Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Parkeeractie ‘He Kom aan’ gemeente Arnhem groot succes

foto: Hé Kom Aan (P+R Gelredome tijdens Kerstmarkt)

De afgelopen maanden heeft de gemeente Arnhem een aantal acties ingezet om de drukte weg te krijgen uit het centrum. Door de vele acties zijn het op de drukste dagen stuk rustiger geweest dan verwacht. De diverse parkeeracties werden onder de vlag van ‘Hé Kom Aan’ geplaatst. Vele Arnhemmers hebben gebruik gemaakt van de acties en dat zorgde voor minder verkeersdrukte in de binnenstad.

Volle parkeerplaats bij het Gelredome 

Gratis parkeren bij P+R Gelredome en met de bus of de fiets de stad in. Steeds meer automobilisten vinden dit een prima manier om het centrum van Arnhem te bereiken. Vooral in de drukke decemberweekenden staat de parkeerplaats bomvol. De speciale Hé Kom Aan-acties en de grote informatieborden bij de toegangswegen naar Arnhem hebben P+R Gelredome goed op de kaart gezet. Bij mooi weer zijn ook de gratis leenfietsen erg in trek. Door het succes van de deelfiets-actie zijn er plannen om in 2018 permanent deelfietsen in te zetten tussen Gelredome en de binnenstad. De eerste weekenden van december was het erg slecht weer. Daardoor bleven de leenfietsen staan en namen mensen de bus naar het centrum. Bij zonnig weer stappen mensen graag op de fiets, zeker als je er een gratis mag lenen. Half december waren alle leenfietsen vanaf het Gelredome snel in gebruik.

Pakjesservice Sint- en Kerstinkopen

Ook de pakjesservice zorgde voor succes. Bezoekers van de binnenstad Arnhem kunnen gebruik maken van een gratis pakjesservice rond de feestdagen. Op zaterdag en zondag 2, 3, 16, 17 en 24 december rijdt er tussen 11.00 en 17.00 uur een bakfiets op en neer van het centrum naar Gelredome (met uitzondering van 9 en 23 december vanwege evenementen in Gelredome). Vele bezoekers hebben gebruik gemaakt van deze dienst. Zij waren blij dat ze niet met de cadeautjes hoefde te sleuren. Zo konden bezoekers hun pakketjes de hele middag op het volle uur afgeven op het volle uur afgeven op het Land van de Markt. Daar staat de bakfiets een kwartier klaar om de pakjes in te laden. Je kunt ze tot 17.00 uur afhalen bij de container op het parkeerterrein Gelredome.

Happy Hour-menu

Ook probeerde de gemeente Arnhem bezoekers een uurtje langer in de stad te houden. Neem de bus naar de stad en profiteer van het Happy Hour. Want tussen 19.00 en 20.00 uur reis je van maandag tot en met vrijdag gratis van het centrum naar huis, in alle bussen van Breng. En met lijn 1 t/m 13 zelfs al vanaf 18.00 uur. Mensen konden online een ticket downloaden. Vele Arnhemmers hebben hier gebruik van gemaakt. Daarnaast was het mogelijk om speciale Happy Hour-menu’s te krijgen. In ruim 10 horecazaken konden Arnhemmers met korting eten terwijl ze later de bus pakte.

Dit is pas Arnhem

Ook de ‘Dit is pas Arnhem’ actie was een groot succes! Ruim 1000 kaarten zijn uitgedeeld aan Arnhemmers die voor 16:00 parkeerde en tussen 18:00 – 20:00 hun auto uit de parkeergarage haalde. Zij kregen een ‘Dit is Arnhem cadeaukaart’ met €5,- bij het uitrijden. Met deze cadeaukaart kunnen ze op verschillende plekken in Arnhem een cadeautje kopen.

Studenten uit de spits

Ook studenten moesten uit de spits raken. Vele studenten komen met de auto naar school. Daarom bedachten ze twee acties op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Bij de HAN waren er twee leuke actie om studenten uit de avondspits te halen. Ze kunnen twee keer per week gratis sporten in sporthal Kermisland.  Overigens loopt deze Sporty Spits-actie nog tot uiterlijk maart 2018. Daarnaast konden studenten samenreizen in de auto en ritten delen met de gratis carpoolservice van TwoGo. Studenten moesten een app downloaden of aan te melden via www.twogo.com/han. Als er voldoende deelnemers zijn kan de HAN een uiteindelijke eigen carpool-community vormen.

Door het grote succes worden er vermoedelijk in de toekomst meer acties georganiseerd of doorgezet.

Reacties

Reacties

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Goudvissen horen niet in Jansbeek’

goudvis

Er mogen geen goudvissen in de St. Jansbeek rondzwemmen. Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om maatregelen te nemen tegen de man die vorige week elf goudvissen in de Sint Jansbeek uitzette.

Deze exotische vissen vormen volgens het platform een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. Deze vis zou daardoor kunnen uitsterven.

Leven

De man die de vissen in de Sint Jansbeek uitzette gaf aan dat hij met dit initiatief meer ‘leven wilde geven aan de beek’. Wel wilde de man anoniem blijven, omdat hij bang was dat hij op een later tijdstip de vissen weer terug zou moeten vangen.

In Veenendaal, bij een soortgelijk initiatief, werd de uitzetter wel gesommeerd dat te doen. Het ziet ernaar uit dat dat hier in Arnhem ook gaat gebeuren. De Arnhemmer heeft met zijn actie namelijk het uitzetverbod overtreden, dat opgenomen is in de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Arnhem en anderen zijn niet blij met het uitzetten van de goudvissen in de beek. Wilfred Reinhold legt uit waarom. Maar kun je die vissen er nog wel uit krijgen?

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair