Lucassen.

Door een pleintje daar te ontwikkelen zullen deze panden beter zichtbaar zijn. “De karakteristieke panden in de Luthersestraat, Varkensstraat en Munterstraat worden zichtbaar en zes straatjes en steegjes komen direct uit op het pleintje. Met het Lutherspleintje behoudt het Korenkwartier zijn intimiteit en krijgt het tegelijkertijd meer ruimte voor het uitgaanspubliek”, vertelt Lucassen.

Lutherspleintje

“Op de plek waar we het Lutherspleintje willen ont­wikkelen, staat nu een groot pand zonder enige monumentale waarde. Sterker nog, deze aanbouw uit 1958 geeft het gebied juist een rommelige en verloederde uitstraling. Dus, niet alleen krijgen we met dit plan een mooi nieuw plein, maar ook verdwijnt een groot, lelijk en gesloten gebouw!”, steltRik Catau.

“Om van het Lutherspleintje een succes te maken voor het gehéle Kaf, streven we naar de betrokkenheid van alle omliggende ondernemers die iets willen bijdragen. Dus ook de ondernemers die niet direct aan het pleintje liggen kunnen meeprofiteren. We streven naar een gezamenlijke aanpak die verder gaat dan de inrichting en aankleding. Het Lutherspleintje kan een etalage vormen voor het gehele Kaf. Juist dan wordt het een dynamische ruimte, waar beleving voorop staat”, verwacht Catau.

Leegstand

Pandeigenaar Ron Verheij heeft belangstelling voor het plan. Hij worstelt al een tijdje met de leegstaande ruimte. Vroeger zaten er vooral discotheken in het pand. Verheij is bereid om zijn panden rondom het toekomstige Lutherpleintje op te knappen. Of het pleintje ook gaat komen, blijft de vraag. Eerst moeten Bart en Rik maandag het plan presenteren in de gemeenteraad. Daar kunnen de raadsleden en het College van Burgemeester en Wethouders reageren op het plan.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Dieren ‘Sunflower Ranch’ al ruim drie jaar mishandeld door vermoedelijk AZC jeugd

foto: Youtube

Voorzitter Andrea Sonderen weet het niet meer. Al bijna drie jaar lang worden de dieren van haar Stichting Sunflower Ranch mishandeld door onbekende jongeren. In de afgelopen jaren zijn er konijnen, kippen en kuikens hun nek omgedraaid en moest ze haar geiten en pony’s ergens anders onderbrengen omdat ze mishandeld werden met stokken. 

In tranen vertelde Andrea Sonderen dat haar dieren stelselmatig worden mishandeld. Nadat ze donderdag een rijtje tamme kippen op de grond vond waar de nekken van waren omgedraaid was het voor haar de maat vol. “Al drie jaar probeer ik via de COA, politie en wijkteam om mijn dieren veilig te stellen. Maar die doen er niets aan.” Ze trof op haar Sunflower Ranch donderdag een aantal kippen waarvan de nek waren omgedraaid en de onlangs gekregen frettenverblijf van AKZO is kapot aangetroffen. De fretten zijn los gelaten en moest ze weer ophalen bij de dierenambulance. “Ik moet met regelmaat mijn fretten ophalen bij de dierenambulance. Dit kost mij €74,50 per keer om te terug te krijgen. Daar heb ik het geld niet meer voor!” aldus voorzitter Sonderen.

Tamme dieren makkelijk prooi

De tamme konijnen en kippen waren makkelijke prooien voor de daders. Ze komen snel op mensen af en zijn daardoor makkelijke prooi. De andere dieren die op de Ranch rondlopen zijn schuw. De dieren waarvan de nek is omgedraaid worden juist gebruikt voor knuffelprogramma’s bij ouderen of mensen met een beperking, waar geld mee wordt verdient voor andere activiteiten. Ook worden de dieren ingezet voor kinderfeestjes. Door de incidenten afgelopen drie jaar heeft Andrea al eerder de geiten moeten verkopen omdat de dieren achterna werden gezeten door jongeren met stokken. Later werden de pony’s naar een andere weiland gebracht in de buurt om die veilig te stellen.

Daders

Volgens de omgeving van Stichting Sunflower Ranch zijn de mogelijke daders jongeren van het naastgelegen AZC Elderhoeve. “Het is begrijpelijk dat die jongeren dit zouden kunnen doen. Ze komen meestal uit oorlogsgebieden.” vertelt de verdrietige Andrea. “Ik hoop eigenlijk dat dit waar is, want ik heb veel kinderen van het AZC die mij helpen.” De kinderen die helpen bij Sunflower Ranch melden net als de buurtbewoners het bij Andrea. “Mensen uit de buurt en kinderen van het AZC melden regelmatig bij mij dat ze de jongeren van het AZC Elderhoeve over de hek ziet springen.”
Het COA kan niet zeggen of het om hun jongeren gaat. Op dit moment gaat de politie het onderzoeken en daar wil het COA op wachten. Wel geeft het COA aan bekend te zijn met de klachten. Daarom lieten ze een tijdje geleden extra de beveiligers langs de Ranch lopen. ‘Wij hebben al drie jaar overleg met Sunflower Ranch. Wij nemen de melding serieus, maar kunnen nu weinig doen omdat wij niet met alle zekerheid kunnen melden dat het om onze bewoners gaat.’ aldus de woordvoerder van COA.
Andrea heeft er weinig vertrouwen in. “COA heeft beloofd camera’s en klusteam te sturen, maar dat is nooit gebeurd.” Ook heeft ze het gevoel dat de politie weinig doet. “Die willen eerst bewijs hebben of getuigen spreken, anders kunnen ze niets voor mij doen.” Volgens de woordvoerder van de politie zal binnenkort de verantwoordelijke wijkagent de situatie onderzoeken.
Zowel de gemeente, politie als het COA zullen de aankomende periode de situatie onderzoeken.

Geen subsidie

Stichting Sunflower Ranch krijgt geen subsidie om de schade te herstellen. Mogelijk heeft de situatie van afgelopen donderdag niet allen de nek omgedraaid van de kippen, maar ook van de stichting zelf. Er blijven te weinig dieren over activiteiten te doen waarmee de stichting geld binnen kan halen voor voer voor de dieren of om nieuwe dieren aan te schaven voor activiteiten. Hierdoor zal Andrea haar overige dieren moeten verkopen. Voorlopig is Andrea een paar dagen bij haar moeder om de klap op te vangen en het verdriet te verwerken. “Ik ga daar rustig nadenken over wat ik moet gaan doen.” aldus de verdrietige Andrea Sonderen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Brand op industrie ’t Broek

foto: Joey Holthaus

Maandag ochtend is er brand uitgebroken bij Poelier Blom. Rond 8:30 werd de brand ontdekt door een voorbijganger. Vermoedelijk is de brand ontstaan door de aangetroffen wietkwekerij.

In het leegstaande pand van Poelier Blom aan de Badhuisstraat is een brand uitgebroken. Vermoedelijk is de brand ontstaan door de daar aangetroffen wietkwekerij. De brand is ontdekt rond 8:30 door een voorbijganger.
De naastgelegen Halalslagerij Nieuwe Atlas komt in de problemen door de brand. Ze waren druk bezig met de voorbereidingen voor het islamitische Offerfeest wat op dinsdag plaatsvindt. Het Offerfeest is een feest waar veel halal vlees wordt gekocht. Vermoedelijk loopt de slagerij tienduizenden euro’s schade op door het niet kunnen slachten van lammeren.

De brand is ondertussen onder controle. Voorlopig kunnen de omliggende ondernemers 24 uur niet in hun pand op last van de brandweer.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Twee mannen aangehouden bij parkeerplaats Waterberg

foto: politie

Zondagmorgen om 9:00 zijn twee mannen aangehouden op parkeerplaats Waterberg. De tweetal werdt gecontroleerd door de politie, die vonden daar drugs, inbrekerswerktuig en wapens.

Een 33-jarige man uit Wijhe en een 35-jarige man uit Kampen zijn aangehouden voor het in het bezit hebben van drugs, inbrekerswerktuig en wapens. De agenten controleerden de voertuigen door afwijkend gedrag bij parkeerplaats Waterberg naast de A12 en A50. Bij het controleren vonden ze een grote hoeveelheid drugs, inbrekersmateriaal en wapens. De tweetal zijn aangehouden en gehoord.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair