Connect with us
He Komaan

Blog

Radio-dj kwam verder met record dan ‘Grafligger’ in 1968

Bert hagen

Een recordpoging van radio-dj Marius Smit is deze week niet geslaagd. Hij wilde in Winkelcentrum Presikhaaf 200 uur achter elkaar radio maken, maar kwam niet verder dan 173 uur. Smit is een stuk verder gekomen dan een iemand anders die ooit bij het Arnhemse winkelcentrum een recordpoging wilde uitvoeren. Dat was een zekere Bert Hagen, in 1968 in de media ook wel bekend als de Grafligger of de Kistenkruiper.

De ambitie van deze werkloze kelner uit Arnhem was niet gering. Hij wilde in de zomer van 1968 105 dagen vlakbij het toen nog hypermoderne winkelcentrum in een kist onder de grond gaan liggen. Uiteraard met een luchtkanaal, waar een tentje bovenop zou moeten worden gezet. Het record ‘onder de grond liggen’ van 61 dagen stond toen nog op naam van een Ier.

Comfortabel

Met onder meer een radio en een tv zou Hagen dan relatief comfortabel onder het maaiveld kunnen verblijven. Hij zou dan wel 105 dagen zijn vier kinderen moeten missen. Toch stond hij te popelen, blijkt uit een bericht van De Telegraaf van 6 juni 1968. “Al dat wachten bezorgt me slapeloze nachten.”

Wat dreef Hagen? Daar was de werkloze eerlijk over. Hij wilde rijk worden en zo in één klap uit de zorgen zijn. Zo wilde hij een hek om zijn graf om entree te laten heffen. Ook sponsoren zouden geen probleem zijn, dacht hij. “Denk aan het pak crackers en de chocomel, waarmee ik  mij in leven houd”, zegt hij tegen de krant Het Vrije Volk. “Of het pak waarmee ik na drie maanden zonder één kreukel weer uit het graf rijs.”

Kapers op de kust

Al snel nadat de Arnhemmer zijn idee had gelanceerd, meldde iemand zich die zijn manager wilde worden. Dat was de kunsthandelaar Toon Rangé. In juli 1968 moest de recordpoging beginnen. Maar toen kwam de eerste kaper op de kust: de vishandelaar Henk van der Zwam uit Rheden.

Die dacht blijkbaar: ‘Wat Bert kan, kan ik ook’. Van der Zwam wilde 125 dagen onder de grond. Ook hij had een manager, lompenhandelaar Jan Lamberts, alias Jantje van Velp. Rangé  kende de vishandelaar en was niet onder de indruk. “Die heeft de mentaliteit niet”, zei hij op 13 juni 1968 in het Vrije Volk.

Mentaliteit

Had Rangé daar gelijk in? Van der Zwam liet kort daarna weten dat hij pas de grond in ging als hij 50.000 gulden kreeg. Die houding beviel manager Lamberts niet. Hij en Van der Zwam gingen uit elkaar. Betekende dat het einde van hun plannen? Integendeel. Lamberts kondigde aan zelf onder de grond te kruipen. Nu had Hagen twee concurrenten.

Geen van drieën zouden ooit aan de recordpoging beginnen. Zowel de gemeente Arnhem als de gemeente Rheden weigerden een vergunning af te geven. De sensatiezucht van de toeschouwer zou ‘op niet aanvaardbare wijze worden geprikkeld’, oordeelde de gemeente. “De gangbare normen zullen worden overtreden en gevoelens van een groot deel van de burgerij zullen worden gekwetst.”

Gezondheid

Ook waren ze op de gemeentehuizen bang voor de gevolgen van de lichamelijke en de geestelijke gezondheid van de deelnemers. Dit was ondanks medici van de universiteit van Nijmegen, die Hagen tijdens de recordpoging in de gaten zouden houden. De drie mannen mochten zich niet laten kisten, kopte De Telegraaf lollig.

Op 3 juli werd het nog erger voor Hagen: zijn manager Rangé ging op vakantie naar Spanje. De werkloze kelner voelde zich in de steek gelaten en hij wilde het contract laten ontbinden. Hagen suggereerde dat sponsorgeld met Rangé mee naar Spanje was gevlogen.

Laatste poging

Hij deed nog één poging om in Duiven ondergronds te gaan. De burgemeester van die gemeente kwam samen met twee rechercheurs op huisbezoek om hem dat uit het hoofd te praten. De Arnhemmer hield zijn poot stijf. Maar de boer op wiens land hij zou worden begraven, haakte wel af.

Is het hem ooit nog gelukt? In 1969 was Hagen nog altijd van plan zijn poging uit te voeren. Of het daar ooit nog wat van gekomen is, is nergens meer te achterhalen. Waarschijnlijk niet, want krantenarchieven zwijgen na de zomer van 1969 als het graf.

Belg

Maar in 1974 verbeterde de Belg Louis Luypaerts het wereldrecord grafliggen. Hij bleef 101 dagen en 37 minuten onder de grond. Dat betekent dat Hagen in elk geval de gedroomde 105 dagen nooit heeft gehaald. Het record staat nu volgens sommige bronnen op 141 dagen; op wiens naam is onduidelijk. Hoe het uiteindelijk met Hagen of een van de andere betrokkenen verder is gegaan, is mij onbekend.

Reacties

Reacties

Blog

‘Stichting verspreidt nepnieuws over goudvissen Jansbeek’

goudvis

De in januari uitgezette goudvissen in de Sint Jansbeek zijn inmiddels het middelpunt van een hele soap. De stichting Invasieve Exoten heeft donderdagavond een brief rondgestuurd. Daarin staat dat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de Arnhemmer Rob Garritsen gaat verplichten de elf knaloranje dieren weer te vangen.

Garritsen is degene die ervan beschuldigd wordt de dieren te hebben uitgezet. Hij ontkent dit echter. Ook spreekt hij tegen dat de RVO hem de plicht heeft opgelegd om de goudvissen weer uit de beek te halen of te laten halen.

Fake news

De Arnhemmer doet het verhaal van de stichting dan ook af als ‘fake news’. Het platform zou voor zijn beurt hebben gesproken. “De procedure loopt net. Daar hoor ik pas veel later wat over.”

Hoe het verhaal in de wereld komt dat hij de dieren heeft losgelaten in de beek? Hij heeft wel eerder gezegd de verantwoordelijkheid op zich te nemen, vertelt hij. “Ik weet wie het wel gedaan heeft. Aan hem geef ik alles door.” Wie dat is? Dat zegt hij niet.

Complex

Woordvoerder Tom Hoven van de RVO legt uit dat de zaak nog wat complexer is. Hij bevestigt dat Garritsen nog niet is verplicht om de goudvissen te vangen of te laten vangen. “Wij hebben alleen een voornemen naar buiten gebracht om te handhaven. De mogelijke betrokkene heeft nog de ruimte om zijn zienswijze in te dienen.”

Gaat de rijksdienst na de indiening van de zienswijze alsnog handhaven? Het zou zomaar kunnen. “Maar ik weet niet eens zeker of de goudvissen nog in de beek zitten.” Dat zegt weinig. “Goudvissen kunnen zich goed verstoppen.”

Verdwijnen

De goudvis is een soort die van oorsprong niet in Nederland voorkomt. Hij kan kruisen met inheemse soorten waardoor die uiteindelijk verdwijnen. Het initiatief om elf goudvissen in de beek uit te zetten was bedoeld als ludieke actie. Het platform Invasieve Exoten kon er niet om lachen en kaartte de kwestie aan bij de RVO.

Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd…

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Crowdfunding-actie voor gehandicapte Daan

Wie is Daan
Foto: Dave Gerrits

Een ingezonden mededeling van Dave Gerrits uit Rijkerswoerd. Hij is een crowdfunding-actie begonnen om een rolstoelbus en een rolstoelbakfiets voor zijn gehandicapte zoontje Daan te kunnen bekostigen.

“Ik stuur u dit berichtje om de aandacht te vragen voor ons 4-jarige zoontje Daan. Daan is een 4-jarige jongen met een zeldzame chromosoom 8-afwijking. Zo kan hij niet staan, lopen, praten en niet zelfstandig zitten. Hij is geestelijk en lichamelijk gehandicapt. En hij heeft problemen met prikkelverwerking en heeft daarnaast nystagmus (slechtziendheid) en epilepsie. Daarnaast heeft hij 24-uurszorg nodig, wat wij als ouders zelf doen. Voor een uitgebreide beschrijving van Daan, hebben wij 2 weken geleden een hele website opgestart. Deze is te vinden via www.wieisdaan.nl.

“Wij zijn een crowdfunding-actie gestart om een rolstoelbus en rolstoel bakfiets te realiseren. Daan wordt op dit moment vervoerd met een gewone auto, wat eigenlijk niet meer gaat. Via deze weg hopen wij als ouders voor Daan dit hele doel te kunnen realiseren. Wij willen u daarom vragen of u in ieder geval een kijkje wilt nemen op onze website, en u zich in te lezen in Daan.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Blog

Opinie: Niet het groen, maar de lucht in

Onderstaande tekst is een opiniestuk van D66 Arnhem

Arnhem is een aantrekkelijke, groene stad. Zo aantrekkelijk dat de stad groeit, en blijft groeien. De verwachting is dat er tot 2040 – bovenop de bestaande plannen – nog 6.000 extra woningen nodig zijn. Maar dat mag wat ons betreft niet ten koste gaan van het waardevolle groen in en rond onze stad.

Naast meer woningen, verandert ook de vraag naar het soort woningen en woonmilieus. Niet iedereen wil in een vinexwijk wonen. Starters op de woningmarkt kiezen vaker voor wonen rond het centrum, bij voorkeur met het groen dichtbij. En Arnhem heeft wat dat betreft geweldige kansen. Op locaties zoals Coberco, in de Zuidelijke Binnenstad en rond Arnhem Centraal hebben we nog ruimte om te bouwen.

Files

Mensen die stedelijk wonen, gebruiken vaker de fiets en het OV, of kiezen ervoor om helemaal geen auto te hebben. Kiezen voor een compacte stad zorgt er zo voor dat de filedruk op de wegen naar de stad niet onnodig verder toeneemt. En we gaan zuinig met de beschikbare ruimte om, waardoor we in Arnhem níet het waardevolle groen in en rond de stad hoeven vol te bouwen.

Het groene karakter en de ruimte om te bouwen rondom het centrum, maken Arnhem een aantrekkelijke woonstad voor de toekomst. Maar dan moeten we in deze gebieden wel zo veel mogelijk woningen bouwen. En niet alleen maar meer van hetzelfde, niet alleen heel klein en ook niet alleen heel duur. Juist de middenhuur en de betaalbare koop moeten worden bediend. Er is maar één denkbare optie: nú de hoogte in.

Zorgvuldig

D66 is vóór zorgvuldig ingepaste hoogbouw, met respect voor de historische binnenstad. Met gemiddeld zo’n zes verdiepingen, en af en toe een gebouw half zo hoog als de Eusebius. En op basis van een goede hoogbouwvisie kan hier en daar een echte toren van 25 verdiepingen worden gebouwd. Als we willen voorkomen dat we noodgedwongen groen moeten opofferen voor de groei van de stad, moeten we vandaag aan de slag.

De markt trekt aan en de locaties rond het centrum worden in hoog tempo ontwikkeld. Als de plannen eenmaal zijn gemaakt, wordt het lastig om nog extra woningen toe te voegen. Wat D66 betreft beginnen we daarom vandaag met het maken van plannen en morgen met de bouw van de stad van de toekomst. Een aantrekkelijke groene stad met een passende woning voor iedereen. Niet het groen, maar de lucht in!

Sabine Andeweg, Mattijs Loor en Sjoerd Dijk

Mededeling redactie: In aanloop naar de verkiezingen op 21 maart, kunnen alle Arnhemse politieke partijen die deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een opiniestuk insturen. Hier maakt D66 als eerste gebruik van. Ook andere partijen hebben het recht om hiervan gebruik te maken. Deze opinies geven niet de mening weer van de redactie van Ik hou van Arnhem noch van de organisatie die verantwoordelijk is voor de website houvanarnhem.nl.

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair