Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Nieuwe sociale huurwoningen worden aardgasloos

zonnepanelen

Gezamenlijke afspraken over het energieneutraal maken van alle woningen uiterlijk in 2050. Huren van de sociale woningen in 2018 niet meer laten stijgen dan de inflatie. Nieuwe sociale huurwoningen aardgasloos maken. En ervoor zorgen dat de kernvoorraad sociale huurwoningen op peil is. Dat zijn de belangrijkste onderdelen uit de vandaag ondertekende prestatieafspraken met de grootste drie Arnhemse woningcorporaties.

Gezamenlijke prestatieafspraken

Elk jaar maken de woningcorporaties Volkshuisvesting, Vivare en Portaal, de huurdersorganisaties en de gemeente Arnhem gezamenlijke prestatieafspraken. Deze corporaties bezitten samen ongeveer 95 procent van alle Arnhemse corporatiehuurwoningen. Duurzaamheid en betaalbaarheid gaat heel goed samen, stelt verantwoordelijk wethouder Geert Ritsema. “We hebben afgesproken dat de huren in 2018 niet verder stijgen dan de inflatie. We bevestigen de afspraak dat alle huurwoningen in 2020 gemiddeld energielabel B moeten zijn. Dit jaar zetten we een nieuwe stap. Er komt een stappenplan over hoe in 2050 alle sociale huurwoningen energieneutraal zijn én nieuwe sociale huurwoningen worden in principe aardgasloos. Daar lopen we écht in voorop.”

Bewoners erbij betrekken

Net als vorig jaar zijn de afspraken niet alleen gemaakt met de gemeente en de corporaties, maar ook met de huurdersorganisaties: Huurdersorganisatie Portaal (HOP), Huurdersorganisatie Volkshuisvesting Arnhem (HOVAR) en De Brug (Vivare). Ritsema: “Het gaat uiteindelijk immers om de huurders zelf. Zij zijn de bewoners. Ik vind het niet meer dan logisch dat zij dan zelf ook aan tafel zitten als er afspraken gemaakt worden.”Eric Angenent, directeur- bestuurder van Vivare, namens de drie woningcorporaties: “De afgelopen jaren hebben we met elkaar steeds betere afspraken gemaakt. Vooral de afspraken op het gebied van duurzaamheid zijn noodzakelijk, maar ook spannend en verstrekkend. Deze kunnen we namelijk alleen maar mét elkaar realiseren. En hiermee bedoel ik niet alleen de samenwerkingspartners van de prestatieafspraken, maar ook bijvoorbeeld Nuon en Alliander.”

Meer coperaties actief

De huurdersorganisaties zijn tevreden dat door hun betrokkenheid ook de belangen van de huurders in het overleg zijn geborgd. “We hebben nog beter kenbaar kunnen maken waar huurders tegenaan lopen of wat zij als probleem ervaren”, aldus HOVAR. Behalve met de drie grootste corporaties met wie deze prestatieafspraken zijn gemaakt, zijn er nog zeven andere corporaties in Arnhem actief. Dit zijn De Woonplaats, Habion, Mooiland, Omnia Wonen, SSH&, WBVG en Woonzorg Nederland. Dit zijn corporaties voor wie Arnhem geen ‘wettelijk werkgebied’ is en die uitsluitend woningen beheren en renoveren, maar geen nieuwe woningen mogen bouwen, of die een bijzondere doelgroep hebben. Met deze corporaties zijn afzonderlijke afspraken gemaakt die ook vandaag worden ondertekend.

Reacties

Reacties

Nieuws

Intocht van Sinterklaas blijft alleen in het centrum

Sinterklaas heeft dit jaar gekozen om met de intocht alleen in het centrum te blijven. Hij kiest ervoor om op vier plekken een stop te houden om daar leuke activiteiten te hebben met de Arnhemse kinderen. Hiermee zal Sinterklaas niet meer met zijn gevolg door de Steenstraat gaan richting Klarendal.

Na zijn tocht vanuit Spanje vertrekt Sinterklaas vanaf de Rijnkade naar naar de Kadestraat, via de Oranjewachtstraat onder de Sabelpoort over de Markt, Turfstraat en Koningsstraat. Daar stopt hij op de Jonas Daniel Meijerplaats voor het eerst. Na zijn 1ste stop zal hij weer over de Koningsstraat, beekstraat, brouwersstraat eventjes stoppen op Brouwersplein. Na een pauze vol leuke activiteiten trekt hij de Dwingelstraat, Looiersstraat, Bovenbeekstraat, Doelenstraat, Jansplein waar hij een stop maakt op de Jansplaats / Jansplein. Nadat Sinterklaas een stop heeft gemaakt gaat hij over de Marienburgstraat, Vijzelstraat, Bakkerstraat, Boerenstraat, Weverstraat, Grote Oord, Jansstraat, Pauwstraat op waartoe hij een stop maakt op de Korenmarkt. Vanaf de Korenmarkt gaat hij naar de Hoogstraat, Rijnstraat, Kortestraat met als slot Rozet.

Rozet

In Rozet zal Sinterklaas de intocht afsluiten. Hoe de pauzes eruit gaan zien is nog eventjes een verrassing.

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Gratis schaakles bij ASV

Foto: Pixabay

Ongeveer 600 miljoen mensen over de hele wereld kunnen schaken. In Nederland kennen 2 miljoen mensen de spelregels. Dat betekent dat nog een veelvoud van dat aantal niet kan schaken. Daar wil ASV iets aan doen!

Vanaf donderdag 25 oktober a.s. organiseert ASV voor volwassenen een cursus van zes weken waarin de eerste beginselen geleerd worden. Ook mensen die de regels al machtig zijn, kunnen meedoen. “Zij kunnen zich dan verder bekwamen in de wondere mogelijkheden van de mooie schaaksport.” Erik Wille, voorzitter van ASV. De schaaklessen zijn wekelijks van 18.30 uur tot 19.45 uur in Dagbesteding Het Pleijwerk, Vlamoven 22-24 in Arnhem (Bedrijventerrein IJsseloord 1).

Aanmelden

Aanmelden kan bij docent Kees van Keulen via keesvankeulen@planet.nl. Ook als je meer informatie wilt hebben. Meer informatie kun je vinden op de site van ASV. Schaken is natuurlijk niet alleen voor volwassenen. Daarom worden door de jeugdleiding van ASV op dezelfde data en in hetzelfde speellokaal kennismakingslessen voor jeugd gegeven. Meer informatie kun je opvragen asvjeugd1891@gmail.com

Meer nieuws?

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

D66-Raadslid: “Alleen nog maar roetveegpieten’

foto: Flickr
foto: Flickr

D66-raadslid Susan van Ommen laat op sociale media weten dat ze alleen nog maar roetveegpieten wil in Arnhem. Die uitspraak deed ze aan de hand van een onlangs verschenen artikel in de Trouw.

“Wat mij betreft ook in Arnhem alleen nog maar roetveegpieten #notoracism” stuurde D66-raadslid Susan van Ommen de wereld in. Daarop kreeg ze tegengas van oud VVD-raadslid Udo Kelderman. “Meer dan 90% van NL is het niet met je eens. Wat vind jij als democraat daar eigenlijk van?”. Ook het College van Burgemeester en Wethouders laat het liever aan de inwoners van de stad over. De woordvoerder reageerde in Trouw met “Maar het is niet onze taak om op te leggen wat moet gebeuren. Dat gebeurt in de samenleving.”

Of ze steun krijgt voor haar idee bij haar collega’s is af te wachten. In het vorige raadsperiode was er geen meerderheid in de raad. Toen wilde alleen Denk Verenigd Arnhem roetveegpieten hebben in de stad.

Reacties

Reacties

Continue Reading
Advertisement

Populair