Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Sterren kijken tijdens nacht van de nacht

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van zomer- naar wintertijd. Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd, Dit jaar is dat op zaterdagavond 28 oktober. Sterrenwacht Presikheaven staat dan vanaf 19.30 uur met verschillende telescopen bij de Stadsboerderij Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4, vlak naast het Park Presikhaaf.

Dolfijnen, walvissen, paarden en draken tussen de sterren

“Daar gaan we dan op nachtsafari langs de sterrenhemel. Je kunt daar alledaagse dieren zien zoals een stel jachthonden, een veulen, een vos, een arend en een grote zwaan die hoog over ons heen vliegt. Verder exotische beesten zoals een lynx en een giraffe. Ook vinden we een aantal beren op ons pad. Net als in Burgers’ Ocean zie je hier boven je hoofd diverse zeedieren zoals een school vissen, een dolfijn en zelfs een walvis. En ten slotte een aantal beesten die je in geen enkele dierentuin tegenkomt, zoals een vliegend paard en een draak! Veel van deze beesten zijn schuw en verschuilen zich graag achter de wolken, maar als het weer niet te slecht is hopen we ze die avond toch te zien. Deelnemers wordt aangeraden warme kleding en een gezonde dosis fantasie mee te nemen.” aldus Sterrenwacht Presikheaven. Naast de safari is er nog veel meer te doen. De Maan is voor de helft verlicht. Op de grens van licht en donker is het zonsopgang op de Maan. Door een sterrenkijker zien we daar bergketens en ontelbare kraters, gevormd door inslagen van reusachtige rotsblokken. Met een telescoop kun je ook de planeten Uranus en Neptunus bekijken. Maar er is zeker mogelijk nog dieper te turen in het heelal, zoals naar een open sterrenhoop op 6.000 lichtjaar afstand en een grote bolvormige sterrenhoop op 23.000 lichtjaar. Het verste object wat die avond bekijken ligt ver buiten onze Melkweg. Het is de Andromedanevel, een verzameling van honderden miljarden sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. Dat betekent dat dit stelsel zien zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag.
Deze sterrenkijkavond is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. “Bij bewolkte hemel kunnen we buiten geen sterren zien maar wel binnen met ons computergestuurde planetarium, hier kun je dan toch de sterrenhemel bewonderen.” Ook wordt een film over wat sterrenkunde als hobby inhoudt vertoont. En je kunt natuurlijk met al je vragen over het universum terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven” aldus de organisatie.Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Volleybalvereniging Aetos wordt partner van Ome Joop’s Tour

foto: Ome Joop's Tour

Volleybalvereniging Aetos zal partner worden van Ome Joop’s Tour. Agilitas, Arvevo en Volvera zijn namen die vanaf dit seizoen tot het verleden behoren. De drie Arnhemse volleybalverenigingen zijn gefuseerd tot een grote club: Aetos. De nieuwe vereniging behoort door de fusie tot een van de grootste volleybalverenigingen van Nederland met ruim 700 leden en biedt jeugd-, dames- en herenvolleybal (Nevobocompetitie) en recreatief,  midweekcompetitie, beach- en zitvolleybal.

Op het shirt

Sporthal Valkenhuizen vormde zaterdag 15 september het decor voor de start van het volleybalseizoen met de lancering van het nieuwe verenigingsshirt. Hoofdkleur blauw met accenten van de Airborne. De naam van Hendriks Assurantiën uit Velp siert de voorkant, de
achterkant de slogan ‘Samen Sportief’, de mouwen van de meer dan 500 shirts zijn voorzien van het logo van Ome Joop’s Tour. Aetos heeft bewust gekozen de ruimte op de mouwen beschikbaar te stellen aan een maatschappelijk doel.

Verbinding

Voorzitter Ery Tijink, de eerste voorzitter van Aetos over het partnership met Ome Joop’s Tour: ‘De fusie van onze verenigingen is een schoolvoorbeeld van hoe je in de tegenwoordige tijd kunt verbinden. Wij hopen dat we door de sponsoring van Ome Joop’s Tour een stuk verbinding tot stand kunnen brengen die voor ons allebei een win-win-situatie creëert. Aetos is volleybal, Ome Joop’s Tour is wielrennen.
Ik zie het zo: tijdens Ome Joop’s Tour leren de kinderen normen en waarden kennen, respect te hebben en in teamverband te opereren. Wij hebben acht prachtige beachvolleybalvelden liggen, hoe mooi zou het dan zijn wanneer Aetos het groepsgevoel dat is ontstaan tijdens
OJT een extra dimensie kan geven door bijvoorbeeld door het jaar heen kinderen aan Ome Joop’s Tour kennis te laten maken met een andere activiteit in teamverband.’

WK Zitvolleybal

Tijdens het voorbije WK Zitvolleybal dat juli jl. plaatsvond in Musis Sacrum waren enkele kinderen die hebben meegefietst met OJT 2018 ballenjongen/-meisje. De opening van het seizoen en de start van Aetos werd gevierd met een eerste gezamenlijke barbecue en feestavond van ‘oud-leden van Agilitas, Arvevo en Volvera’.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Race to the bridge slaat binnenstad een jaar over

foto: Race to the Bridge

De organisatie van Race to the Bridge heeft bekend gemaakt dat ze aankomende zaterdag de Arnhemse binnenstad overslaan. De organisatie verwacht teveel problemen om de stad in en uit te komen. Hierdoor zijn de oude oorlogsvoertuigen zaterdag niet te zien. Wel zal zondag op de Jansplein de oorlogsvoertuigen te zien zijn. 

“Tot onze spijt moeten wij mededelen dat de hoofd begeleiding van de Race to the Bridge heeft besloten , het niet verantwoord vindt om de stoet door de binnenstad te laten rijden. Door dat er wegwerkzaamheden plaats vinden bij het roermondsplein willen zij niet het risico lopen dat fout gaat lopen. Wij hebben alle begrip met dit besluit en gaan er van uit dat volgend jaar met het jubileum jaar de optocht door gaat met nog meer voertuigen.” laten teleurgestelde ondernemers van de Koningsstraat weten. De stoet met oorlogsvoertuigen slaat een jaartje Arnhem over tijdens de Race to the Bridge.

Toch nog te zien

De ondernemers Taphuys, Ribs factory, Humpreys, café Sint Jan, Platform Binnenstad Arnhem en Smartvertizing halen zondag een flink aantal oorlogsvoertuigen tussen 13:00 en 16:00 naar het Jansplein.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Geen Airborne festival op de Korenmarkt dit jaar

foto: Korenmarkt

Het is de ondernemersvereniging van de Korenmarkt niet gelukt om dit jaar de Airborne Festival te organiseren. Dit komt omdat de ondernemers te kort hadden georganiseerd en er niet genoeg financiële steun kwam vanuit de gemeente en de overige ondernemers.

Al een aantal jaar wordt op de Korenmarkt na The bridge to liberation experience een concert gehouden op de Korenmarkt. Het concert wordt traditioneel goed bezocht door toeristen en Arnhemmers ter afsluiting van de herdenking. Ook op de zaterdag waren er optredens. Of volgend jaar er ook geen festival wordt gehouden is nog onduidelijk.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair