Connect with us
Korenkwartier

Nieuws

Sterren kijken tijdens nacht van de nacht

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van zomer- naar wintertijd. Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd, Dit jaar is dat op zaterdagavond 28 oktober. Sterrenwacht Presikheaven staat dan vanaf 19.30 uur met verschillende telescopen bij de Stadsboerderij Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4, vlak naast het Park Presikhaaf.

Dolfijnen, walvissen, paarden en draken tussen de sterren

“Daar gaan we dan op nachtsafari langs de sterrenhemel. Je kunt daar alledaagse dieren zien zoals een stel jachthonden, een veulen, een vos, een arend en een grote zwaan die hoog over ons heen vliegt. Verder exotische beesten zoals een lynx en een giraffe. Ook vinden we een aantal beren op ons pad. Net als in Burgers’ Ocean zie je hier boven je hoofd diverse zeedieren zoals een school vissen, een dolfijn en zelfs een walvis. En ten slotte een aantal beesten die je in geen enkele dierentuin tegenkomt, zoals een vliegend paard en een draak! Veel van deze beesten zijn schuw en verschuilen zich graag achter de wolken, maar als het weer niet te slecht is hopen we ze die avond toch te zien. Deelnemers wordt aangeraden warme kleding en een gezonde dosis fantasie mee te nemen.” aldus Sterrenwacht Presikheaven. Naast de safari is er nog veel meer te doen. De Maan is voor de helft verlicht. Op de grens van licht en donker is het zonsopgang op de Maan. Door een sterrenkijker zien we daar bergketens en ontelbare kraters, gevormd door inslagen van reusachtige rotsblokken. Met een telescoop kun je ook de planeten Uranus en Neptunus bekijken. Maar er is zeker mogelijk nog dieper te turen in het heelal, zoals naar een open sterrenhoop op 6.000 lichtjaar afstand en een grote bolvormige sterrenhoop op 23.000 lichtjaar. Het verste object wat die avond bekijken ligt ver buiten onze Melkweg. Het is de Andromedanevel, een verzameling van honderden miljarden sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. Dat betekent dat dit stelsel zien zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag.
Deze sterrenkijkavond is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. “Bij bewolkte hemel kunnen we buiten geen sterren zien maar wel binnen met ons computergestuurde planetarium, hier kun je dan toch de sterrenhemel bewonderen.” Ook wordt een film over wat sterrenkunde als hobby inhoudt vertoont. En je kunt natuurlijk met al je vragen over het universum terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven” aldus de organisatie.Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Introdansers ontmoeten al 17,5 jaar bijzondere danspartners

Onder de noemer DE ONTMOETING brengt choreograaf Adriaan Luteijn al sinds 2001 op baanbrekende wijze de meest uiteenlopende gastdansers met dansers van Introdans samen. In het verleden waren er ontmoetingen te zien van Introdansers met ouderen, urban dansers, jongeren met spierziekte, mensen met een verstandelijke beperking en met autisme.

Ver voordat ‘inclusie’ een modewoord werd, opende choreograaf Luteijn met deze producties de ogen van het publiek voor de talenten van bijzondere partners en verrijkte hij de dansers van Introdans met onvermoede kanten van het dansersvakNa ruim 17,5 jaar kijkt de choreograaf samen met Introdans terug via een voorstelling.

De ontmoeting Revisited

In ‘De Ontmoeting Revisited’ kijkt Introdans feestelijk terug op de afgelopen 17,5 jaar: we vieren verschil en verbinding door dans. In deze voorstelling komen highlights van enkele ontmoetingen terug op het podium. Te zien zijn het humoristische duet Hart van Steen (uit de voorstelling Cardiac Output) en het intrigerende Asperger Duet (uit de voorstelling Invisibly Visible). Ook wordt een deel van de ontroerende productie Roze Cast (gecreëerd in samenwerking met SWOA en Spinvis) getoond. Daarnaast creëerde Luteijn voor twee dansers van Introdans en een gastdanser een nieuwe ontmoeting: Circular.

Documentairemaakster Inge Theunissen maakte een terugblik in filmbeelden van ontroerende, grappige en onthullende kijkjes achter de schermen bij deze producties. De avond wordt gepresenteerd door theatermaker/cabaretier René M. Broeders.
Tegelijkertijd verschijnt er een fotopublicatie met de hoogtepunten van 17,5 jaar De Ontmoeting.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Deel van het centrum heeft last van stroomstoring

foto: Pixnio.com

Soms wilt er nog wel eens een stroomstoring plaatsvinden in het centrum. Ook  maandag ochtend was het raak. In het oostelijke deel van het centrum was de stroom uitgevallen.

Er was een vanochtend tussen 10:50 – 12:30 een stroomstoring in het oostelijke deel van de Arnhemse binnenstad. Zo was de stroom uitgevallen in de Walstraat, Velperbuitensingle, Steenstraat, Roggestraat, Nieuwstraat, Koningsstraat, Gasthuisstraat, Bloemstraat en Beekstraat. Naast stroomproblemen bij winkels, kantoren en woningen waren ook de stoplichten uitgevallen.

Wat de reden was van de stoomuitval is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Explosie in woning ’t Broek

politie-auto
Foto: politie Arnhem-Noord

Een woning aan de Heemskerckstraat is vrijdag nacht kort na één uur beschadigd doordat iemand iets door een raam van het huis gooide dat explodeerde. 

Volgens een politiewoordvoerder zorgde de luchtdruk ervoor dat de voordeur is vernield. Wat er precies is gebeurd, kan de politie nog niet zeggen. Maar vermoedelijk is het zwaar vuurwerk. Waarom er explosieve zijn gebruikt, de dader of wie de eigenaar van de woning is kan de politie niet melden. Bij het incident zijn geen mensen gewond geraakt.

De politie doet nog onderzoek naar het incident.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair