Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Arnhems onderzoek: steeds vaker hooligan-gevechten buiten het stadion

Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Georganiseerde vechtpartijen tussen hooligans worden steeds vaker buiten het stadion georganiseerd. De zogeheten freefights zijn in opmars, zo blijkt uit onderzoek van het Arnhemse Bureau Beke dat donderdag is gepubliceerd.

Op sociale media duiken regelmatig videobeelden van knokkende hooligans. In het onderstaande filmpje uit april 2017 gaan Vitesse supporters op de vuist met PSV-aanhangers. Dit soort vechtpartijen worden vooraf georganiseerd en hooligans van praktisch alle Nederlandse clubs maken zich er schuldig aan, zo blijkt uit het rapport.

Eer

‘Dit soort vechtpartijen worden ook wel 20-20 fights genoemd. Het gaat om relatief kleine groepen mannen, voor een groot deel afkomstig uit de voetbalwereld’, zegt criminoloog en onderzoeker Tom van Ham. ‘Het gaat om de eer van de club.’

Dat de vechtpartijen vaak in weilanden worden georganiseerd verbaast Van Ham niet. ‘Voetbalgeweld in de stadions daalt al jaren door betere veiligheidsmaatregelen zoals de fysieke scheiding van supporters, camerabewaking, en combi-tickets. Het geweld verschuift naar een andere plek.’

Oost-Europa

Volgens de onderzoekers zijn dit soort gevechten over komen waaien uit het oosten van Europa. ‘Daar is het al een stuk verder. Er is medische verzorging en er worden zelfs scheidsrechters aangesteld om te winnaar te bepalen.’

Het aantal gevechten is opmerkelijk. Met enige regelmaat duikt er een filmpje op van een vechtpartij, maar de politie weet volgens de onderzoekers van ongeveer 100 georganiseerde vechtpartijen. ‘Dat is het topje van de ijsberg’, zegt Van Ham.

Jong geleerd…

Bureau Beke onderzocht de dossiers van 75 personen die bij dit soort vechtpartijen betrokken waren. Volgens Van Ham waren er een aantal interessante overeenkomsten te zien tussen de deelnemers. Zo bleek 40 procent voor zijn 18e levensjaar al betrokken te zijn geweest bij criminele en gewelddadige incidenten. ‘Dat is voor criminologen interessant. Hoe jonger je start, des te groter de kans dat je in het criminele circuit blijft hangen.’

Ook hebben een opvallend groot aantal ADHD en problemen met impulsbeheersing. ‘Dat zie je bijvoorbeeld terug in het feit dat ze betrokken zijn bij uitgaansgeweld en huiselijk geweld. Voor een aantal van hen is geweld een levensstijl.’

Bron: Omroep Gelderland

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Lijn 2030

Vanaf vrijdag 24 september is Arnhem een nieuwe buslijn rijker. ‘Lijn2030’ rijdt dan door Arnhem-Zuid. De bus wordt ingezet om het thema duurzaamheid dichterbij de inwoners te brengen. Tegelijkertijd fungeert de bus als kantoor (‘tiny office’) voor Arnhemse ambtenaren die vanuit de Teams Leefomgeving in de wijken werken.

Op vrijdag 24 september om 14.00 uur is de eerste halte die ‘Lijn 2030’ aandoet het wijkcentrum Vredenburcht aan de Slochterenweg.
‘Lijn2030’ rijdt voorlopig uitsluitend in de wijken Rijkerswoerd, Kronenburg en Vredenburg. Arnhemmers in die wijken kunnen via de website www.lijn2030.nl een ‘halte’ aanvragen. Op een door de bewoners aangegeven datum komt de bus dan voorrijden. Bewoners kunnen er onder meer terecht met praktische vragen over bijvoorbeeld energiebesparing. Maar ook over zaken als bijvoorbeeld aardgasvrij wonen of de aanschaf van zonnepanelen. Maar ook allerhande zaken wat betreft de leefomgeving kunnen aan de orde komen in de bus.

De Bus

Lijn 2030 is een omgebouwde antieke Volkswagen Transporter uit 1973. ‘Lijn 2030’ is een toonbeeld van duurzaamheid en circulariteit. De bus is uitgerust met een elektromotor en zes gebruikte Tesla batterijen. Op het dak liggen flexibele zonnepanelen. ‘Lijn 2030’ is geïsoleerd met isolatiemateriaal van hennep (CO2 negatief want het neemt CO2 op) en de vloer ligt kurk, een 100% natuurproduct (CO2
neutraal).

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

PVV Gelderland: ‘Stop met subsidie Bridge to Liberation Experience’

Bridge to liberation
Foto: Sjaak Peppel (CC)

Als het aan PVV Gelderland ligt, stopt de provincie met het financieren van de Bridge to Liberation concert. Volgens fractievoorzitter Marjolein Faber wordt onterecht een link gelegd tussen de evacuatie van Arnhem en de vluchtelingen van nu.

De PVV Gelderland wil dat de provincie Gelderland niet langer financieel bijdraagt aan Bridge to the Liberation. Tijdens de voorstelling werd er een link gelegd tussen de gedwongen evacuatie van Arnhem en de komst van de vluchtelingen naar Arnhem tegenwoordig.

Niet te vergelijken

Tijdens de voorstelling werden parallellen getrokken tussen de gedwongen evacuatie van Arnhem na de Slag om Arnhem en de komst van vluchtelingen naar Nederland. De PVV ziet hier geen enkele vergelijking in. Volgens fractievoorzitter Faber lieten de vluchtelingen van toen niet hun gezin in de steek en verkrachtten ze niet de mensen die de opvang regelde. Volgens haar zijn er amper vluchtelingen naar Arnhem gekomen, maar gaat het vooral om economische migranten.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Airborne weekend vooral erg nat!

Het leek wel alsof alles tegen zat tijdens de Airborne weekend. Een verregende herdenking bij de Berenkuil, een natgeregende Bridge to Liberation waardoor de projectieschermen niet altijd wilde meewerken, een afgezegde Airborne Festival op de Korenmarkt, de tocht met oude voertuigen ging niet door het centrum, de oorlogsvoertuigen op Jansplein gingen niet door en de Drums and Pipes waren dit weekend zowat weg geregend. Kortom, het leek wel alsof alles tegen zat. 

21,22,23 september was het de 74ste herdenking van de Slag om Arnhem. Maar het leek wel alsof alles tegen zat. Deze editie zou de opwarmer moeten zijn voor de 75ste herdenking volgend jaar. Maar alles zat tegen, waardoor de Airborne weekend in het water was gevallen. Ondanks dat er zeker mooie momenten bij zaten, was er helaas ook tegenslag.

Afzeggingen

Al eerder was bekend dat de Airborne Festival op de Korenmarkt niet doorging. Er was te weinig geld om een mooie programmering neer te zetten. Ook de Race to the Brigde ging niet door op het laatste moment door de verbouwing van Roermondsplein. Als toetje op de afzeggingsreeks bleek ook de bestuurders van de oorlogsvoertuigen ziek te zijn geworden door de herdenking op de Ginkelse Hei. Daar waren ze nat geregend.

Nat

Zowel de herdenking in de Berenkuil als het concert bij de John Frostbrug waren behoorlijk natgeregend. Ondanks dat het regende waren er veel bezoekers aanwezig bij de Bridge to Liberation concert. Door de regen liep ook de communicatie tussen de regie en het scherm op de brug niet goed. Hierdoor gebeurde twee maal dat een filmpje niet zichtbaar was op het scherm.
Ook in het weekend zorgde de regen voor roet in het eten. Zo konden de Drums and Pipes niet door de straten heen spelen van het centrum. Zij moesten schuilen bij ondernemers om droog te kunnen spelen. Zo hadden ze geschuild bij Sint Jan maar ook bij Chico’s Place. Maar gelukkig zorgden de regen ook voor positieve ontwikkelingen.

Dubbeldekker

Wel was de Engelse dubbeldekker een groot succes! Volgens de organisatie Smartvertizing was de bus elke rit zo goed als vol. Mensen waardeerde de gratis rondleiding met de rode dubbeldekker. Ze maakte een rondje over de John Frostbrug, langs het Gelredome weer richting het centrum. Tijdens de rondrit kregen ze het verhaal te horen over onder andere de slag om Arnhem.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair