Connect with us
Korenkwartier

Nieuws

Arnhems onderzoek: steeds vaker hooligan-gevechten buiten het stadion

Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Georganiseerde vechtpartijen tussen hooligans worden steeds vaker buiten het stadion georganiseerd. De zogeheten freefights zijn in opmars, zo blijkt uit onderzoek van het Arnhemse Bureau Beke dat donderdag is gepubliceerd.

Op sociale media duiken regelmatig videobeelden van knokkende hooligans. In het onderstaande filmpje uit april 2017 gaan Vitesse supporters op de vuist met PSV-aanhangers. Dit soort vechtpartijen worden vooraf georganiseerd en hooligans van praktisch alle Nederlandse clubs maken zich er schuldig aan, zo blijkt uit het rapport.

Eer

‘Dit soort vechtpartijen worden ook wel 20-20 fights genoemd. Het gaat om relatief kleine groepen mannen, voor een groot deel afkomstig uit de voetbalwereld’, zegt criminoloog en onderzoeker Tom van Ham. ‘Het gaat om de eer van de club.’

Dat de vechtpartijen vaak in weilanden worden georganiseerd verbaast Van Ham niet. ‘Voetbalgeweld in de stadions daalt al jaren door betere veiligheidsmaatregelen zoals de fysieke scheiding van supporters, camerabewaking, en combi-tickets. Het geweld verschuift naar een andere plek.’

Oost-Europa

Volgens de onderzoekers zijn dit soort gevechten over komen waaien uit het oosten van Europa. ‘Daar is het al een stuk verder. Er is medische verzorging en er worden zelfs scheidsrechters aangesteld om te winnaar te bepalen.’

Het aantal gevechten is opmerkelijk. Met enige regelmaat duikt er een filmpje op van een vechtpartij, maar de politie weet volgens de onderzoekers van ongeveer 100 georganiseerde vechtpartijen. ‘Dat is het topje van de ijsberg’, zegt Van Ham.

Jong geleerd…

Bureau Beke onderzocht de dossiers van 75 personen die bij dit soort vechtpartijen betrokken waren. Volgens Van Ham waren er een aantal interessante overeenkomsten te zien tussen de deelnemers. Zo bleek 40 procent voor zijn 18e levensjaar al betrokken te zijn geweest bij criminele en gewelddadige incidenten. ‘Dat is voor criminologen interessant. Hoe jonger je start, des te groter de kans dat je in het criminele circuit blijft hangen.’

Ook hebben een opvallend groot aantal ADHD en problemen met impulsbeheersing. ‘Dat zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat ze betrokken zijn bij uitgaansgeweld en huiselijk geweld. Voor een aantal van hen is geweld een levensstijl.’

Bron: Omroep Gelderland

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Introdansers ontmoeten al 17,5 jaar bijzondere danspartners

Onder de noemer DE ONTMOETING brengt choreograaf Adriaan Luteijn al sinds 2001 op baanbrekende wijze de meest uiteenlopende gastdansers met dansers van Introdans samen. In het verleden waren er ontmoetingen te zien van Introdansers met ouderen, urban dansers, jongeren met spierziekte, mensen met een verstandelijke beperking en met autisme.

Ver voordat ‘inclusie’ een modewoord werd, opende choreograaf Luteijn met deze producties de ogen van het publiek voor de talenten van bijzondere partners en verrijkte hij de dansers van Introdans met onvermoede kanten van het dansersvakNa ruim 17,5 jaar kijkt de choreograaf samen met Introdans terug via een voorstelling.

De ontmoeting Revisited

In ‘De Ontmoeting Revisited’ kijkt Introdans feestelijk terug op de afgelopen 17,5 jaar: we vieren verschil en verbinding door dans. In deze voorstelling komen highlights van enkele ontmoetingen terug op het podium. Te zien zijn het humoristische duet Hart van Steen (uit de voorstelling Cardiac Output) en het intrigerende Asperger Duet (uit de voorstelling Invisibly Visible). Ook wordt een deel van de ontroerende productie Roze Cast (gecreëerd in samenwerking met SWOA en Spinvis) getoond. Daarnaast creëerde Luteijn voor twee dansers van Introdans en een gastdanser een nieuwe ontmoeting: Circular.

Documentairemaakster Inge Theunissen maakte een terugblik in filmbeelden van ontroerende, grappige en onthullende kijkjes achter de schermen bij deze producties. De avond wordt gepresenteerd door theatermaker/cabaretier René M. Broeders.
Tegelijkertijd verschijnt er een fotopublicatie met de hoogtepunten van 17,5 jaar De Ontmoeting.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Deel van het centrum heeft last van stroomstoring

foto: Pixnio.com

Soms wilt er nog wel eens een stroomstoring plaatsvinden in het centrum. Ook  maandag ochtend was het raak. In het oostelijke deel van het centrum was de stroom uitgevallen.

Er was een vanochtend tussen 10:50 – 12:30 een stroomstoring in het oostelijke deel van de Arnhemse binnenstad. Zo was de stroom uitgevallen in de Walstraat, Velperbuitensingle, Steenstraat, Roggestraat, Nieuwstraat, Koningsstraat, Gasthuisstraat, Bloemstraat en Beekstraat. Naast stroomproblemen bij winkels, kantoren en woningen waren ook de stoplichten uitgevallen.

Wat de reden was van de stoomuitval is nog onbekend.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Explosie in woning ’t Broek

politie-auto
Foto: politie Arnhem-Noord

Een woning aan de Heemskerckstraat is vrijdag nacht kort na één uur beschadigd doordat iemand iets door een raam van het huis gooide dat explodeerde. 

Volgens een politiewoordvoerder zorgde de luchtdruk ervoor dat de voordeur is vernield. Wat er precies is gebeurd, kan de politie nog niet zeggen. Maar vermoedelijk is het zwaar vuurwerk. Waarom er explosieve zijn gebruikt, de dader of wie de eigenaar van de woning is kan de politie niet melden. Bij het incident zijn geen mensen gewond geraakt.

De politie doet nog onderzoek naar het incident.

Meer nieuws?

chico's place

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair