Connect with us
Arnhem Centrum

Nieuws

Agent redt baby; ‘Een melding om nooit meer te vergeten’

baby

Een meisje van enkele weken oud leeft nog, dankzij Politie Arnhem-Zuid. Op hun Facebook-pagina vertelt een agent het verhaal over een voorval van zaterdag. De meldkamer stuurde twee politiemensen naar een adres in Arnhem-Zuid. “Een melding, een avond om nooit meer te vergeten.”

“We hoorden haar zeggen: ‘Het blijkt te gaan om een reanimatie van een kind’. Deze aanvulling kwam heftig bij ons binnen. Elke seconde onderweg erheen leken minuten te duren.”

Spanning

Meerdere eenheden, waaronder een traumahelikopter, waren onderweg. “Op ons navigatiescherm in het voertuig verscheen een vlaggetje. Hierdoor wisten wij dat we er bijna waren. Het werd stil in onze auto en de spanning was hoog.”

Eenmaal ter plaatse zagen de agenten dat de ambulance er nog niet was. “Wij waren die eersten die zouden moeten gaan handelen.  Mijn taak was om vanuit ons voertuig naar de woning te gaan en daar te handelen naar wat ik aantrof. Mijn maatje zou de auto wegzetten en spullen uit de auto meenemen.”

Paars aangelopen

De agent zag een man in de deuropening staan die mij aanriep en mij binnen liet. “Ik liep de woonkamer binnen en daar op bank lag ze dan… een meisje van een paar weken oud. Ik zag dat ze op haar rug lag en dat haar gezichtje paars aangelopen was.”

“Naast het meisje zat haar moeder die een telefoon aan haar oor had waarmee ze contact had met onze meldkamer”, gaat het verhaal verder. “Ik zag dat het meisje niet knipperde en een starre blik had. Op dat moment schoot er van alles door me heen en het enige wat ik kon doen was handelen naar intuïtie.”

Knipperen met oogjes

Hij nam het meisje over van haar moeder. “Ik heb zo goed en zo kwaad als het kon haar op haar zij gelegd. Zoals mij is aangeleerd begon ik met mijn vingers op het borstkastje te drukken. Na een paar keer drukken zag ik tot mijn verbazing dat ze begon te knipperen met haar oogjes.”

Ook hoorde en zag hij dat ze adem haalde en dat de paarse kleur in haar gezichtje wegtrok. “Ondanks dat bleef ik het meisje vast houden en bleef ik over haar buikje wrijven.”

Kippenvel

Op dat moment komt een ambulanceverpleegkundige binnen. Die neemt het werk over. Een last valt van de schouders van de agent. “Mijn maatje en ik keken elkaar aan en zonder ook maar een woord te wisselen voelden we hetzelfde”, vertelt hij. “Een enorm kippenvelmoment!”

“We zagen hoe het meisje warm werd ingepakt en we hoorden dat ze toch voor controle mee zou gaan naar het ziekenhuis. De ambulanceverpleegkundige kwam naar ons toe en gaf ons de complimenten voor het snelle en goede handelen. Het meisje maakt het inmiddels goed.”

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Nieuws

Waarschuwing: vermijd het bos

herfstbos
Afbeelding ter illustratie - Foto: CC0

Natuurliefhebber? Zoek voor de komende dagen even een andere hobby. Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten waarschuwen iedereen om bossen in de regio het komende weekeinde te vermijden. Dat meldt Omroep Gelderland.

De storm van donderdag heeft forse schade aangericht aan de bossen. Zo hangen er veel grote takken min of meer los. Die kunnen elk moment alsnog naar beneden vallen. Een zware tak kan een wandelaar fataal zijn.

Weduwemakers

Die takken worden daarom ook wel ‘weduwemakers’ genoemd. De Posbank in Rheden is vanwege het gevaar nog deels afgesloten.

Volgens een woordvoerster van Staatsbosbeheer is de storm ‘vanuit ecologisch oogpunt niet per se verkeerd voor een bos’. Dode bomen worden opgeruimd en het omgevallen hout trekt weer veel insecten aan. “Er zijn wel wat dode vogels, maar over het algemeen voelen dieren de storm feilloos aan en zoeken op tijd beschutting”, meldt ze aan de omroep.

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

Speciale prullenbakjes voor kauwgom in Arnhem

Foto: gemeente Arnhem

Iets nieuws in Arnhem: speciale kauwgomprullenbakjes. Het is de bedoeling dat iedereen zijn uitkauwsels in deze speciale bakken duwt. Het gespecialiseerde bedrijf Gumbuddy maakt daar nieuwe producten van, zoals potloden en linialen.

De prullenbakjes zijn geplaatst op speciaal daarvoor uitgekozen plekken zoals bij de bussenpleinen en rond de Korenmarkt. In de speciale kauwgumbakjes kunnen mensen hun afgedankte kauwgum deponeren. De bakjes worden maandelijks geleegd.

Hardnekkig

Vrijdagmiddag loopt een promoteam in de stad om op de bakjes te wijzen. Kauwgum in de openbare ruimte is een hardnekkig probleem. Het verwijderen is een relatief dure en intensieve klus. Voorkomen dat er kauwgum op de grond terecht komt is dus het doel.

Elk kauwgompje dat wordt gerecycled hoeft immers niet door gemeente van de straat geboend te worden. De proef loopt een jaar. De komst van de kauwgombakjes vloeit voort uit de grote voorjaarsschoonmaak van de binnenstad van mei van 2017.

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Nieuws

‘Goudvissen horen niet in Jansbeek’

goudvis

Er mogen geen goudvissen in de St. Jansbeek rondzwemmen. Stichting platform Stop Invasieve Exoten heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) verzocht om maatregelen te nemen tegen de man die vorige week elf goudvissen in de Sint Jansbeek uitzette.

Deze exotische vissen vormen volgens het platform een gevaar voor de inheemse natuur, onder meer doordat ze kruisen met de inheemse kroeskarper. Deze vis zou daardoor kunnen uitsterven.

Leven

De man die de vissen in de Sint Jansbeek uitzette gaf aan dat hij met dit initiatief meer ‘leven wilde geven aan de beek’. Wel wilde de man anoniem blijven, omdat hij bang was dat hij op een later tijdstip de vissen weer terug zou moeten vangen.

In Veenendaal, bij een soortgelijk initiatief, werd de uitzetter wel gesommeerd dat te doen. Het ziet ernaar uit dat dat hier in Arnhem ook gaat gebeuren. De Arnhemmer heeft met zijn actie namelijk het uitzetverbod overtreden, dat opgenomen is in de Wet Natuurbescherming.

Gemeente Arnhem en anderen zijn niet blij met het uitzetten van de goudvissen in de beek. Wilfred Reinhold legt uit waarom. Maar kun je die vissen er nog wel uit krijgen?

Meer nieuws?

Reacties

Reacties

Continue Reading

Populair