Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Steeds meer buitenlandse toeristen naar Gelderland

Toeristische trekpleister: plezier in het Openluchtmuseum - Foto: Openluchtmuseum

Fors meer buitenlanders weten Gelderland te vinden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de eerste negen maanden van 2017. Het aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen en zakelijke bezoekers in Gelderland steeg met 27 procent naar 1,3 miljoen. Landelijk bedroeg die stijging 11 procent.

Het bijbehorende aantal gasten steeg iets minder hard, namelijk met 20% ten opzichte van 2016. Landelijk bedroeg die stijging 13 procent. “Dit is goed nieuws voor de Gelderse economie”, aldus gedeputeerde Bea Schouten.

Campagnes

De provincie draagt bij aan internationale marketingcampagnes zoals Das Andere Holland. Schouten: “Ik krijg signalen dat onze campagnes goed werken. Daar gaan we dus mee door. En dat niet alleen: samen met de toeristische sector gaan we kijken of het nog beter kan.”

Het grootste deel van alle buitenlandse gasten kwam uit de omringende landen: 39 procent uit Duitsland, 23 procent uit België en 8 procent uit het Verenigd Koninkrijk. Vooral het aantal Duitse bezoekers steeg, met 27 procent tegenover een groei van 15 procent landelijk. Ook het aantal Belgische bezoekers steeg harder dan landelijk: 11 procent ten opzichte van 5 procent.

Aziaten

Ook meer Aziaten bezochten Gelderland, maar doordat hun verblijf korter was dan in 2016 leidde dat niet tot meer overnachtingen.

Qua aantallen neemt Gelderland met haar 473.000 buitenlandse verblijfsgasten de zesde plaats in op de ranglijst van provincies. Gelderland neemt 3,4 procent respectievelijk 3,6 procent van de buitenlandse verblijfsgasten en overnachtingen in Nederland voor haar rekening.

Reacties

Reacties

Nieuws

Burgers’ Zoo: laat schoonmaak Feestaardvarken over aan professionals

aardvarken
Foto: Burgers' Zoo

Maak niet zomaar zelf het Feestaardvarken schoon. Deze oproep doet Burgers’ Zoo. “Bij een verkeerde reinigingsmethode zou het kunstwerk makkelijk kunnen beschadigen, waardoor we juist een averechts effect realiseren”, laat het dierenpark in een persbericht weten.

Vrijwilligers hebben zich via sociale media aangemeld onder de hashtag #varkentjewassen om de omgeving van het Feestaardvarken regelmatig extra schoon te houden. Ook zouden ze eventueel extra groen aanplanten rondom het kunstwerk. Daar is op zich niets mis mee, aldus de zoo. “We waarderen de betrokkenheid en de positieve insteek om er gezamenlijk de schouders onder te zetten zeer.”

Professioneel

Burgers’ Zoo stuurt regelmatig een medewerker op pad, die de directe omgeving van het kunstwerk schoon houdt. Daarnaast reinigt professioneel bedrijf De Gevelmeesters het Feestaardvarken regelmatig in opdracht van het dierenpark. “De Gevelmeesters verwijderen op professionele wijze alg en bijvoorbeeld graffiti.”

Ook vanuit Gemeente Arnhem gaan er regelmatig medewerkers naar het kunstwerk om eromheen schoon te maken “Daarnaast hebben de afgelopen jaren heel veel ondernemers en betrokkenen die in de buurt wonen en werken zich al ingezet voor een mooi en schoon Bartok-park.” Maar: “Het schoonmaken van het kunstwerk zelf wordt echter uitsluitend door De Gevelmeesters ondernomen.”

Populair

De grote sculptuur van Florentijn Hofman voor de Rozet kwam eerder in sommige media in opspraak. Omwonenden klaagden over vuil en verloedering van het immense betonnen aardvarken. “In vrij korte tijd is het Feestaardvarken razend populair geworden. Soms wordt het kunstwerk zo intensief gebruikt, dat het qua schoonmaakwerkzaamheden nauwelijks valt bij te benen.”

 

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Getroffen boom snel weggehaald

boom lauwersgracht

Medewerkers van de gemeente hebben maandagmiddag de boom van de Lauwersgracht verwijderd die zondag door de bliksem werd getroffen. Een kort, maar hevig onweer was voor een oude boom fataal. Een andere raakte ook beschadigd.

Veel mensen zagen hoe de boom geraakt werd. Anderen hoorden een harde klap. In het park was het rustig door het slechte weer. Daarom zijn er geen gewonden gevallen. Het incident gebeurt in een tijd dat er hevige discussie is over kap van bomen in het Lauwersgracht-park.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Plaats camera’s langs de Jansbeek’

Jansbeek

Camera’s langs de Jansbeek moeten voorkomen dat er nog meer goudvissen in de beek terecht komen. Daarvoor pleit het Platform Invasieve Exoten, meldt Omroep Gelderland. Het platform trok aan de bel, nadat in de nieuwe stadsbeek in het centrum goudvissen bleken rond te zwemmen.

Het verhaal is de meeste Arnhemmers wel bekend. Het begon met een geintje van een groep mensen uit de stad, die elf knaloranje dieren in de nieuwe beekloop hadden losgelaten. Het platform diende een klacht in bij overheidsorgaan RVO.

Vangen

Die sommeerde iemand uit de groep om de dieren weer te vangen. Of de vissen die nu weer in de beek zitten eruit moeten worden gevist, is nog niet duidelijk.

De gemeente Arnhem laat weten geen heil te zien in camera’s. “Dat is geen reële optie”, reageert woordvoerder Susanne Boerhof tegen de omroep. “Als gemeente ben je vanwege de kosten en vanuit oogpunt van privacy terughoudend met het plaatsen van camera’s.”

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair