Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Sterren kijken tijdens nacht van de nacht

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van zomer- naar wintertijd. Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd, Dit jaar is dat op zaterdagavond 28 oktober. Sterrenwacht Presikheaven staat dan vanaf 19.30 uur met verschillende telescopen bij de Stadsboerderij Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4, vlak naast het Park Presikhaaf.

Dolfijnen, walvissen, paarden en draken tussen de sterren

“Daar gaan we dan op nachtsafari langs de sterrenhemel. Je kunt daar alledaagse dieren zien zoals een stel jachthonden, een veulen, een vos, een arend en een grote zwaan die hoog over ons heen vliegt. Verder exotische beesten zoals een lynx en een giraffe. Ook vinden we een aantal beren op ons pad. Net als in Burgers’ Ocean zie je hier boven je hoofd diverse zeedieren zoals een school vissen, een dolfijn en zelfs een walvis. En ten slotte een aantal beesten die je in geen enkele dierentuin tegenkomt, zoals een vliegend paard en een draak! Veel van deze beesten zijn schuw en verschuilen zich graag achter de wolken, maar als het weer niet te slecht is hopen we ze die avond toch te zien. Deelnemers wordt aangeraden warme kleding en een gezonde dosis fantasie mee te nemen.” aldus Sterrenwacht Presikheaven. Naast de safari is er nog veel meer te doen. De Maan is voor de helft verlicht. Op de grens van licht en donker is het zonsopgang op de Maan. Door een sterrenkijker zien we daar bergketens en ontelbare kraters, gevormd door inslagen van reusachtige rotsblokken. Met een telescoop kun je ook de planeten Uranus en Neptunus bekijken. Maar er is zeker mogelijk nog dieper te turen in het heelal, zoals naar een open sterrenhoop op 6.000 lichtjaar afstand en een grote bolvormige sterrenhoop op 23.000 lichtjaar. Het verste object wat die avond bekijken ligt ver buiten onze Melkweg. Het is de Andromedanevel, een verzameling van honderden miljarden sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. Dat betekent dat dit stelsel zien zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag.
Deze sterrenkijkavond is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. “Bij bewolkte hemel kunnen we buiten geen sterren zien maar wel binnen met ons computergestuurde planetarium, hier kun je dan toch de sterrenhemel bewonderen.” Ook wordt een film over wat sterrenkunde als hobby inhoudt vertoont. En je kunt natuurlijk met al je vragen over het universum terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven” aldus de organisatie.Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

D66: Arnhem moet statiegeld op blikjes en flesjes steunen

fles inleveren

Minder zwerfafval en meer hergebruik van afval. Met dat doel dient D66-raadslid Yvonne van Hamersveld op maandag 29 januari de motie ‘Statiegeldalliantie’ in.

“Statiegeld op blikjes en kleine flessen kan enorm helpen”, stelt Van Hamersveld. “Als ook Arnhem zich aansluit bij de Statiegeldalliantie vergroot de druk op Den Haag om dit landelijk te regelen.”

Minder dierenleed

Statiegeld zorgt voor minder zwerfafval, minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen, verwacht Van Hamersveld. “Daarom moet in Nederland en België statiegeld op alle plastic drankflessen en blikjes worden ingevoerd.”

In Duitsland hebben ze goede ervaringen mat statiegeld op blikjes en kleine flessen. Om dit ook in Nederland en België voor elkaar te krijgen, slaan organisaties uit beide landen nu de handen ineen. Naast de Consumentenbond en de Plastic Soup Foundation zijn al vele gemeenten partner van deze statiegeldalliantie.

Raadsmeerderheid

D66 noemt Utrecht, Amsterdam, Maastricht, Leiden, Haarlem, Enschede, Apeldoorn en Zwolle. “Wat D66 betreft hoort ook Arnhem thuis in dit rijtje”, constateert Van Hamersveld. “En het zou me verbazen als de Arnhemse raad het daar niet in grote meerderheid mee eens is.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair