Connect with us
He Komaan

Nieuws

Korenkwartier krijgt nieuwe impuls

foto: IHVA

De eerste stappen naar een verbetering in het Korenkwartier zijn al zichtbaar. Zo zijn er dit weekend lampjes in de bomen geplaatst, maar dat is nog niet het enige volgens projectleider Raymond Driessen van Smartvertizing. De ondernemers en gemeente Arnhem hebben de handen in één geslagen en hebben gekozen om eerst de zo genoemde ‘quick win’ te regelen. Volgend jaar wordt er groter uitgepakt. Zo worden stroomkasten beschilderd, komt er sfeerverlichting in de Duizelsteeg en komt er betere informatievoorzieningen. Zowel de ondernemers uit de Korenkwartier als de gemeente reageren positief op de nieuwe ontwikkelingen. Beide investeren op dit moment in het plan. De plannen zijn ontstaan in de klankbordgroep van het Korenkwartier. In deze groep zitten ondernemers uit het gebied en de gemeente. Zij hebben meegedacht in alle plannen.

Meer sfeerlichten

In de winterperiode zijn mensen op zoek naar gezelligheid, Vele steden zoals Arnhem spelen hier op in door bomen in de binnenstad te verlichten. In de zuidelijke binnenstad wordt dit al gedaan. Door het voorplein van de Korenmarkt de 2 bomen en 1 boom op de achterplein volledig te voorzien van sfeervolle boomverlichting  met kleine lampjes. Maar niet alleen Korenmarkt krijgt sfeerverlichting. Ook de Duizelsteeg krijgt sfeerverlichting. Want één van de sfeervolste stegen in het gebied is de Duizelsteeg. In overleg met de ondernemers daar is het idee om de steeg geheel te voorzien van sfeervolle verlichting. Dit kunnen prikkabels zijn met led-lampen of sfeervolle lichtbollen die aan spandraden komen te hangen.

Pimp my power box

Één van de meest irriterende punten in het Korenkwartier zijn wel de stroomkasten en datakasten. Deze diverse stroomkasten en datakasten worden heel slecht onderhouden. Tijdens de grote schoonmaakactie ‘Big Bang’ zijn alle kasten graffiti- en stickervrij gemaakt. Echter blijft het een troosteloos aanblik door afgebladderde verf e.d. Daarom willen ze op diverse plekken de kasten opnieuw schilderen in een neutrale kleur.

Luthersestraat

Dat sommige stegen niet nodigen om in te lopen blijkt vooral bij de Luthersestraat. Eén van de ideeën is om de zijgevel van Pinoccio te voorzien van een kunstproject. Dit zal op het groene stalen damwandprofiel gedaan worden. “Het doel is om een internationale topartiest het profiel door middel van stickerstroken te voorzien van een uniek kunstobject, wat zeker een publiekstrekker is.” vertelt Raymond Driessen. Aan beide kanten van de steeg komt een andere afbeelding die in verbinding staan met elkaar. De kunstobject is zo genoemde 3D art. Deze kunstvorm geven mensen op meerdere plekken een bijzondere inkijk op kunst.

Eenheid in dekzeilen

Wie een rondje Korenmarkt overdag maakt ziet naast troosteloze stroom- en datakasten ook een troosteloze aanblik van opgeslagen terrassen. De meeste opgeslagen terrassen worden niet  altijd voorzien van dekzeil en als ze er wel zijn dan kom je werkelijk alle kleuren en formaten tegen. De ondernemers willen synergie creëren door zwarte dekzeilen aan te schaffen zodat er eenheid is en alle terrassen netjes worden afgedekt. Deze zeilen worden met het logo van het korenkwartier voorzien. “Zo blijft het straatbeeld netjes en geeft het de bezoeker een rustig en uniform aanzicht.” aldus Raymond Driessen.

Met informeren kun je leren

Niet alleen een aantrekkelijke gebied is nodig om mensen uit te nodigen. Ook het goed informeren over alle ontwikkelingen en voorzieningen blijven belangrijk. Daarom zullen er met regelmaat gastheren en dames rondlopen en komen er informatieborden bij alle ingangen van het Korenkwartier. Daarnaast moet er meer kleine ‘feelgood’ entertainment komen om mensen naar het gebied te trekken. Zo zal er bijvoorbeeld op 23 december een kerstman, kerstvrouw en Rudolf het echte rendier aanwezig zijn om nog meer in de kerstsfeer te komen. Dit soort feelgood evenementen moeten de gehele jaar plaats gaan vinden.

Meer
 nieuws? 

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo en Rijnstate willen aardgas vrij

foto: Burgers Zoo
Vrijdag 16 maart om 15.15 uur hebben diverse betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend die het startsein vormt voor een gedegen onderzoek naar een lokaal open warmtenet. De ondertekening vond plaats voor de zeekoeienruit in de Mangrove van Koninklijke Burgers’ Zoo. Het Arnhemse dierenpark onderzoekt de mogelijkheid van een biomassacentrale, die zowel Burgers’ Zoo als Rijnstate van warmte moet voorzien. In de toekomst zouden andere partijen ook kunnen worden aangesloten op het lokale open warmtenet.
Koninklijke Burgers’ Zoo, Rijnstate, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO), ZON participaties en Inenergie spreken gezamenlijk de intentie uit om de mogelijkheden uitgebreid en gedegen te onderzoeken. Deze volgende onderzoeksfase duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met de aanvraag voor SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie).
Haalbaarheidsonderzoek 2017 krijgt officieel vervolg
Inenergie heeft in 2017 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een eventueel lokaal open warmtenet in Arnhem-Noord. Een open warmtenet betekent dat meerdere aanbieders gebruik kunnen maken van de infrastructuur, zodat in de nabije toekomst desgewenst extra partijen kunnen worden aangesloten. Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem ondersteunen het initiatief om alternatieve, CO2-neutrale energiebronnen te onderzoeken.
Koninklijke Burgers’ Zoo en Rijnstate hebben de intentie om de aardgasvrije energie te gaan gebruiken. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) is de netwerkbeheerder en ondersteunt graag initiatieven op basis van CO2-neutrale energieopwekking, terwijl ZON participaties de biomassacentrale kan leveren en installeren en Inenergie de haalbaarheidsstudie heeft uitgevoerd.

Hoe een biomassacentrale in de praktijk werkt en waarom het een milieuvriendelijke wijze van het opwekken van energie betreft, wordt helder en duidelijk geïllustreerd in deze educatieve animatievideo: https://www.mpdgroeneenergie.nl/het-groene-warmtenet-ede/.

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gemeente wijst 61 wederopbouwpanden aan als gemeentelijk monument

Looierstraat
In de Looierstraat is de veelzijdigheid van wederopbouwarchitectuur goed te zien. - Foto: Google StreetView

De Hema aan de Rijnstraat, flats aan de Rodenburgstraat en bouwwerken aan het Gele Rijdersplein moeten worden bewaard voor de komende generaties. Dat vindt de gemeente Arnhem. Alles bij elkaar 61 gebouwen uit de Wederopbouwperiode komen op de gemeentelijke monumentenlijst.

Veelzijdig

“Het is bijzonder dat er zo’n grote aanwijzing plaatsvindt van gebouwen uit één periode”, stelt de gemeente. Wederopbouwarchitectuur is volgens de gemeente verrassend veelzijdig, maar door de veelal onbeschermde status dreigen deze waardevolle panden voor de stad verloren te gaan.

Het gaat niet alleen om individuele gebouwen. “Soms geeft een hele straat als ‘ensemble’ een duidelijk beeld van hoe er tijdens de wederopbouw over architectuur werd gedacht. Dat is vooral te zien bij de markt, het Gele Rijdersplein, de Looierstraat en de Bakkerstraat.”

Ondergewaardeerd

Wederopbouwarchitectuur wordt ondergewaardeerd, stelt cultuurwethouder Gerrie Elfrink. “Dat is onterecht. De inzet van die generatie wordt wel veel geroemd, ook nu nog. Er zitten echt veel parels tussen, veel zijn nog bijna in oorspronkelijke staat. Ik vind het dan ook passend, zeker in Arnhem, dat een groot aantal panden de status van monument krijgt.”

Met de toewijzing staan er nu 900 gemeentelijke monumenten in de stad. Daarnaast zijn er ook nog 450 rijksmonumenten.

Meer nieuws?

 

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Trainer Vitesse: “Alleen winst telt zaterdagavond!”

Hofs
Foto: Vitesse

Vitesse neemt het zaterdagavond in GelreDome op vs Heracles Almelo. Hoofdtrainer Henk Fraser kan in ieder geval weer een beroep doen op Alexander Büttner. De 29-jarige linkervleugelverdediger keert, na een periode van afwezigheid, weer terug in de wedstrijdselectie. Fraser: “Büttner heeft er zelf hard voor gewerkt dus hij heeft het verdiend om weer deel uit te mogen maken van de selectie.”

Vitesse ging afgelopen weekend hard onderuit op bezoek bij FC Utrecht. Of de nederlaag invloed heeft op welke spelers zaterdag gaan starten, laat de hoofdtrainer vooralsnog in het midden. Fraser: “Voetbal is topsport en dan weet je dat topprestaties leveren en fouten maken soms heel dicht bij elkaar liggen. Dat hoort bij de sport. Je hebt veel concurrentie en ik als trainer moet daar een keuze in maken.”

Kersverse winteraankoop Kara laat de laatste weken duidelijk van zich horen. Met goede invalbeurten lijkt de verdediger steeds meer aanspraak te maken op speelminuten. Kara: “Ik voel me fit en ben klaar om meer te spelen. Het belangrijkste is dat we zaterdag tegen Heracles winnen. Niet alleen voor ons, maar ook voor de supporters.”

De vierde plek lijkt na de nederlaag tegen FC Utrecht voorlopig niet meer aan de orde. Fraser: “Het behalen van de play-offs voor Europees voetbal is de prioriteit. Na afgelopen weekend is de vierde plek voorlopig ver weg, maar met nog zeven wedstrijden te gaan is nog alles mogelijk. Ondanks dat we wisselvallig presteren.”

Tegenstander Heracles is bezig aan een goede reeks. De ploeg uit Almelo won haar laatste drie wedstrijden waardoor de zevende plek, daarmee ook een ticket voor de play-offs, steeds verder in zicht komt. Fraser: “De ploegen onder ons, waaronder Heracles, komen door onze wisselvalligheid steeds dichterbij. Uiteindelijk gaat het om de punten dus we moeten zaterdag winnen om deze afstand te kunnen vergroten.”

We moeten zaterdag onze rug rechten en met de borst vooruit de wedstrijd in gaan. Fraser: “We moeten positief blijven. We hebben aardig wat tikjes gehad maar iedere keer staan we er de volgende wedstrijd wel weer gewoon. Daarbij hebben wij de steun van de supporters hard nodig.”

Wegens blessureleed ontbreekt Arnold Kruiswijk in elk geval op het wedstrijdformulier

Meer nieuws?


Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair