Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Eis OM teleurstelling slachtoffers geweld Mandelabrug

Ronnie en Jasper
Foto: Ronnie Sewratan - Vernes (FB)

Het Arnhemse echtpaar Jasper en Ronnie Vernes-Sewratan reageert teleurgesteld op de eis van het Openbaar Ministerie tegen hun vermeende belagers. Het Openbaar Ministerie gaat vier tieners vervolgen voor de mishandeling van het koppel in april dit jaar. De verdachten wordt het plegen van openlijk geweld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd.

Sidney Smeets, de advocaat van het stel, vindt echter dat het echtpaar in april dit jaar slachtoffer werd van homofoob geweld. “Ronnie en Jasper liepen op 2 april van dit jaar hand in hand over de Nelson Mandelabrug in Arnhem toen ze door een groep jongens werden uitgescholden voor ‘homo’ en ‘flikker’. Kort daarna kwam het tot een aanvaring tussen de jongens en het stel.”

Betonschaar

Jasper kreeg stevige klappen en Ronnie werd met een betonschaar in zijn gezicht geslagen, aldus Smeets. Als gevolg daarvan raakte Ronnie een aantal tanden en een stuk bot van zijn bovenkaak kwijt. “Ik herinner me dat ik die jongen met die betonschaar voor me zag en daarna dat ik wakker werd en een stuk van mijn mond kwijt was”, zegt Ronnie via zijn advocaat in reactie op de gebeurtenis.

Het echtpaar is blij dat het nu tot een strafzaak komt. “Het heeft wel lang geduurd, maar we zijn ervan overtuigd dat de rechter deze jongens gaat veroordelen voor wat ze ons aangedaan hebben.”

Persoonlijk gesprek

Het vermeend homofobe karakter van de daad kreeg veel aandacht en leidde tot een actie tegen homofobie en geweld. Ronnie en Jasper zijn teleurgesteld dat het OM er nu volgens hen ten onrechte vanuit lijkt te gaan dat homohaat niet aan de mishandeling ten grondslag heeft gelegen. Met name het feit dat de officier van justitie in deze zaak geen persoonlijk gesprek voert, zit hen dwars.

“Het openbaar ministerie heeft er de mond over vol dat het tegen anti-homogeweld wil optreden maar laat het nu vreselijk afweten”, vindt Jasper. Formeel hebben de slachtoffers overigens nog niets van het OM gehoord. Ze beraden zich op de vraag of ze verder stappen zullen ondernemen, zoals een klacht bij het gerechtshof. Op 19 december zal de zaak pro forma behandeld worden. Wanneer de inhoudelijke behandeling plaatsvindt is nog niet bekend.

Meer nieuws?

mom in balance

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair