Connect with us
he kom aan

Nieuws

Bewoners Malburgen tegen komst tiny houses in de wijk

tiny house
Tiny houses zijn volgens sommigen een duurzaam alternatief. - Foto: Dandavid Cook (CC)

De wijkbeheergroep in Malburgen-Oost ziet de komst van zogeheten tiny houses op een locatie achter basisschool Sint-Margaretha niet zitten. De groep zegt in een brief aan Volkshuisvesting dat ze kritisch staan tegenover een plan daartoe van de woningcorporatie voor het terrein aan de Veerpolderstraat.

Voor de mini-huisjes zouden een scoutinggebouw en het clubgebouw van een muziekensemble het veld moeten ruimen. Uit de brief blijkt dat Volkshuisvesting de tiny houses al op korte termijn wil plaatsen. Op dit moment is het terrein voor het grootste gedeelte een groen stuk waar vooral kinderen van de nabijgelegen school spelen en sporten.

Groen onder druk

Juist dit soort voorzieningen staan onder druk in de wijk, vinden de briefschrijvers. Dat geldt zeker voor een plek achter de brede school Malburcht, die naast een basisschool ook onder meer kinderopvang en een peuterspeelzaal herbergt.

De buurtbewoners zijn bang dat de miniwoningen sociaal zwakkere groepen aantrekken, zoals bijstandsgerechtigden of jongeren die begeleid wonen. Volgens hen is Malburgen-Oost-Noord al een ‘opeenstapeling van kwetsbare bewoners’. “Het absorberend vermogen om juist deze groepen juist op deze locatie in de wijk op te nemen lijkt dan ook bereikt.”

Hype

Gezien de hoge bebouwingsdichtheid van de wijk is juist op deze plek een groenvoorziening nodig, vinden de bewoners van de wijk. De tiny houses doen ze af als een hype, waarmee Volkshuisvesting en de gemeente willen scoren. Achter deze woonvorm schuilt een bepaalde filosofie. “Je kunt willekeurige huurders geen filosofie of levenswijze opdringen”, stellen de buurtbewoners.

Op de huisvesting van Scouting Lido’76 en amusementsorkest DWS na, ligt het terrein zo goed als braak. Met name DWS dreigt nu te verdwijnen. “Beide verenigingen zijn gezien hun activiteiten belangrijk voor kinderen en bewoners van Malburgen”, vindt de wijkgroep.

Noodzaak

Het lijkt volgens de buurtbewoners erop dat de noodzaak voor goedkope woningen in de wijk niet meer zo groot is. Op het terrein ligt echter al langer een woonbestemming. “Het lijkt dat de noodzaak om te bouwen niet meer zo groot is, maar dat er voor deze bouwlocatie een nieuwe invulling wordt gezocht.”

Tiny houses zijn kleine, vaak mobiele woningen. Zij hebben meestal een oppervlakte van ongeveer 25 vierkante meter en zijn meestal vrijstaand. Er is een beweging die vindt dat dergelijke woningen een duurzaam alternatief zijn voor de huidige gangbare woonvormen.

Reacties

Reacties

Nieuws

OM eist celstraf voor onaangekondigd ‘kinderen meenemen voor vakantie’

Openbaar Ministerie Arnhem
Foto: Michiel Verbeek (CC)

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft maandag voor de rechtbank in Arnhem een celstraf van twaalf maanden waarvan zes voorwaardelijk geëist tegen een 32-jarige Afghaanse man uit Arnhem. De man wordt ervan verdacht vorig jaar zijn twee kinderen van destijds 5 en 7 jaar te hebben onttrokken aan het ouderlijk gezag.

De man heeft op 4 november 2016 de kinderen zonder toestemming van hun moeder meegenomen naar het buitenland, naar een voor haar onbekende bestemming. Hij heeft volgens het OM die dag de kinderen zonder medeweten van de vrouw eerder van school, omdat ze een afspraak bij de tandarts zouden hebben. Uit onderzoek zou blijken dat daar geen sprake van was.

Europees aanhoudingsbevel

Toen de moeder dit ontdekte, vermoedde zij dat de man de kinderen mee wilde nemen naar zijn geboorteland Afghanistan. Twee dagen later werd de vader aangehouden in Hongarije, waar hij met de kinderen in een trein richting Roemenië zat. Tegen de verdachte was op dat moment een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Na de aanhouding van de man zijn de kinderen in Hongarije weer met moeder herenigd.

De verdachte heeft in een verhoor beweerd dat hij de kinderen niet heeft willen onttrekken aan het gezag. Hij zou in plaats daarvan als verrassing een korte vakantie met het gezin hebben gepland. De officier noemt dat scenario volkomen ongeloofwaardig, mede omdat de moeder op geen enkel moment door de man op de hoogte is gesteld van vakantieplannen.

Spanningen

Volgens de officier liggen spanningen in de echtelijke relatie en tussen de families van de man en de vrouw ten grondslag aan de onttrekking. “Verdachte heeft met de onttrekking het ouderlijk gezag van de moeder ernstig ondermijnd. Hij heeft haar in grote angst en onzekerheid achtergelaten in Nederland.” Volgens de officier hebben adequaat optreden van politie en justitie in Nederland en Hongarije er voor gezorgd dat de situatie niet erger is geworden.

Het recidiverisico is groot, aldus de officier. Hij acht daarom een deels voorwaardelijke straf met een proeftijd van drie in plaats van twee jaar passend. Daarnaast zou de man volgens de officier reclasseringstoezicht met meldplicht en een ambulante behandeling voor agressie- en relatieproblematiek moeten krijgen. De rechtbank doet op 8 januari 2018 uitspraak.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Burgerlijke Stand Gemeente Arnhem 11-12-2017 tot en met 17-12-2017

geboren

Deze publicatie vindt plaats met toestemming van betrokkenen.

Geboren:

Jaso., zoon van J.P.H. Wiggers en C.M.W. Bouter
Isabella B., dochter van G.V. van Til en K. Janssen
Simon S., zoon van C.G.J. Janssen en M. Simon
Jocelyn C.M., dochter van M.H.W.A. Smink en B. de Man
Its B., zoon van K. Koers en E.M. Janssen
Wouter G., zoon van P.G. Monden en H.P. Oosterveld
Maud A., dochter van F.G. Swaagstra en S. van Veldhuijzen
Suze, dochter van J.W.P. van Meel en N. Scharrenberg
Nova T.C., dochter van J.R. Dalgliesh en T.J. Raayen
Lowis., dochter van M.T.G.M. Berns en M.J. Kuijer
Edwin., zoon van E. Scheper en J.E. van der Zee
Vinn N., zoon van L. Hese en M.J.A.E. van Ottele
Juliette W.L., dochter van J.C. Klein en S.M. Akerboom
Almira B., dochter van I. Arikan en A. Özdemir
Liz N.E., dochter van M.J.A. Fonteijn en R. Dorrepaal
Yelena E.F.B., dochter van J.B.A. Elemans en B.W.M.I. Hessing
Mees T., zoon van F.K. Mud en C. van Hutten
Job., zoon van R. Janssen en F. Tijnagel
Jaap, zoon van H.J. Aardema en J.A. Kaptein
Annelie., dochter van G.H.G. Verhaag en M. Müller
Siem J., zoon van M. Jongkind en J. Mateman
Romeo E., zoon van F. Farzin en S.Rahmati
Pavel, zoon van B. Calle en M.I. Popova
Manoa F.F.J.E., dochter van W.S.E. Wesstrik
Jaylinn E., dochter van W. Minks en M. ter Mors
Stijn, zoon van G.S.D. Kits en M. Kroes
Julia M., dochter van P.P.M.E. Putman en L.A.J.M. de Kinkelder
Lena N., dochter van C. Mbaziira en C.R. Maatman
Roland J.W., zoon van G.J. van Hassel en J.A. van Straten
Lieke I., dochter van J.E. de Man en S.H. Hagenbeek

Huwelijk:

A.C.P. Evers en C. Andriessen

Overlijden:

J.T. Duijts, 90 jaar

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

17de Nieuwjaarsduik in Arnhem

foto: Nieuwjaarsduik Arnhem Facebook

Traditiegetrouw vindt op 1 januari op verschillende plekken in Nederland de nieuwjaarsduik plaats. Zo ook in Arnhem, want op 1 januari zal dan in de Rijkerswoerdse Plassen de Nieuwjaarsduik Arnhem plaatsvinden.

De allereerste Nederlandse Nieuwjaarsduik vond plaats op 1 januari 1960 in Zandvoort en de eerste duik in Arnhem vond al plaats in 2002.  Dit jaar gaat de organisatie van de Nieuwjaarsduik Arnhem zich klaarmaken voor de 17e duik in 2018 en ze hopen jullie dan ook graag te zien op het strand bij de Rijkerswoerdse Plassen. Meedoen kost €3,50 maar dan krijg je een mooie Unox muts, kop erwtensoep en een certificaat van deelname zodat je thuis kan laten zien dat je het ijskoude water bent ingesprongen.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair