Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Derde huis voor Sinterklaas in Arnhem

foto: Henk Monster (cc)

Het moet niet gekker worden hier in Arnhem. Twee Sinterklaas intochten en nu drie Sinterklaashuizen. Want naast de stadskelders, Kronenburg heeft Sinterklaas en zijn Pieten dit jaar ook in het Rozet een huis. Vanaf woensdag 22 november zijn alle kinderen welkom in het nieuwe Huis van de Sint in Rozet. Er is veel te doen en beleven van kelders tot en met de 5e verdieping. En uiteraard zijn er Pietendiploma’s te verdienen.

 Pietendiploma

Alle kinderen uit Arnhem en omgeving kunnen op bezoek komen bij de Sint en zijn Pieten. Op woensdag-, vrijdag- en zondagmiddag (van 13.30 tot 17.00 uur) en op zaterdag (van 9.00 tot 17.00 uur) zijn Sint en Pieten thuis. Met een stempelkaart kunnen de kinderen tijdens hun ontdekkingstocht door Rozet een Pietendiploma verdienen. Er is van alles te zien en beleven. Bij de ingang zingt Muziekpiet, in de bibliotheek leest Voorleespiet voor en worden schoentjes geknutseld met de Knutselpiet. In de kelders zijn de pietengymzaal, pietenslaapzaal en de cadeautjesopslag te vinden en in het Erfgoedcentrum is de studeerkamer van de Sint. Bij het plein op de 3e verdieping is de slaapkamer van de Sint en kunnen kinderen aan de slag in de pepernotenbakkerij (mét ook gluten- en lactosevrije pepernoten). En natuurlijk is er een meet & greet met de Sint. Op de 5e verdieping is de stal van Amerigo het dakterras van Rozet en in het auditorium is de spannende voorstelling ‘Het verhaal voor Sinterklaas’ te zien.

Tekeningen voor de Sint

De Sint houdt enorm van kindertekeningen en wil daarom ook zijn derde woning versieren met tekeningen. Alle kinderen kunnen hun tekening inleveren in de grote brievenbus bij de ingang. De mooiste tekeningen worden tentoongesteld in de slaapkamer van de Sint op de 3e verdieping. Zo wordt zijn slaapkamer een soort van kindertekeningenmuseum. Sint en zijn Pieten zijn ook op zoek naar het allerkleinste pietje van Arnhem om te helpen bij het brengen van de cadeautjes op 5 december. Sommige schoorstenen in Arnhem zijn namelijk zo smal dat de grote Pieten er niet doorheen passen.

Entree

Een bezoek aan het Huis van de Sint, inclusief alle activiteiten en Pietendiploma, kost € 3,50 per kind en is via de website te bestellen. Bezoek voor meer informatie en om direct te reserveren: www.rozet.nl.

Reacties

Reacties

Nieuws

Bond van Wetsovertreders doet aangiften tegen minister Dekker

foto: Google streetview

De Bond van Wetsovertreders heeft aangifte gedaan tegen minister Dekker van de ministerie Rechtsbescherming. De reden hiervoor is de brand van 12 mei in de Blueband gevangenis.

Op 12 mei starten een gedetineerde brand in zijn cel uit frustratie. Volgens de Bond van Wetsovertreders (BWO) is de man slachtoffer van het stoplichtsysteem dat gedetineerden extra rechten moet geven, maar in de praktijk niet lijkt te werken. “Het geeft alleen maar extra stress en agressie omdat veel gedetineerden terugvallen van groen (veel privileges) naar rood (weinig privileges)”, is de bond.

‘Gevangene vernederd door directie’

Eerder deze week stelde de BWO al dat binnen de gevangenis in Arnhem-Zuid een vervelende situatie is ontstaan tussen directie, personeel en gedetineerden. De gevangene die brand stichtte in zijn cel zou dat hebben gedaan omdat hij werd vernederd door de directie. Een woordvoerder van Justitie liet toen in een reactie weten dat de gevangenisdirectie zich niet in het geschetste beeld herkent.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Anky van Grunsven jureert Outdoor Gelderland

foto: Outdoor Gelderland

De Nederlandse dressuurcoryfeeën die op zaterdagavond 30 juni op Outdoor Gelderland laten nog één keer zien hoe het moet, mogen hun borst nat maken. Tijdens het dressuurgala van Outdoor Gelderland worden ze mede beoordeeld door niemand anders dan drievoudig olympisch kampioene Anky van Grunsven.  Daarnaast zal Anky een clinic verzorgen tijdens het event.

Niemand minder dan Anky van Grunsven zal één van de juryleden zijn van het Outdoor Gelderland. Het paardensport evenement van het jaar in Gelderland wordt gehouden op sportcomplex Papendal. Achter de schermen wordt er al hard geoefend door de deelnemers Coby van Baalen, Tineke Bartels, Leunus van Lieren, Hans Bernoski, Alex van Silfhout, Rien van der Schaft, Inge van der Schaft, Jacquelien van Grunsven en Christa Larmoyeur. Ze willen nog één keer op Grand Prix-niveau pieken voor volle tribunes.

Tijdens de Anemone Horse Trucks Dressage Night (18.30 tot 22.00 uur) zal er een show vol sport, muziek, educatie en humor elkaar in een razendsnel tempo op volgen. Saxofonist Pierre Roomenburg zal Christa Larmoyeur in een kür op muziek begeleiden. Het Bixie Dreamteam is van de partij, er is een demonstratie van het Amerikaanse Hunter-Jumper Equitation rijden en een dressuurclinic ‘Op weg naar het WK’.

De tickets zijn in de voorverkoop te verkrijgen: www.outdoorgelderland.nl/kaartverkoop

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Arnhemse basisscholen naar Den Haag voor Debattoernooi

foto: Youtube

Al twee keer wisten een Arnhemse basisschool de Madurodam Basisschool Debattoernooi te winnen. Dit jaar proberen ze het gewoon opnieuw tijdens de Madurodam Basisschooltoernooi. Maar liefst 250 leerlingen van groep 7/8 uit heel Nederland komen op 26 mei naar Den Haag. Met stellingen zoals “moet het Noordpoolgebied een officieel natuurreservaat worden? Zou ieder Nederlands gezin een vluchteling in huis moeten nemen?” gaan ook de Arnhemse leerlingen in debat.

Het toernooi wordt sinds 2007 georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut en is de afgelopen drie jaar mede mogelijk dankzij steun van Stichting Madurodam Kinderfonds. Daarnaast is het Madurodam Basisschool Debattoernooi mogelijk dankzij steun van Fonds 21, Adessium Foundation, Stichting Boschuysen, het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In die periode 2012 en 2016 won Het Mozaïek het debat.

Vergroten woordenschat

Door mee te doen aan het Madurodam Basisschool Debattoernooi oefenen de leerlingen al op jonge leeftijd mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid. Voorzitter van Stichting Nederlands Debat Instituut Roderik van Grieken stelt: ‘’Leerlingen uit groep 7 en 8 zijn vaak heel betrokken bij de wereld om hen heen. Door met elkaar over actuele onderwerpen in debat te gaan, vergroten ze hun blik op de wereld en maatschappij en verrijken ze hun woordenschat. Daar hebben ze hun hele leven plezier van’’.  Naast scholen, doen er ook teams mee van maatschappelijk betrokken organisaties die debatteren inzetten om extra te leren. Zo doen er leerlingen mee via de Stichting voor Kennis en sociale Cohesie uit Amsterdam en Sezer voor Diversiteit uit Rotterdam.

Stellingen

De stellingen van dit jaar zijn pittig, maar de jonge debaters gaan uitdagende en actuele onderwerpen niet uit de weg. De leerlingen bereiden debatstellingen vooraf voor in de klas, maar weten pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moeten zijn. Op de dag zelf volgt ook nog een verrassingsstelling. De deelnemers debatteren dit jaar over de volgende stellingen:

  • Ieder Nederlands gezin moet een vluchteling opvangen
  • Debatteren drijft mensen uit elkaar
  • Het Noordpoolgebied moet een officieel natuurreservaat worden

De deelnemers debatteren in teams van vijf en tijdens vier debatrondes en worden ze beoordeeld door tientallen vrijwillige juryleden, waaronder burgemeester en wethouders van het college van Madurodam, getraind door Stichting Nederlands Debat Instituut. De jury bepaalt in die vier debatrondes op basis van argumentatie, presentatie en teamwork welke scholen er in de prijzen vallen.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair