Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Sterren kijken tijdens nacht van de nacht

In het laatste weekend van oktober zetten we de klok een uurtje terug: we gaan dan van zomer- naar wintertijd. Traditiegetrouw wordt die zaterdag de Nacht van de Nacht georganiseerd, Dit jaar is dat op zaterdagavond 28 oktober. Sterrenwacht Presikheaven staat dan vanaf 19.30 uur met verschillende telescopen bij de Stadsboerderij Presikhaaf aan de Ruitenberglaan 4, vlak naast het Park Presikhaaf.

Dolfijnen, walvissen, paarden en draken tussen de sterren

“Daar gaan we dan op nachtsafari langs de sterrenhemel. Je kunt daar alledaagse dieren zien zoals een stel jachthonden, een veulen, een vos, een arend en een grote zwaan die hoog over ons heen vliegt. Verder exotische beesten zoals een lynx en een giraffe. Ook vinden we een aantal beren op ons pad. Net als in Burgers’ Ocean zie je hier boven je hoofd diverse zeedieren zoals een school vissen, een dolfijn en zelfs een walvis. En ten slotte een aantal beesten die je in geen enkele dierentuin tegenkomt, zoals een vliegend paard en een draak! Veel van deze beesten zijn schuw en verschuilen zich graag achter de wolken, maar als het weer niet te slecht is hopen we ze die avond toch te zien. Deelnemers wordt aangeraden warme kleding en een gezonde dosis fantasie mee te nemen.” aldus Sterrenwacht Presikheaven. Naast de safari is er nog veel meer te doen. De Maan is voor de helft verlicht. Op de grens van licht en donker is het zonsopgang op de Maan. Door een sterrenkijker zien we daar bergketens en ontelbare kraters, gevormd door inslagen van reusachtige rotsblokken. Met een telescoop kun je ook de planeten Uranus en Neptunus bekijken. Maar er is zeker mogelijk nog dieper te turen in het heelal, zoals naar een open sterrenhoop op 6.000 lichtjaar afstand en een grote bolvormige sterrenhoop op 23.000 lichtjaar. Het verste object wat die avond bekijken ligt ver buiten onze Melkweg. Het is de Andromedanevel, een verzameling van honderden miljarden sterren op 2,5 miljoen lichtjaar afstand. Dat betekent dat dit stelsel zien zoals het er 2,5 miljoen jaar geleden uitzag.
Deze sterrenkijkavond is vrij toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden. “Bij bewolkte hemel kunnen we buiten geen sterren zien maar wel binnen met ons computergestuurde planetarium, hier kun je dan toch de sterrenhemel bewonderen.” Ook wordt een film over wat sterrenkunde als hobby inhoudt vertoont. En je kunt natuurlijk met al je vragen over het universum terecht bij de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven” aldus de organisatie.Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Worden Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel?

foto: Net5

Worden de twee Arnhemmers Jasper en Chrystel beheerders van een Frans kasteel? De twee doen mee aan het Net 5 programma ‘Je droom achterna: Een Frans Kasteel’.

Kasteel uit 1712

Elke maandag strijden vijf koppels om de toekomstige beheerders te worden van een Frans kasteel. Een mooi kasteel gelegen in het groene hart van Normandië in het dorpje Quinéville is opzoek naar nieuwe beheerders. Via de tv programma van Net 5 gaan de vijf koppels aan de slag om de hart van eigenaar Hans Musegaas te veroveren.
Het kasteel komt uit 1712 is ooit gebouwd voor de neef van Louis XIV. Sinds 40 jaar fungeert het kasteel als hotel met 30 kamers, 4 hectare grond en een verwarmd buitenzwembad. Er is genoeg werk aan de winkel, want het domein heeft een flinke opknapbeurt nodig. In elke aflevering krijgen de vijf koppels individuele en groepsopdrachten, variërend van het opknappen van historische ruimtes, organiseren van rondleidingen, onderhoud van het landgoed tot het ontvangen van gasten.

Chrystel en Jasper

Chrystel en Jasper zijn al vier jaar buren. Ze raakten bevriend en uiteindelijk sloeg de vonk over. Sinds een jaar zijn ze een stel. De twee hebben voor de toekomst trouw- en kinderplannen. Chrystel is zelfstandig ondernemer op het gebied van marketing, communicatie en eventmanagement. Jasper is ook zelfstandige en houdt zich als interim-kracht bezig met procesverbetering in bedrijven. Ook zette hij afdelingen van bedrijven op. Jasper en Chrystel zijn al een tijdje op zoek naar een locatie in het buitenland (onder andere in Frankrijk) waar zij een B&B of hotel kunnen beginnen. Het plan was om te gaan sparen en het streven was om in 2021 te emigreren. Door middel van dit programma kan hun droom om zelf iets te beginnen in de hospitality misschien wel sneller verwezenlijkt worden.

De uitzending is te zien op Net 5 elke maandag om 21:30

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Bliksem splijt boom Lauwersgracht

boom lauwersgracht
Foto: Politie Arnhem-Noord (FB)

Een blikseminslag heeft een boom aan de Lauwersgracht in tweeën gespleten. Dat laat de politie zien op Facebook. In Arnhem woedde zondagavond een kort, maar hevig onweer.

Via Facebook laat de politie weten dat er bij het natuurgeweld geen gewonden zijn gevallen. “Stel je voor dat je even onder de boom stond te schuilen voor de regen. Gelukkig geen gewonden!”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Politie stopt vechtpartij: drie aanhoudingen

handboeien

De politie heeft op zondag 22 april rond 03.00 uur fors op moeten treden op de Korenmarkt in Arnhem, toen op straat een vechtpartij tussen meerdere personen ontstond.

Wat de reden voor de vechtpartij was, is niet duidelijk. Wel moest een grootste deel van de surveillerende politiemensen van het openbare ordeteam, waaronder ook enkele collega’s te paard, alsmede beveiligingsmedewerkers korte tijd alle zeilen bijzetten om met succes de partijen te scheiden en de rust te herstellen. Daarbij moest ook af en toe door een politie-agent een klap worden uitgedeeld.

Onderzoek

Er werden drie mannen aangehouden; twee kwamen uit Doetinchem (beiden 27 jaar oud) en de ander kwam uit Doesburg (28 jaar). De politie heeft dit in onderzoek; de drie zijn naar het bureau gebracht en zullen worden gehoord over hun mogelijke betrokkenheid.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair